Літаку Ан-26 присвоїли ім’я Героя України Дмитра Майбороди

Ukrainian Military Pages фото © Голос України

Президент України — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко підписав Указ № 647/2015 від 18 листопада 2015 року, яким присвоїв літаку Ан-26 ім'я Героя України:

«З метою увічнення пам’яті Героя України підполковника Майбороди Дмитра Олександровича, ураховуючи його особливі заслуги перед Батьківщиною, мужність та героїзм, незламність духу в боротьбі за незалежну Українську державу та зважаючи на високий професіоналізм, зразкове виконання поставлених завдань особовим складом 456 гвардійської бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України, постановляю: присвоїти літаку Ан-26 (бортовий номер 35) 456 гвардійської бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України ім’я Дмитра Майбороди», — йдеться в тексті Указу.

Відважний льотчик, командир екіпажу загинув 14 липня 2014 року у Краснодонському районі Луганської області. Він разом зі своїм помічником також вінничанином Дмитром Шкарбуном до останнього керував підбитим бойовиками літаком. Таким чином дав можливість евакуюватися членам екіпажу. За час АТО здійснив 35 бойових вильотів. Доставляв для військових озброєння, матеріально-технічні засоби, здійснював евакуацію поранених і хворих.

Тіло льотчика бойовики довго не віддавали рідним. Не вдалося домовитися про це жодній державній чи волонтерській структурі. Втративши надію на допомогу, мати Героя Тетяна Іванівна самостійно вирушила на Луганщину. Жінка випросила у бойовиків дозвіл забрати останки сина і його бойового побратима Дмитра Шкарбуна. Їй дозволили це зробити. Однак навіть не допомогли відкопати могилу. Мати сама це зробила. У спеціальних мішках доставила останки до Вінниці. Поховали льотчиків на Алеї Слави на центральному кладовищі Вінниці.


Використані джерела:
Голос України