ОГЛЯД: Шарф-труба літня (багатофункціональний головний убір)

Автор: Ігор Молодан
Огляд: шарф-труба літня (багатофункціональний головний убір)

Огляд і тестування шарфа-труби літньої (багатофункціональний головний убір), зі складу індивідуального бойового комплекту, для Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, незалежним експертом, в рамках експериментального тестування нових зразків військової форми та спорядження.

Частина 1. Огляд

Шарф-труба літня (багатофункціональний головний убір) виготовлена за ТУ У 14.1-00034022-082: 2015, на одній з трикотажних фабрик і видана мені в якості дослідного зразка для визначення його функціональних можливостей.

З даним видом головного убору я знайомий вже давно і до сьогоднішнього моменту активно використовую його як в туристичній, так і у повсякденній життєдіяльності. Його багатофункціональність вже перевірена роками і не викликає нарікань, як і своєчасна розробка для потреб армії.

Представлена ​​модель зроблена для спекотного періоду і може бути використана замість штатної кепі і панами в якості самостійного головного убору.

Згідно наведених ТУ, виріб виготовлений з трикотажного бавовняного кулірного полотна - тонкого гладкого трикотажного полотна, яке має одинарне поперечно-в'язане переплетення. Воно тягнеться і в ширину, і в довжину.

Кулірне полотно володіє такими властивостями, як міцність, тонкість, еластичність, формостійкість, легкість, повітропроникність. Тому активно використовується у речах, які мають безпосередній контакт з шкірою.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Розмір виробу по висоті - 47 см, по ширині - 22,5 см, вага - 32 грами.

Зроблений з прямокутного шматка тканини, який зшивається, утворюючи трубу. Ось тут і виникло перше питання. Чому не прописано робити головний убір за безшовною технологією? Дане ТУ підходить більше для минулого століття, ніж для нинішнього.

У зв'язку з різноплановістю даної моделі, шов буде в деяких умовах заважати і, з часом, натирати шкіру (наприклад, в якості підшоломника), навіть якщо формувати його назовні. З цієї причини всі закордонні виробники подібної продукції перейшли на безшовні технології.

Головний убір виготовляється в трьох кольорах залежно від класу:

Клас 1. SilverSage
Клас 2. Antelope
Клас 3. ClassicBlue

Частина 2. Практичне тестування

Шарф-труба в будь-якій заданій конфігурації сидить на голові комфортно. При тривалому носінні не виникає свербіння, поколювань або неприємного тиску, не дивлячись на те, що тканина тягнеться у всіх напрямках.

Одягати головний убір слід швом назовні, щоб не натерти шкіру на шиї або голові. Даний головний убір можна носити в різної конфігурації, при цьому він замінює безліч головних уборів і аксесуарів.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Найпростіше, це скласти його в гармошку і носити в якості шарфа. Як відомо, через шию і голову йде більше 40% тепла організму, відповідно в жаркий період стільки ж тепла надходить ззовні. Такий шарф надійно закриває шию, що не розв'язується, не скачується і не спадає. Добре захищає так само в прохолодну погоду і в холод, завдяки багатошаровості у стислому вигляді.

Якщо надіти сформовану гармошку або скатку по колу голови, то вийде пов'язка, яка захистить очі не тільки від поту, під час активних видів діяльності, а й від спадаючих волосся, якщо вони довгі. Опустивши пов'язку на очі, виходить захист від світла, яку можна використовувати при денному відпочинку.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Служив пов'язку вдвічі, нею можна обмотати зап'ясті для перенесення або використовувати як бандажа на перев'язану рану.

Скрутивши скатку три рази, можна скріплювати довге волосся хвостиком.

Якщо верхню частину шарфика підняти і надіти на ніс з положення на шиї, то вийде маска, яку можна використовувати в курній місцевості, в якості захисної маски в зоні спалахнула епідемії чи в мороз, зігріваючи вдихаємо повітря. При цьому можна регулювати кількість шарів, підгинаючи краю.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

У спекотну погоду буде ефективний головний убір у вигляді косинки. Для цього достатньо натягнути шарф-трубу на голову і перекинути вільний кінець назад, скрутивши кілька шарів в районі окружності голови. Багатошарова структура в районі окружності буде активно вбирати піт, а інша тканина - закривати від прямих сонячних променів, при цьому залишився отвір буде інтенсивно вентилювати голову при бігу та іншої активної діяльності. Така конфігурація відмінно підходить в якості підшоломника, тому, що не тисне на шкіру під шоломом.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Якщо верхню частину шарфа-труби з конфігурації «косинка» протягнути всередину через отвір, то вийде бандана. По суті - це та ж косинка, тільки закритого типу. Її можна використовувати в тих же ситуаціях що і косинку, але у випадку, коли потрібно закрити доступ пилу до голови. Така конфігурація відмінно виконує свої функції в якості шапочки для сауни або під час повсякденного носіння в умовах сильної запиленості повітря.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Коли обидва кінці шарфа-труби зв'язуються шляхом перехресного протягування країв через внутрішню частину, виходить піратка - головний убір з вузлом в задній частині, який використовувався в минулі часи європейськими піратами. При виготовленні піратки, слід трохи потягнути коротку частину зв'язки, щоб сформувати вузол, при цьому потрібно пам'ятати, що вузлу властиво тиснути в потилицю. Дана конфігурація застосовується, якщо потрібно щоб головний убір сидів щільно в один шар із закритим отвором. Виглядає на голові хвацько, з претензією на давнішню славу джентльменів удачі.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Просунувши в отвір шарфа-труби обличчя, можна отримати класичний підшоломник, або балаклаву. Добре підійде, коли потрібно ізолювати верх від пилу, снігу, холодного повітря, при цьому лице залишити не закритим. По краях верхнього краю бажано зробити симетричні складки, для більш щільного прилягання головного убору до голови.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Якщо нижню частину з вище зазначеного положення натягнути на ніс, то вийде балаклава із захистом обличчя. Непоганий варіант, коли потрібно приховати обличчя або швидко захистити дихальні шляхи. У такій конфігурації шарф труба закриває практично всю область голови за винятком очей.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Скрутивши шарф-трубу в протилежному напрямку, при цьому закотивши нижню частину можна отримати тафью - старослов'янська головний убір, який носиться на маківці. Подібна конфігурація захищає голову від прямих сонячних променів, не перекриваючи доступу до потових залоз на голові, що сприяє кращому охолодженню і комфортному кровообігу голови. Якщо скорочення краю відкотити, і натягнути на вуха і потилицю, вийде шапочка, що захищає голову і вуха від вітру і холоду. При цьому потрібно пам'ятати, що у верхній частині утворюється скрутка (невелика шишка), яка буде заважати і тиснути, якщо використовувати дану конфігурацію в якості підшоломника.

Можливе й інше застосування багатофункціонального головного убору, наприклад, у вигляді каверу на шолом, рушники для обличчя і т.п. - Все залежить від кмітливості.

Після деякого тренування, трансформувати шарф-трубу в будь-яку конфігурацію можна за лічені секунди, виходячи з поточної обстановки. Головний убір у всіх конфігураціях сидить на голові щільно без особливих нарікань, не рахуючи шва, який вже не актуальний в століття безшовних технологій. При цьому такий головний убір не займає багато місця і має малу вагу.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Тканина має гарні «дихаючі» властивості і відмінно вбирає піт. Вона так само добре і швидко стирається і сушиться. У намоченому стані тканина може досить ефективно охолоджувати голову або шию в жарку погоду. При цьому хотілося б збільшити довжину зразка на 5-7 см, щоб використовувати його більш ефективно в деяких конфігураціях.

Рекомендації:

1. Виправити Пункт 1.3.1 ТУ 14.1-00034022-082: 2015, із зазначенням безшовного методу виробництва шарфа-труби.

2. Збільшити довжину головного убору до 50-55 см.

Джерело

Посилання на оригінал обов'язкове. Публікація і фотографії захищені авторським правом і не можуть бути використані в комерційних цілях без узгодження з правовласником molodan@email.ua

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.