Командно-штабна машина «Світязь» на базі БТР-70Дi

КШМ Світязь

Нову командно-штабну машину «Світязь» було розроблено на Миколаївському бронетанковому заводі, що входить до державного концерну «Укроборонпром».

«Світязь» — бойова броньована машина зроблена на базі радянського БТР-70, тому його вартість у кілька разів нижча за західні аналоги. Вона обладнана силовою установкою з двох дизельних двигунів італійської фірми IVECO загальною потужністю 150 к.с. Запас ходу по шосе — складає 760 км, а витрата палива — всього 38 л на 100 км. Машина має високі динамічні якості, підвищену прохідність і плавність ходу.

Машина обладнана кондиціонерами, опалювачами населеного відсіку, системою димових завіс. «Світязь» також обладнаний інтернетом, Wi-Fi, Wi-Max. Щоб вмістити все необхідне, в машині збільшили корпус.

Головним призначенням нової броньованої машини є забезпечення командування з’єднань та частин надійним зв’язком за допомогою якого здійснюється бойове управління військами.

Демонструючи журналістам новинку директор Миколаївського бронетанкового заводу Олександр Швець зауважив, що машина відповідає усім стандартам НАТО:
Ми довго шукали шляхи для підвищення надійності і покращення захисту екіпажу. Для цього обладнали машину дизельними двигунами, встановили додаткову броню
Найближчим часом кілька машин відправиться в зону АТО.

Світязь Світязь



Використані джерела:
Управління преси та інформації Міністерства оборони