ОГЛЯД: Джгут Турнікет-1 від компанії «АВ-ФАРМА»

Автор: Ігор Молодан

Огляд і тестування джгута кровоспинного із застібкою-липучкою Турнікет-1 від компанії "АВ-ФАРМА", контрактного постачальника кровоспинних джгутів для Збройних Сил України.

Частина 1. Огляд

Джгут кровоспинний із застібкою липучкою Турнікет-1, від ПрАТ «АВ-ФАРМА» приїхав в целофановій упаковці з етикеткою, на якій зазначено логотип компанії, назва і найменування виробу, технічні умови, назва компанії, контактні дані компанії, дата виготовлення, дата зберігання, номер партії та маркування.

Всередину вкладений сам турнікет в складеному вигляді з інструкцією із застосування. В інструкції дана інформація як підігнати джгут за розміром, спосіб накладення однією і двома руками, умови використання, призначення, комплектація і гарантія виробника.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Інструкція забезпечена наочними фотографіями способів застосування виробу. Все розписано доступною мовою. В інструкції виробник рекомендує вказувати час накладення джгута як традиційним способом (маркером або ручкою), так і кров'ю або брудом на обличчі потерпілого. Не зовсім зрозуміла ефективність крайнього методу нанесення інформації, який, звичайно ж, не може бути використаний при самодопомозі.

Гарантійний термін зберігання зазначений 5 років. Важко уявити, що може вийти зі ладу при більш тривалому зберіганні ?! Як на мене, так цілком може бути виправданий безстроковий період зберігання у відповідних умовах.

Так само не зрозуміло, чому заявлений гарантійний термін експлуатації 12 місяців, при тому, що кількома абзацами вище зазначено з виділенням: «Увага! Джгут призначений для одноразового використання»? Одноразове використання всі 12 місяців при гарантії в 5 років ???

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Повертаючись до виробу, слід зазначити, що використовувати його з первинного положення вкрай незручно через своєрідне укладання. Перед закладанням турнікета в місце перенесення слід ознайомитися з інструкцією, підігнати джгут за розміром і самостійно скласти, що не зовсім зручно, коли "руки-крюки". Може скластися цілком конкретна ситуація, коли неправильно покладений турнікет може розмотатись в кишені, заплутатися, тим самим збільшуючи час накладення.

«Турнікет-1» є, практично точною копією Combat Application Tourniquet (CAT).

Він складається з невеликої пластикової платформи, до якої приєднані пластиковий оборотний стрижень, зачіпи для фіксації стрижня і широкої пов'язки з липучкою, всередині якої по всій довжині проходить більш вузька стропа, пропущена крізь поворотний стрижень. На одному кінці розташована платформа з зачіпами, поворотним стрижнем і пластиковою пряжкою, через яку пропускається вільний кінець джгута.

Виробник заявляє про наступні особливості даного пристрою:

• дозволяє швидко зупиняти загрозливі для життя кровотечі
• успішне застосування навіть однією рукою
• спроектовано для застосування в будь-яких погодних умовах

Сам джгут представляє з себе нейлоновий ремінь шириною 3 см. Вага виробу - 60 грам.

РС МОЗ України №13554 / 2014 ТУ У 21.2-24736125-003: 2014

Підганяючи виріб по інструкції, я так і не зрозумів сенсу його переукладання, оскільки в таке положення виробник може і сам складати, без додаткових маніпуляцій з боку користувача.

Інструкція виробника відзначає такі складові турнікета: пластикова фіксувальна планка з відповідними загинами, поворотна ручка (вороток), пряжка, застібка-липучка (текстильна застібка), на якій написано «TIME», що означає (хто не знає) - «ЧАС», і самоклеюча липучка (стропа).

Зі зворотного боку фіксувальної планки наклеєна етикетка ідентична пакувальній. Біла застібка-липучка призначена, крім фіксації залишку стрічки, також для нанесення часу накладення. Вся фурнітура пластикова.

Частина 2. Практичне тестування

Тестування почалося з накладення на оголену руку в районі ліктьового суглоба. УВАГА для розумників! Я не показую де правильно накладати турнікет, для цього є спеціально навчений медичний персонал, я перевіряю турнікет за якісними критеріями, тому прошу не закидати зауваження з даного питання в коментарі.

