Нова форма українського війська: продовження

Нова форма ЗСУ

Продовжуючи тематику розроблення та впровадження нової військової форми, пропонуємо новий матеріал, який є логічним продовженням "Військова форма 2015: парадна та повсякденна, знаки розрізнення (проект)".

У публікації наведені робочі матеріали присвячені розробкам повсякденної та парадної (церемоніальної) форми Збройних Сил України, оприлюднені журналістом Віталієм Гайдукевичем, який за дорученням Мsністра оборони, керує робочою групою з розробки нового образу українського війська.
«Запропонована концепція є компромісом між нашою історичною традицією і вимогами сьогодення, – говорить Віталій Гайдукевич. – Ми опиралися на військові традиції національно-визвольних змагань ХХ століття, адже їм були притаманні речі, які варто зробити точкою відліку і для нашого часу. Те, що ми отримали у вигляді відшитих комплектів, було презентабельне і позитивно сприйняте».
Частина матеріалів вже згадувалась у статті "Українська армія не повинна виглядати огризком радянської, - Віталій Гайдукевич".

Проект передбачає позиціонування форми військовослужбовців за видами Збройних Сил. Зараз їх три, але вже практично прийнято рішення про створення четвертого виду - Сил спеціальних операцій.

За кольорами уніформа Сухопутних військ захисно-зеленого, Повітряних Сил - сіро-синього, ССО - сіро-сталевого. Кашкети на всіх малюнках зображені у двох варіантах.
Кітель СВ Кітель ПС Кітель ВМС крім плавскладу

Читати також: Нова форма українського війська: ВМС України

РПВ Кітель ССО Головні убори, кашкети Головні убори, кашкети ВМС Знаки (кокарди)
Колір беретів, як вже згадувалося у попередніх матеріалах, пропонується мати різний за родами військ.
Головні убори, берети Беретні знаки Демізезонна та зимова куртка СВ
Повсякденні демісезонна та зимова куртка-парка. Пілотки пропонуються використовувати виключно пілотам. Вони мають бути в трьох кольорах, відповідно власне авіації - синій, а також зелена і чорна, відповідно для льотчиків сухопутних військ і флоту. Некамуфльована мазепинка пропонується як альтернатива кашкету чи шапці. Берети відповідного кольору за такої погоди як тепер цілком можуть бути носитися і з куртками (для тих, кому не належить носити кашкет)
Демізезонна та зимова куртка ПС Демізезонна та зимова куртка ССО
Оскільки куртка-парка, як демісезонна, так і зимова, це предмет зручний в повсякденному користуванні (машина, метро, тролейбус, пішки, із сумкою на плечі, із легкою шапкою або взагалі накинути на голову капюшон)... Але на урочисті події (прийоми делегацій, офіційні урочистості...) парка із капюшоном не пасує, потрібне пальто. Так воно буде шитися на замовлення у випадку потреби, на складах може бути якась мінімальна умовна кількість цього предмету, але воно потрібне. Під пальто має бути заміна шапці-вушанці. Такою заміною може бути те, що група розробників умовно назвала "зимова мазепинка". Вона матиме невеликий козирок, кольоровий, відповідно до виду збройних сил, центр і зі штучного хутра бокові частини. Для десантно штурмових частин зимова шапка-мазепинка не передбачається. Для них єдиним головним убором у повсякденно-парадному вжитку є берет. Те саме пропонується ССО і морській піхоті.
Зимова парадка СВ Зимова парадка ПС Зимова парадка ССО Формений светр
Светр на котрому може бути і погон, і патч + головні убори. Це робочий одяг, що, напевно, буде найбільш вживаним в демісезонний період.
Форма у сорочці
Сорочка із довгим рукавом. Є версія, що можна відмовитись від авіаційного кольору - синього чи сухопутного зеленавого, натомість і зробити для усіх окрім ССО сорочку єдиного кольору, відтінку холодної слонової кістки. Тобто вона і не біла, і не сіра, і не бежева, як у флотських зараз. Натомість вона буде гарною гарнітурою і під чорний китель флоту, і під синьо-сизий авіації, і під зеленувато-сірий сухопутки... Це версія. Остаточно колір сорочки (або кольори) буде обрано на етапі еталонних зразків. Не виключено, що буде знайдено таки різні кольори. Ну і погони на сорочках, це тканеві муфти... ніякого пластику, крил, що стирчать на плечах. Погони матимуть металеві знаки розрізнення, в принципі на сорочках може бути вишитий вапіант. Важливо (!) ніякого пластику на погонах, ніяких ексклюзивів для генералів. Усі елементи погон регламентовані, зроблені з однакових матеріалів як для сержанта, так і для генерала армії.
Форма у сорочці з коротким рукавом
Для комфорту в літній період пропонується розглядати поло. Погон не на плечах, а на велкро на грудях чи рукаві. Для носіння під некамуфльований одяг пропонується ввести мазепинки відповідних кольорів. Їх можна використовувати як при повсякденному носінні (частина, місто) , так і в усіх випадках де не логічно використовувати берет, або кашкет, або камуфльовану мазепинку. Наприклад, однотонні роби техніків пілотів чи танкістів, чи механіків, чи будь-яких суппор юнітів мають мати головний убір, але не камуфльований, а зелений, синій, чи чорний відповідно.
Форма у поло
читати також: Нова форма українського війська: почесна варта

Використані джерела:
Facebook-спільнота "НОВЕ ВІЙСЬКО"
focus.ua
Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію