Рада дозволила проходити військову службу за контрактом іноземцям та особам без громадянства

Рада дозволила проходити військову службу за контрактом іноземцям та особам без громадянства

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства"

Законом внесені зміни до законів України "Про військовий обов'язок та військову службу", "Про Збройні Сили України" та "Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України", якими дозволено іноземцями та особами без громадянства вступ на військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського та старшинського складу у Збройні Сили України та інші військові формування.

Перелік посад, які не можуть бути заміщені іноземцями чи особами без громадянства, визначається Генеральним штабом Збройних Сил України.

Для прийняття на військову службу іноземці та особи без громадянства звертаються до військового комісаріату за місцем їх проживання. Для них встановлюється випробувальний термін два місяці.

Розмір грошового забезпечення визначається на рівні, встановленому для військовослужбовців - громадян України, які проходять службу за контрактом.

Отримання іноземцями та особами без громадянства офіцерських військових звань Збройних Сил України можливе лише після отримання громадянства України у встановленому законом порядку.

Військовослужбовці з числа іноземців та осіб без громадянства не можуть бути направлені до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів або національного персоналу відповідно до міжнародних договорів України.

На іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу не поширюється дія Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

У разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності військовослужбовцям-іноземцям та особам без громадянства (членам їх сімей) виплачується одноразова грошова допомога, у таких самих розмірах, як і для військовослужбовців громадян України.

Законом також викладено у новій редакції статтю 447 Кримінального кодексу України "Найманство".


Використані джерела:
Законопроект від 17.03.2015 № 2389 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства"