Які потужності має сьогодні медична служба ЗСУ

військово-польовий госпіталь EMEDS

Таким було одне з питань на яке відповів головний спеціаліст лікувально-евакуаційного відділу (з санаторного забезпечення) Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України Володимир Рудь, під час «гарячої» телефонної лінії в редакції газети «Народна армія».

— Для надання медичної допомоги військовослужбовцям, військовим пенсіонерам, працівникам ЗС України у складі медичної служби Збройних Сил України є: Національний військово-медичний клінічний центр (м. Київ), чотири військово-медичні клінічні центри в регіонах (у містах Одеса, Львів, Харків, Вінниця), Військово-медичний клінічний центр професійної патології особового складу ЗС України (м. Ірпінь), 17 військових госпіталів, загальна ліжкова місткість яких становить 6230 ліжок.

Кількість ліжко-місць у військових госпіталях з початком проведення АТО збільшилась на понад тисячу.

Торік ми розгорнули 4 мобільні військові госпіталі для надання медичної допомоги безпосередньо на полі бою в кожному секторі проведення антитерористичної операції. Спочатку вони розміщувалися в наметах, зараз розташовані на базах місцевих лікарень, шкіл.

2015 року як гуманітарну допомогу від Канади ми отримали польовий військовий шпиталь на 20 ліжок, повністю укомплектований необхідним новітнім медичним устаткуванням.

Читати також: США передали Україні військово-польовий госпіталь (EMEDS)

Для забезпечення потреб військово-медичних клінічних центрів регіонів та військових госпіталів 2015 року проведено закупівлю медичної апаратури та обладнання на загальну суму понад 8 млн грн.

Було розконсервовано та підготовлено до використання за призначенням 408 одиниць медичної і санітарної техніки, видано за нарядами 423 одиниці медичної та санітарної техніки.

Значних змін зазнав психіатричний напрямок військової медицини, який довелося відновлювати практично з нуля. Для вирішення проблемних питань психіатричної допомоги у Збройних Силах України у військово-медичних клінічних центрах регіонів збільшено ліжкову ємність та штатну чисельність особового складу клінік психіатрії.

У військово-медичних клінічних центрах та центрах медичної реабілітації та санаторного лікування створені відділення психологічної реабілітації.

Читати також: Туреччина передала Україні п'ять мобільних госпіталів


Використані джерела:
Видання Міністерства оборони України "Народна армія", №91 (5427) 18.12.2015