Тестування нових зразків форми та спорядження

Тестування - Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

У Міністерстві оборони України, у серпні 2015 року, створений Центр розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, призначений для розвитку матеріального забезпечення, військової символіки та геральдики, а також впровадження нових норм та стандартів речового майна та продовольства.

Наразі готується нова процедура впровадження форми та спорядження у ЗСУ, яка включатиме також незалежне тестування.

З метою тестування експериментальних зразків форми та спорядження Центр залучає незалежних експертів, паралельно проводиться експериментальна експлуатація у військах. В процесі тестування та експериментальної експлуатації зразки доводяться до необхідних вимог та відпрацьовуються відповідні регламентуючи документи.

До уваги, пропонується сюжет про тестування нових зразків одним з таких експертів - офіцером запасу, фахівцем з виживання в екстремальних умовах, Ігорем Молоданом.


Коментарі від героя сюжету:
Сподіваюся нові правила експериментального тестування та експериментального носіння дослідних зразків одягу, взуття, спорядження та засобів захисту, що розробляються мною для Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, приживуться в новій структурі і з часом знайдуть офіціоз.

П.С. Не судіть строго режисера монтажу, який в епізод про сухих ногах змонтував як виливається з черевика вода)) Це була інша історія - запливочна)


Всім, хто стежить за процедурою експериментального тестування нових зразків одягу, взуття, спорядження та засобів захисту, впроваджуваних у ЗСУ повідомляю, що надалі тестуватися будуть вироби на етапі їх розробки до затвердження на них ТУ (не рахуючи зразків на які ТУ вже затверджені), тому на цьому етапі можуть брати участь всі виробники зі своїми альтернативними зразками для узгодження їх сумісності з іншими елементами єдиного бойового комплекту.

При цьому важливо розуміти, що ні я, ні розробники, ні Центр розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ не несемо відповідальності за якість виготовлення кінцевого продукту. За це відповідає виробник і орган державного приймання на склади МО.

Центр матеріального забезпечення, в який входить група розробників, залишає за собою повноваження лише розглядати нові моделі, робити дослідні зразки, створювати на них ТУ і змінювати вже затверджені ТУ в порядку, визначеному законодавчо.

У мої повноваження входить оцінка сумісності дослідних зразків, як розроблених розробниками, так і наданих виробниками, в концепції єдиного бойового комплекту, тестування цих зразків по розроблюваної методикою, в якій може взяти участь кожен бажаючий і складання акта експериментального тестування з публікацією результатів у відкритому доступі.

Моя діяльність незалежна від МОУ, начальника Центру, розробників або виробників і несе рекомендаційний (консультативний) характер. Тому я відкритий для співпраці з кожним, хто зацікавлений в якісному обмундируванні і оснащенні українських військових, будь-то виробник, розробник або досвідчений користувач.

Єдино, що я не приймаю - це неконструктивні обвинувачення; міркування, що виходять за рамки моєї діяльності і відвертий тролінг. Подібні коментарі я буду видаляти, як не відносяться до суті поставлених питань і вносять в деструктивний діалог когнітивний дисонанс.


Тепер до конструктивних питань, які поступаю в повідомленнях і коментарях:

1. Чому літній одяг тестується зараз? - Зараз (у листопаді - ред.) вийшов сюжет, одяг та взуття тестувалися місяцем раніше, коли був створений Центр матеріального забезпечення та запропонована процедура експериментального тестування паралельно процедурі експериментального носіння. До цього подібної процедури не передбачалося.

2. Чому тестуєте саме Ви, а не хтось інший і який Ваш статус? - Мене запросив Проектний офіс реформ МОУ, як незалежного експерта і консультанта МОУ. Щоб відповісти чому саме я, потрібно вникнути в мій армійський, миротворчий, туристичний і життєвий досвід (див. посилання вище -ред.).

3. Ви військовий? Якщо ні, то де берете речі призначені для армії? - Я майор запасу, зараз ПП по консультаційної та наукової діяльності. Отримую дослідні зразки від начальника Центру матеріального забезпечення підполковника Дмитра Марченко. Так само мені надсилаються альтернативні зразки самими виробниками для визначення їх придатності і сумісності з єдиним бойовим комплектом.

4 Які перспективи подібного тестування? - Зараз готується нова процедура впровадження форми та спорядження у ЗСУ, згідно з якою всі зразки, що розробляються Центром будуть проходити експериментальне тестування, і паралельно - експериментальне носіння. Це дві різні процедури, за результатами яких будуть затверджуватися остаточні ТУ на рік. Подальших схем просування зразків у ЗСУ (тендер, закупівлі, поставки, контроль якості) я не торкаюся.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України www.mil.gov.ua
facebook.com/igor.molodan