Форма не реформа

Автор: Кирило Данильченко (Ронін)
Форма не реформа - Кирило Данильченко (Ронін)

За останні півтора року тема армії з задвірок спеціальних форумів, спілкування у вузькому колі військових і суперечок міських божевільних вперше вивалилася в публічне поле. Виявилося, що ці хлопці в драній формі, на іржавої техніці, з 4-ма батальйонними навчаннями в рік і 25 годинами нальоту повинні стояти між усім тим поганим, що зовні, і державою. Майже кожен чоловік, до цього успішно виконав місію «отримай військовий квиток в 25 років», і кожна дівчина з установкою «чого там чоловікові робити, втрачати час, краще на іпотеку заробити» буквально на своїй шкурі, гаманці і ціною спокійного сну сім'ї відчули, навіщо Україні збройні сили. І понеслася сеча по трубах.

В інформаційному полі діставалося і жирним генералам, і дачі НГШ, і казанам, в які зливали патріотів. Винні були всі, крім людей з року в рік обирають нікчем, які клали болт на армію, роками розповідаючи про перехід на контракт і нових стандартах. Але найчастіше громадськість нарікала на ті самі довгоочікувані і таємничі реформи. Їх потрібно було терміново проводити, нічого не змінилося за рік, не за це стояла Небесна сотня - астрологи часто оголошували тиждень Півня, коли кількість армійських аналітиків збільшувалося втричі.

А що в реальності з реорганізацією ЗСУ? Більшість з тих, хто сьогодні обговорює і критикує реформи в армії, схоже, орієнтуються на стратегічні ігри. Настав подія «Майдан» - плюс сто до патріотизму, плюс п'ятдесят до числа добровольців і 19 батальйонів «ПС» в оперативному резерві. Правда, всі забувають про те, що паралельно випав івент «втрата управління» (кому відповідати, старому адміралу або новому, брати трубку від оперативного або чекати наказу втікача МО, розмазати протестуючих гусеницями або відсидітися за затишним парканом) і «зникла казна», ті самі 200 млн на балансі Мінфіну. Не кажучи вже про те, що необхідно було піднімати структуру, в яку років 15 не закликали запасних і не розконсервували техніку для штатів воєнного часу. Хто сміливий, відмітьтеся в коментарях, в якому бородатому році військовозобов'язані викликалися в «партизани» і в чому полягало навчання, буде забавно.

Так от, користуючись аналогією ігор, для того щоб стався івент «Вперед, на Берлін», до цього чотири роки працював «Все для фронту», де люди сиділи на пайку чорного мокрого хліба в холодних цехах по 14 годин, кругом висіли плакати про економію все, а в особливому відділі за питання, куди поділася тушонка з Канади, вибивали зуби пістолетом і відправляли на риття окопів, може бути, навіть в район Маріуполя або висоти Браво. Але так як ми заперечуємо совковий підхід і, взагалі, хай син Порошенко здає автомобіль на мобілізацію, спробуємо відшукати відповіді про реформи у ЗСУ самі.

Контрактна армія? Всі вже втомилися говорити, що при протяжності кордону всіх можливих супротивників більше тисячі кілометрів ми зі своїми скромними 2 млрд доларів на оборону не створимо професійну армію ніколи. Тільки одна дилема переходу на стандарт НАТО і паралельного виробництва боєприпасів до техніки СРСР, якої озброєні 250 тис. чоловік особового складу, займе не менше п'яти-семи років. При цьому у нас речове постачання закрито на 50%. Грузія розпочала програму «Партнерство заради миру» в 1994 році, а «оснастив і озброїв» - у 2002 Їх бюджет іноді був приблизно 8% ВВП або 900 млн доларів (це на скромні 4 бригади). Підсумок?

Результат в 2008 році повинні пам'ятати все. Розбирати докладно не потрібно? Якщо ліворуч і праворуч у тебе порожнеча або в кращому випадку зведені загони міліції і наспіх зібрані частини з навчальних центрів на зразок гірського, то вийде тільки втрата управління і відхід до столиці всього, що могло їздити. Саме тому грузини першим ділом після війни реорганізували сухопутні сили, додали піхотну і артилерійську бригади, збільшили кількість окремих батальйонів, майже повністю розформувавши авіацію і флот. І так, ніхто не скасував заклик - потрібно більше працювати з територіальною системою, необхідно реорганізовувати саму систему призову, дати можливість відкупитися офіційно тим, хто не хоче служити. Але коли у тебе 900 км кордону з РФ - без строкової служби нікуди.