За відчуттями турнікет виявився занадто жорсткий, але тримався впевнено і стягнувся без будь-яких додаткових зусиль.

Джгут при стягуванні створив защемлення шкіри в районі закінчення пластикової пластини з боку пряжки, що може призвести до некрозу м'яких тканин.

Робота в рукавичці ніяк не вплинула на остаточний результат. Біла липучка легко відокремилася, поворотна ручка в кілька оборотів перекрила потік крові та зафіксував вороток в фіксувальній планці. Залишок стропи зручно обвівся уздовж накладення і надійно зафіксувався білої липучкою.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Наступним етапом була зручність нанесення інформації. Після накриття залишку стропи білої липучкою я цілком комфортно наніс час накладення олівцем, а ось, з ручкою виявилася проблема, вона ніяк не хотіла наносити інформацію, дряпаючи по поверхні кулькою ампули.

З накладенням турнікету на ногу двома руками так само ніяких проблем не було. Стропа нормально пройшла в пластикову пряжку і, не дивлячись на рясне просочування кров'ю, надійно зафіксувалася на липучці. Вороток після трьох обертів перекрив потік крові, подальше кручення було направлено на перевірку міцності виробу. З максимально можливим натяжінням турнікет впорався, але виникла невелика проблема - розмоклий турнікет стягнув стропу в гармошку в районі фіксувальної планки, що ускладнило заправку воротка за фіксатор.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Після заморожування мокрого турнікета в морозильній камері при -20 ° С, він був знову накладений на ногу і перевірений на міцність. Крім стягування залишку стропи в гармошку і ускладнення фіксації воротка ніяких інших недоліків помічено не було. Турнікет в замороженому вигляді надійно фіксувався текстильною застібкою, фурнітура працювала без поломок.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Кип'ятіння у воді дозволило перевірити турнікет на роботу при високих температурах і можливості повторного використання. Накладення на нижню кінцівку турнікета з температурою в 60-70°С показало слабкі термічні властивості фурнітури.

Проте, не дивлячись на пластичність нагрітого пластика, він виявився досить міцним і витримав максимальне стягання. Як і в попередні рази, промокла стропа стяглася гармошкою, тому вигнутий вороток було не просто в черговий раз вкласти в фіксатор. З цього можна зробити висновок, що при впливі високих температур турнікет використовувати можна, але тільки один раз. У звичайних умовах можливе повторне використання турнікета, тому вказувати на його одноразове застосування передчасно.

Висновки та рекомендації

З усього перерахованого вище можна зробити висновок, що представлений турнікет цілком відповідає вимогам, необхідним для його використання за призначенням.

Даний джгут, здатний досить швидко зупиняти рясні кровотечі верхніх і нижніх кінцівок. Стропа зроблена якісно, ​​а використовувана липучка - надійна. Хороша система фіксації залишку стропи залишає позитивне враження і не дає можливості мимовільного ослаблення натягу турнікета при накладенні на будь-яку ділянку кінцівки.

Враховуючи всі зауваження та недоліки, виявлені при тестуванні турнікета компанії АВ-ФАРМА, рекомендую:

1. Привести до більш логічного змістом описову частину інструкції.

2. Розглянути варіант укладання турнікета таким чином, що б було зручно користуватися ним без вторинної підгонки, яку багато хто може ігнорувати, тим самим збільшуючи час накладення в екстреній ситуації.

3. Якщо вже даний турнікет поставляється у Збройні Сили України, буде доречним замість «TIME» написати «ЧАС», що виглядає коротше і зрозуміліше.

4. Удосконалити пластину з фіксатором, щоб не виникало защемлень шкіри при накладенні на голу кінцівку.

5. Адаптувати білу липучку для нанесення на неї інформації ручкою.

6. Продумати фіксацію стропи до липучці, щоб вона після намокання не стягувалася в гармошку в районі фіксатора поворотної ручки.

7. Поліпшити якість пластикової фурнітури, що призведе до безпечного використання джгута після впливу високих температур.

Джерело

Посилання на оригінал обов'язкове. Публікація і фотографії захищені авторським правом і не можуть бути використані в комерційних цілях без узгодження з правовласником molodan@email.ua

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.