Внесено зміни до закону про державне оборонне замовлення

U. M. P.

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про державне оборонне замовлення". Законодавчим актом вдосконалено механізм формування основних показників державного оборонного замовлення.

Перш за все, документ передбачає, що основні показники державного оборонного замовлення плануються на три роки. Це дозволить стратегічно планувати держзакупівлі та готуватися до впровадження новацій в озброєнні та техніці.

Законом встановлено, що "під час планування оборонного замовлення державні замовники виходять з того, що закупівлі (постачання) продукції, робіт і послуг оборонного призначення здійснюються виключно за оборонним замовленням.

У виняткових випадках, в умовах особливого періоду, у разі введення надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи виникнення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, у разі нагальної потреби закупівля (постачання) продукції, робіт і послуг оборонного призначення здійснюється поза межами оборонного замовлення".

Законом встановлено, що "порядок формування ціни на продукцію, роботи, послуги оборонного призначення у разі, якщо відбір виконавців з постачання (закупівлі) такої продукції, робіт, послуг здійснюється без застосування конкурентних процедур, визначається Кабінетом Міністрів України".

Згідно із Законом, "в умовах особливого періоду, у разі введення надзвичайного стану та в період проведення антитерористичної операції до основних показників оборонного замовлення може включатися інше військове майно, що забезпечує життєдіяльність і функціонування Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, якщо його закупівля становить державну таємницю".

Законом також передбачено, що "в умовах особливого періоду, у разі введення надзвичайного стану, в період проведення антитерористичної операції закупівля (постачання) продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом здійснюється виконавцями, співвиконавцями державного оборонного замовлення за державними контрактами з оборонного замовлення та договорами на постачання (про закупівлю) продукції оборонного призначення".

Згідно із Законом, "порядок формування ціни на продукцію, роботи, послуги оборонного призначення у разі, якщо відбір виконавців з постачання (закупівлі) такої продукції, робіт, послуг здійснюється без застосування конкурентних процедур, визначається Кабінетом Міністрів України".

Відповідні зміни внесено до Закону України "Про державне оборонне замовлення". Реєстраційний номер законопроекту №2090а.


Використані джерела:
Офіційний веб-портал Верховної Ради України