Це ж знають уряду таких держав, як Фінляндія, Туреччина, Бразилія, Китай, Ізраїль, Греція, у кого протяжні кордону і намічаються проблеми з сусідами. Свого часу відмовилися від призову Індія і Пакистан, але це оригінали, у яких половина населення отримує пайки рисом і живе в Зоні Племен, поки вони бавляться ядерною зброєю і будують авіаносці. США двічі повертали набіррекрутів під час Другої світової війни і В'єтнамської кампанії. По лотереї, зберігаючи видимість рівності, але, повірте, якби в інтересах держави потрібно було збільшити число армії, ви б не встигли сказати «ми йдемо на штурм зі зброєю», як опинилися б у пункті призову. Армія не про гроші, що не про кар'єру. Це знають солдати Німеччини, не так давно заробляли 230 євро, це знають офіцери Цахал і США, які мають з бойовими заслугами заробіток, відчутно менший середнього по ринку. Всі, хто говорить про те, що треба зробити менше, але краще, або дати зарплату в 1000 доларів, або не заглибилися в питання, чи кривлять душею, наприклад, перед виборами. Якщо слідувати цій логіці, командиру бригади, аналогу менеджера середньої ланки, відповідальному за чотири тисячі людей, потрібно ставити оклад в десяток тисяч і «Мерседес» бізнес-класу, тільки тоді він зможе нормально воювати.

Система відбору та військкоматів - сама наболіла частина, в якій потрібно більше всього змін і менше всього зроблено. Ідеальна мішень для критики. Якщо хочеш уславитися патріотом, кричи про жирних воєнкома, пали дієсловом, відправляй їх на фронт, а фронтовиків став сюди. Правда, незрозуміло, яким чином вони будуть виконувати план, якщо добра третина Західної сидить у Польщі та Угорщині, Схід - в переселенців, а бази даних призову прив'язані до банальної реєстрації. Якогось офіцера з Миколаєва з досвідом АТО навіть намагалися тягати в прокуратуру за зрив плану.

Виявляється, призовники ховаються, дають гроші лікарям або просто пропадають у великому місті. Недостатньо взяти і бахнути кулаком по столу. Система, заточена під працюючу, як годинник, тоталітарну машину поліцейської держави просто не може реагувати у форматі «сліпих» дільничних і судів, які не бачать складу злочину, в країні, де можна просто не стати на облік і тебе втратять на місяці. За паперами 98-го року в державній фірмі машини і 42 4 трактора на обліку, а по факту - десяток розвалищ і кузова з номерами. Іди і виконуй план, офіцерик.

Тут, як і скрізь, потрібні термінові зміни: переглянути дивні обмеження по здоров'ю для служби мирного часу та воєнного стану, звернути увагу на відстрочки у зв'язку з навчанням, дати можливість людям, навіть не придатним в бойові частини, служити в них в інженерних підрозділах, бути операторами БПЛА або призиватися за профілем на державні заводи, наприклад. А тепер, скажіть чесно, хто з політичних сил висував подібні законопроекти - НЕ задерти вік до 60-ти років, не обіцяти повернути Крим, що не голосуючи по речовому забезпеченню і погрожувати в сотий раз перевести всіх на контракт, а конкретні кроки на тлі недоборів останніх мобілізацій? Раптово на тлі невірного Турчинова, шоколадного творця казанів і господаря дачі НГШ всі патріоти не люблять перероблятися і в черговий раз пішли у відпустку, у той час як на сайті ВР можна побачити, які вкрай цінні проекти подали депутат Ярош, Білий Вождь, Береза ​​або бойові комбати. І прозріти від кількості їх роботи за рік.

Багато вийшли на Майдан, у тому числі, щоб не дати узурпувати владу і відкотити все до парламентаризму, але парадокс в тому, що більшість парламентаріїв обмежується гречкою, популізмом і старими добрими домовленостями. Дрібні партії і пройшли за мажоритарною системою працюють на спонсорів, а великі риби - хочуть місця в комітетах, важелів і банальних грошей за потрібну кнопку. У відповідь влада включає прес адміністративного ресурсу та садить на посади людей за принципом «ну і що, що дурень, зате наш і вірний». Забавна гримаса сучасності - фінансів на армію буде не вистачати ще довго, а репресивних можливостей держави і генеральної лінії партії, під які робиться майже будь-яка армія масового типу, вже немає. Залишається вода у ВР, гучні слова і «якщо воно працює, то краще його не чіпати».

