Державна прикордонна служба з 2016 року планує повернутися до строкової служби

Державна прикордонна служба з 2016 року планує повернутися до строкової служби

Восени 2007 року відбувся останній призов у Державну прикордонну службу України строковиків, а вже наступного, 2008-го, відомство стало першим військовим формуванням*, яке повністю перейшло на контрактну форму комплектування персоналом.

* Призов на строкову службу до Збройних Сили України та Державної спеціальної служба транспорту був скасований указом Президента України від 14 жовтня 2013 року № 562/2013 з 2014 року (відновлений у 2015 році), єдиним силовим відомством, яке не планувало переходити на контрактну службу залишалась Національна гвардія України.

Відзначаючи це як позитивний крок у реформуванні відомства за європейським зразком, ніхто навіть не припускав, що мине всього вісім років і Служба буде змушена знову повернутися до набору строковиків. Корективи в обраний тоді курс внесла війна…

Під час наради, що відбулася в Адміністрації Держприкордонслужби за участю керівників її структурних підрозділів, начальників регіональних управлінь та навчальних центрів відомства, обговорювалися практичні питання відновлення 2016 року строкового призову до лав відомства.

Як підкреслив головуючий на нараді перший заступник Голови Служби генерал-лейтенант Василь Серватюк, повернення до комплектування за змішаною системою є вимушеною і тимчасовою мірою. Однак у зв’язку з ситуацією, що склалася сьогодні у державі, вона дає змогу мінімізувати ризики, пов’язані з відтоком наступного року значної кількості демобілізованих військовослужбовців.

– Ми хочемо належним чином підготуватися до прийому близько п’яти тисяч військовослужбовців строкової служби. Таке рішення прийнято Колегією та Головою Служби. Водночас головна стратегія відомства, яка реалізується протягом більш ніж десяти років, залишається незмінною: основу повинні складати військовослужбовці за контрактом, кількість яких планується збільшувати, – зазначив Василь Серватюк.

Він також зауважив, що головним чинником, який сьогодні не дозволяє залучити достатню кількість контрактників, є грошове забезпечення. Однак наступного року ситуація може покращитися, оскільки вже є позитивне рішення Президента та Уряду щодо його суттєвого підвищення для військовослужбовців Держприкордонслужби.

Серед «плюсів» повернення до змішаної системи фахівці відомства вважають можливість формування з числа строковиків підготовленого та досвідченого резерву для служби за контрактом.

Що ж стосується «мінусів», то це, насамперед, багатомільйонні витрати, пов’язані з необхідністю підготовки, розміщення та речового забезпечення молодого поповнення, а також дотримання належних санітарно-гігієнічних норм.

Утім, усі одностайні в думці, що альтернативи даному рішенню наразі не існує, а додаткові резерви можна знайти, якщо ретельно та виважено вивчати усі можливості та шукати додаткові ресурси.

Начальник управління кадрового забезпечення Адміністрації Держприкордонслужби полковник Микола Маланчій повідомив, що під час роботи з військовими комісаріатами на місцях та на призовних пунктах за основу братиметься система, яка працювала до 2008 року.

Основне завдання покладатиметься на регіональні центри комплектування та органи охорони кордону. При цьому усіх призовників планується перевірити за базами ризиків МВС та СБУ, стосовно чого вже є попередні домовленості.

У кожній області буде створено робочі групи для вивчення молодого поповнення, до складу яких увійдуть офіцери з добору, фахівці по роботі з персоналом, психологи, медичні фахівці та, за необхідності, представники внутрішньої й власної безпеки. Строковиків планують направляти на більшість ділянок державного кордону крім лінії розмежування в зоні АТО.

Окремо вивчається можливість залучення їх до охорони адміністративної межі з окупованим Кримом. Крім цього, не мають наміру комплектувати призовниками посади дільничних інспекторів, мобільні підрозділи та великі пункти пропуску.

Найбільш затребуваних на сьогодні спеціальностей для молодого поповнення у прикордонному відомстві – чотири. Це – кінологи, водії, кухарі та зв’язківці.

Дипломованим юнакам із таким фахом або близьким до нього надаватиметься перевага при доборі. І не тільки їм: у лавах «зелених кашкетів» будуть раді й іншим профільним спеціалістам, а також тим, хто добре володіє комп’ютерною технікою, знає іноземні мови та має гарну фізичну підготовку.

Як розповів начальник управління професійної підготовки персоналу АДПСУ генерал-майор Артур Король, за планом усі новоспечені прикордонники пройдуть курс навчання за різними спеціальностями у Національній академії Держприкордонслужби, Навчальному центрі в Оршанці, Кінологічному центрі та в Ізмаїльському навчально-тренувальному загоні Морської охорони.

Загальна програма підготовки молодших фахівців рядового складу розрахована на два місяці і буде обов’язковою для всіх. Протягом цього часу військовослужбовці, зокрема, опановуватимуть тактику прикордонної служби, вивчатимуть статути, займатимуться стройовою, вогневою та фізичною підготовкою.

Після цього ті, хто вже має фах, отриманий до призову, пройдуть додаткову місячну допідготовку. Це стосується насамперед усе тих же власників диплома кухаря чи зв’язківця, а також водіїв.

Підготовку фахівців для морських підрозділів заплановано за окремою програмою протягом трьох місяців. Стільки ж навчатимуться й майбутні кінологи.


Ольга Мірошниченко



Використані джерела:
Прикордонник України