ОГЛЯД: Сорочка бойова ЗСУ

Автор: Ігор Молодан
Сорочка бойова

Огляд і тестування сорочки бойової для Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, незалежним експертом, в рамках експериментального тестування нових зразків військової форми та спорядження.

Частина 1. Огляд

Сорочка бойова виготовлена по ТУ У 14.1-00034022-095:2015, одним з підприємств легкої промисловості.

За технічними умовами сорочка бойова призначена для експлуатації в польових умовах у якості одного з елементів польового одягу під час використання бронежилетів у теплу пору року.

Виріб може використовуватися військовослужбовцями Збройних сил України, а також інших військових формувань, як у складі комплекту індивідуального спорядження військовослужбовця, так і окремо від інших елементів спорядження. Виріб виготовляється в п'яти типах, шести видах, п'яти розмірах.

За задумом виріб є верхньою сорочкою, майка якої виготовлена з трикотажного кулірного бавовняного полотна – тонкого гладкого трикотажного полотна, яке має одинарне поперечно-в'язане переплетення. Воно тягнеться і в ширину і в довжину. Кулірне полотно володіє такими властивостями, як міцність, тонкість, еластичність, стійкість форми, легкість, повітропроникність. Тому активно використовується на речах, які мають безпосередній контакт з шкірою.

Сорочка бойова фото: Міністерство оборони України

Сорочка зроблена з коміром-стійкою. Зовнішня частина коміра зроблена з тканини, внутрішня – з трикотажного полотна. Верхній край оброблений внутрішньою частиною коміра з переходом на зовнішню (8-10) мм щоб не натирати шию.

Сорочка застібається на 20-ти сантиметрову блискавку, яка закінчується спеціальною скошеною кишенькою, щоб не натирати підборіддя. По низу застібки вшитий обмежувач з трикотажного полотна для застібки-блискавки. Пулер на замку блискавки оснащений еластичним шнурком для зручності користування ним у тактичних рукавичках.

Рукава-реглан зроблені з бавовняної тканини, крім частини під пахвами, яка, як і вся майка, виготовлена з бавовняної кулірної.

Верхня частина рукава в області плечей з внутрішньої сторони має підкладку з трикотажного полотна. На рукавах розміщені досить місткі кишені з вертикальним доступом, які закриваються на пластикові блискавки з лямками на пулерах замків.

Кишені можуть використовуватися для носіння засобів гігієни. На кишенях нашиті текстильні застібки, призначені для нарукавних знаків. Сорочка комплектується двома знімними ідентифікаторами «Державний прапор України» (довжиною 40 мм і шириною 30 мм), нашитими на текстильну застібку «гачки».

Застібки на рукавах пришиті таким чином, що в них можна вставляти канцелярське приладдя (олівець, ручка, маркер).

На ліктьовій частині рукавів розташовані додаткові накладки з текстильною застібкою в нижній частині для встановлення саморобних або промислових захисних щитків (налокітники).

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Манжети прямі, що дозволяє закочувати рукави двома способами: традиційним і з накладенням манжети поверх згорнутої частини. В останньому випадку для закочування рукава потрібно виконати наступні дії:

а) звернути рукав навпіл;
б) нижню частину рукава згорнути рівним проміжком пару раз, так щоб верхній край згорнутого рукава не перекривав манжету;
в) опустити манжету на згорнутий рукав і притиснути текстильною застібкою.

Таке закачування, на відміну від традиційного, виглядає естетично і розкочується за лічені секунди, що дуже зручно в екстреній ситуації. Манжети стягуються клапаном з пришитою липучкою, довжина якої достатня для фіксації клапана.

Основна частина сорочки зроблена з кулірної тканини і призначена для комфортного теплообміну і виведення поту в жаркий період. Колір сорочки – олива, рукави виконані в піксельної забарвленні.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Частина 2. Практичне тестування

Примірка показала, що сорочка надягається швидко, а кулірна тканина досить м'яка і приємна на дотик. Єдиним дискомфортом стала бавовняна тканина рукавів, яка занадто щільна, як для сорочки. Можливо, через кілька прань вона стане м'якше, але в новому вигляді, щільність викликає деякі неприємні відчуття, особливо в жаркий час.

Виконувати різні вправи цілком комфортно, не рахуючи тактильних відчуттів від щільної тканини рукав. Тканина добре тягнеться у всіх напрямках і дозволяє робити роботу не відволікаючись. Як поведе себе сорочка під бронежилетом, покаже додатковий тест третьої частини, а під РПС натирань помічено не було.

На швидкість одягання сорочки бойової впливає тільки різниця щільності тканини, незвично щільну тканину розгортати відносно м'якої. Манжети регулюються досить швидко, а сама сорочка моментально застібається на блискавку, розташовану в центральній частині грудей. Гірше, коли сорочка мокра. Вона щільно прилягає до тіла, і її доводиться знімати знизу, вивертаючи назовні через голову.

При активних вправах і різних способах пересування в жарку погоду, тканина відмінно вбирає піт і не викликає подразнень шкіри. При цьому її функціонал не змінюється, краї не загортаються, а рукава виконують ті ж функції, що і в куртці польовій літнього загальновійськового костюма, за винятком того, що зона під пахвами забезпечена таким же м'яким і вологовбираючим матеріалом, як і сама сорочка.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

У закатаному вигляді рукава сорочки тиснуть на руки, стягуючи шкіру, тому бажано зробити їх трохи (на 2-3 см) об'ємніше, що б була можливість регулювати довжину рукава, в залежності від температури навколишнього середовища, без втрати функціональності усієї сорочки.

У воді сорочка облягає тіло і не сковує рухів при форсуванні водних перешкод. Ніяких нарікань під час плавання не виникало.

Висихання сорочки триває досить тривалий час. У спеку на тілі для цього знадобиться до 1 години, в тіні сорочка сохне при середній вологості 60-70% до 10 годин.

В теплу ніч до +16°С ночівля в сорочці буде комфортною, нижче цієї температури слід подбати про додаткову теплоізоляцію від навколишнього повітряного середовища і землі.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Маскувальний тест традиційно показаний на фото і не вимагає додаткових коментарів.

Тест на горіння кулірної тканини підтвердив натуральний бавовняний склад. Тканина обвуглилась, але не плавилася, хоча і горіла весело)) Тест на горіння бавовняної тканини, розташованої на рукавах, показав такі ж втішні результати – тканина горіла, обвуглилась, але не плавилася.

Тестування - Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Висновки

Сорочка відносно комфортна, так як тканина на рукавах досить жорсткувата, як для подібної моделі, і спекотна.

Застосування її в жаркий період в поєднанні з бронежилетом або РПС цілком виправдано і підвищує комфорт військовослужбовця, який перебуває в польових умовах.

Рекомендації

1. Зробити рукави більш об'ємними, що б була можливість регулювати довжину рукава, в залежності від температури навколишнього середовища, без втрати функціональності усієї сорочки.

2. Тканина на рукавах застосовувати більш м'які з вшитими нейлоновими нитками типу ріп-стоп.

Джерело

Посилання на оригінал обов'язкове. Публікація і фотографії захищені авторським правом і не можуть бути використані в комерційних цілях без узгодження з правовласником molodan@email.ua

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.