Підготовка початкового командної ланки, фахівців та інструкторів. Тут хаос. З одного боку, ми ще й не почали рух - тільки створюємо базу під нього. Судячи з того, що нас тренують американці в Яворові, наші хлопці регулярно миготять на фото з Прибалтики з дипломами в руках, а сюди на додаток до медиків з Британії їдуть канадці з місією на два роки - обрана західна платформа, а не турецька і ізраїльська. З іншого боку, відсотків 80 тих, хто зараз називається сержантами, це просто друк у військовому квитку та лотерея в навчальному центрі. Тому що навіть бойовий досвід не завжди означає необхідні якості для роботи з людьми, здатність навчати особовий склад або управляти колективом, інакше всі футболісти стали б геніальними тренерами, а тренери - зірками футболу. Але в кожному разі вибору у нас небагато, а профілі не випікаються, як гарячі пиріжки, особливо якщо пам'ятати, що у нас на фронті гинуть фахівці начебто Галвей або командира центру «ластоногих», люди з безцінним досвідом і уміннями.

При тому, що нам потрібно охопити відразу все - починаючи від ремонтних частин у десантників, які ніколи не мали справи з «вісімдесятими» і важкою артилерією, до мінометників у прикордонників, з яких, нарешті, стали робити підрозділи, здатні потягатися з можливим противником в загальновійськовому бою. У нас були специ зі стрільби з «Стугни» і достатня кількість тренажерів для цього? А люди, здатні швидко перебрати двигун або поміняти коробку біля трьох сотень бронемашин і «Хамві» з Заходу і навчити цьому колишніх слюсарів із заводу? А тактичні медики, якщо курси з підготовки санітарних інструкторів в 169-му навчальному центрі були відновлені тільки недавно (і ви ще не бачили поблизу, що там були за курси)? Все не просто, і чим ближче дивишся в лупу на процеси, тим менше хочеться махати шашкою і давати популістські поради.

Четвертий кит реформи - технічне і речове оснащення. «КРАЗ» вже отримав штрафи за зрив термінів, а «Дозор» за півтора року вже майже вийшов на фінішну пряму, погрожуючи наздогнати надходження в НД аптечок. Тільки дивна людина, далека від наших реалій, може не розуміти, чому тут все погано. Але знаходяться й такі. «Форма - не реформа», ага. Чому не закупили що не має аналогів, робочі місця, ось це все. Не знаю, якими ще словами розповісти, що серія - найтонше місце у всьому процесі. Що зробити один примірник на виставку і два в Десну, щоб показати Президенту, - це одне, а запустити сотнями штук до термінів - трохи інше. БТР 4 виявляється дуже металомісткої і сирий виріб з купою проблем за термінами і якістю (іракці не дадуть збрехати) і, крім бойових частин, їх потрібно відвантажити в навчальні, приписати до полігонів, а двигуни ще й поставити для фахівців з допоміжних частин.

Необхідно сформувати виїзні бригади для ремонту в зоні АТО, а ще потрібно відправити людей на обмін досвідом у Польщу, де великий досвід у модернізації радянського спадку, а їх немає. Наймолодшому інженеру 50 років, а молодь не хоче зриватися в Київ на зарплату в 8000 і гуртожиток, нехай син Порошенко крутить гайки. І зварювальники хочуть їхати до Польщі або варити підземний тунель для провезення сигарет до Угорщини для Ланьо, а не дивитися в 6 ранку на «вертушку» на прохідній і отримувати талони на талони. Чому ми повинні закупити саме цей тепловізор, за яким штатним розкладом він покладений, яке ТУ на форму, чому ви уклали контракт на бастіони «Хеско», на якій підставі, «весь світ їх купує» - це не закон, де наказ МО номер 233322 ? Так ви корупціонер і сіли на потоки. Прокуратура розбереться, ага.

Люди і система - два наріжних камені спотикання будь-яких реформ не тільки в МО. Інерція і мотивація. Всі хочуть жити комфортно і зручно. Майдан разом, а грошики в конверті окремо. Директор сказав, що можна і офіційно зарплату проводити, але на руки тоді сума буде менше, а особисто у нього проблем більше. Нехай син Порошенко пенсію отримує і наповнює ПФ, краще взяти зараз і грошима, та ще візьмуть і звільнять в кризу, якщо почну босові проблеми створювати. А всі інші повинні піти в ПТУ і на заводи, крутити гайки заради ідеї, а ще їм можна оклад вище, ніж у приватному секторі дати. Ну, правда, ніхто не знає як, коли у нас на закупівлю техніки у війну 700 млн доларів, нехай Муженко придумає. У нього голова велика і купа часу після зливу патріотів.

