Міноборони кардинально реформує Збройні Сили

Марш фото © Владислав Содель

Міністерство оборони України продовжує кардинальне реформування Збройних Сил України, що покликане модернізувати та зміцнити Українське військо, повідомив речник Міноборони, підполковник Олексій Чорнобай під час брифінгу у Києві.

Серед основних напрямів цієї роботи – зміна підходів до забезпечення армії та продовження переходу на європейські стандарти та стандарти країн-членів НАТО.

Для забезпечення проведення воєнної реформи у 2015 році Міністерство оборони підготувало та затвердило Стратегію національної безпеки України, провело оборонний огляд, за підсумками якого була прийнята нова Воєнна доктрина України.

Зараз в Уряді проходять розгляд Концепція розвитку сектору безпеки і оборони України, Стратегічний оборонний бюлетень України, Державна цільова оборонна програма розвитку озброєння та військової техніки Збройних Сил України на період до 2020 року.

Усі ці документи формують основні пріоритети національної безпеки України у воєнній сфері з максимальною адаптацією оборонних спроможностей держави до стандартів НАТО.

Тривають консультації з іноземними радниками щодо розроблення програмного документу розвитку Збройних Сил.

З урахуванням рекомендацій іноземних експертів впроваджуються заходи щодо подальшого реформування Міністерства оборони та Збройних Сил України. Їх метою є побудова цілісної структури, збалансованої за обсягом покладених завдань і чисельністю персоналу, з розмежуванням повноважень та посиленням відповідальності керівників за напрямами діяльності.

У 2015 році в діяльність Збройних Сил України було запроваджено 65 стандартів НАТО. Програмою Міністерства оборони з військової стандартизації на 2016 – 2018 роки передбачено розроблення ще понад 70 стандартів.

З метою зміцнення обороноздатності держави у 2015 році Міністерством оборони України також був ініційований та затверджений новий військово-адміністративний та оперативно-стратегічний поділ території України. Бойовий склад Збройних Сил збільшився на 15 нових бригад і полків.

Наразі продовжується реформування системи мобілізаційної підготовки та мобілізації в державі. В рамках цієї роботи відновили діяльність 138 районних та міських військових комісаріатів, які були скорочені в попередні роки під час реалізації політики планомірного руйнування Збройних Сил України.

Також в рамках заходів реформування Збройних Сил України у 2015 році набрали спроможності оновлений Генеральний штаб, командування видів Збройних Сил, чотири оперативні та три повітряні командування.

Наразі продовжується формування Сил спеціальних операцій та реорганізація Високомобільних десантних військ. Проводиться активна робота щодо відродження та розвитку Військово-Морських Сил, які вже відновили спроможності до захисту морських рубежів.

Ukrainian Military Pages фото © Макс Смоляр

З урахуванням досвіду Антитерористичної операції у Збройних Силах України запроваджена нова комплексна система підготовки військ, наближена до стандартів НАТО. В рамках її реалізації у 2015 році проведено 650 навчань на території України та за її межами, а також 225 заходів оперативної підготовки, основним із яких було командно-штабне навчання з органами управління та військами “Рішуча відповідь – 2015”.

Кращі практики країн-членів Альянсу та досвід застосування підрозділів Збройних Сил України в АТО використовуються Міністерством оборони України в ході оптимізації системи військової освіти, а також впровадження сучасних принципів та підходів у військовій кадровій політиці.

Минулого року до сфери управління Міністерства оборони України повернуті Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації та Житомирський військовий інститут імені С.П. Корольова. Відновлено 7 кафедр медицини катастроф та військової медицини, створено 12 курсів перепідготовки та підвищення кваліфікації офіцерів запасу, призваних під час мобілізації, а також 9 курсів підготовки осіб сержантського складу, які мають вищу освіту, для призначення на офіцерські посади.

Крім того, створено курси підготовки осіб рядового та сержантського складу, які мають досвід бойових дій в антитерористичній операції, але не мають вищої освіти, для подальшого призначення на посади офіцерського складу командного фаху.

Іншим пріоритетом діяльності Міністерства оборони України залишається забезпечення військ озброєнням та військовою технікою.

Відповідно до видатків оборонного бюджету, у 2016 році на заходи з розвитку озброєння і військової техніки передбачено 7 мільярдів 105 мільйонів гривень. Це у чотири рази перевищує обсяг фінансування 2014 року та майже у вісім разів – обсяг фінансування 2013 року.

У 2015 році, згідно з державним оборонним замовленням, для Збройних Сил України закуплено близько 4700 одиниць озброєння та військової техніки та понад 400 тисяч одиниць ракет і боєприпасів. Прийнято на озброєння 18 зразків ОВТ. Крім того, з початку проведення АТО розгорнута система технічного забезпечення Збройних Сил України дозволила відновити понад 34 тисячі одиниць озброєння та військової техніки.

Наразі фахівці Міністерства оборони працюють над створенням Державного оборонного замовлення на 2016 рік. Планується, що цього року на озброєння Збройних Сил України, зокрема, надійдуть новітні вітчизняні танки та модернізовані літаки.

Ремонтно-відновлювальні підрозділи Збройних Сил України та державних підприємств продовжують відновлення та ремонт озброєння і військової техніки.

Цього тижня вони повернули до строю 216 одиниць ОВТ, у тому числі танки, бойові машини, гаубиці та гармати, а також протитанкові комплекси.

Всього з початку АТО військові ремонтники та бригади державних підприємств “надали друге життя” понад 35 тисячам 300 одиницям озброєння і військової техніки, із яких майже 33 тисячі 700 повернули у стрій ремонтно-відновлювальні бригади Збройних Сил України.

Військові представництва Міністерства оборони України на вітчизняних підприємствах, в установах і організаціях у 2015 році проконтролювали якість ремонту та виробництва і прийняли для Міністерства оборони України продукцію оборонного призначення на загальну суму понад 5 млрд 907 мільйонів гривень, а для інших силових структур – на понад 4 млрд 538 мільйонів гривень.

Крім того, військові фахівці проконтролювали якість ремонту та відновлення озброєння і військової техніки на ремонтних державних підприємствах Державного концерну “Укроборонпром” на суму понад 2 млрд 605 мільйонів гривень, якість науково-дослідних та дослідницько-конструкторських робіт на понад 450 мільйонів гривень, виконання договорів щодо утилізації озброєння та військової техніки на понад 117 мільйонів гривень.

Також за результатами розгляду розрахункових матеріалів військові представництва попередили перевитрати коштів державного бюджету серед виконавців державного оборонного замовлення на суму 1 млрд 705,5 мільйонів гривень.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України