Зняти жирного чиновника МО? А за що, за зайву вагу? Кажете, він бере хабарі і пиляє бюджет у змові. Але комісія складу злочину не знайшла, як нам бути? Комісія з оперативного і з Києва, до речі. І прокуратура не бачить складу злочину. Брешете ви все? Крадуть і домовилися, ви наполягаєте? Напевно, точно домовилися, як ви і за відкат у 33% на ремонті того дитячого садка. Доведіть щодо конвертів та дитячого садка? Так от суд і прокуратура теж довести нічого не можуть - одного хлопця з «Юкоса» вже зняли через коліно. Залишилися багато повинні. І просто негарно вийшло. Розстріляти його і всіх причетних, поки наші хлопці на фронті, тут всі крадуть, як раніше, вистачить це терпіти?

Ось! Ключове слово. Я не хочу думати як, зробіть що-небудь: мереживні трусики, в ЄС і покарати всіх поганих. І ось тут найголовніший парадокс - всі ті, хто хочуть швидко вирішити питання, насправді хочуть влаштувати тут диктатуру. Теплу і лампову. Щоб народ заганяли в ПТУ, а потім садили в шарашки і вибивали зуби, якщо конкретний Вася не здасть БТР до Дня Незалежності. Щоб за ухиляння від армії давали вісім років робіт на урані, аватарів відправляли в штрафні батальйони, а суддям ламали ноги за хабарі. Правда, є така Венеціанська комісія, позасудові розстріли з тортурами, швидкий шлях до Гааги, і одна гілка влади не може впливати на іншу. А це означає, ніяких кредитів та інструкторів поліцейських, але це дрібниці. У нас адже буде диктатура, колектори та масові розстріли. Кажуть, що їх можуть робити люди, які вважають, що їх організацією управляє Ісус, а вони самі не в змозі навести порядок в кількох філіях з персоналом в тисячу чоловік. Або персонажі не в змозі вирішити проблему з вугіллям і пробити ухвалення політичного рішення - витрачати ЗВР або купувати у бойовиків. Але то теж дрібниці. Це зараз доктор забуває в порожнині ножиці, а солдат п'є, коли наші танки в'їдуть в Київ, а хлопчаки прийдуть і наведуть порядок - такого не буде законодавчо.

Про що ми там почали? Про реформи в МО? Всіх на заводи і фабрики, як діди, - масове виробництво для масової армії. Автомобіль в АТО, самі на зведення окопів в секторі «А», цукор фронту. Територіальні батальйони - начальник заводу комбат, майстра - лейтенанти, слюсаря - в піхоту. Даєш 200% плану по ПТРК на місяць - хто не виконав його, в особливий відділ в кабінет на предмет родичів в РФ і ватного способу життя. Вечорами в військовий клуб - дивитися серіал «Гвардія», перейматися класовою ненавистю і вчити тактику дій легкої піхоти. Не подобається? А інших реформ ми поки не потягнемо.

Цього року закрили 50% речового постачання, в наступному, дасть Бог, 60%, якщо падіння економіки не перекреслить плани. Збільшили наліт вдвічі і кількість батальйонних навчань на порядок, - може бути, ця тенденція продовжиться. Висуваємо на посади бойових командирів і почали тривалу програму навчання з інструкторами із Заходу. Але хоч як крути, комусь не дістанеться модного спального мішка, хтось через фінансування не отримає запчастин, десь буде маргарин замість масла, а на полігоні знову обов'язково замкне проводку у старенькій САУ. І це не кажучи про бардак зі штатами або нестачі техніки - проблемі на місяці.

Просто необхідно пам'ятати, що ми щоразу балансуємо на межі між перемогою і поразкою, між свободою і диктатурою, між хаосом і порядком. Кожен день. І я навіть не знаю, що нас усіх вберегло від карток, тотального призову і дорослої війни з сиренами, повітряними ударами і агентами таємної поліції, що затримують панікерів за чутки на ринку. А вся наша система - масова призовна армія для селян і робітників, енергоємне застаріле виробництво, система управління за квотами правлячої партії і менталітет заточені саме під диктатуру. Ми на самому дні і шлях нагору буде болісно довгим.

Можна назвати десяток моментів, прямо зараз потребують корінної ломки, і сотні причин, за якими цього не станеться. Як, наприклад, з люстрацією або з реформами медицини. А якщо почнуться розстріли і міцна рука вождя, то мочити потрібно десяту частину країни. Ми з корінням вросли в цей свавілля і корупцію, починаючи прямо від дверей пологового будинку.

Я знову не буду розповідати, що робити. Тут важко придумати робочі рецепти для всіх.


Кирило Данильченко ака Ронін


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
http://petrimazepa.com/