ОГЛЯД: білизна для холодної погоди ЗСУ (прототип)

Автор: Ігор Молодан
Огляд: білизна для холодної погоди ЗСУ (прототип)

Огляд і тестування білизни для холодної погоди, зі складу бойового єдиного комплекту, для Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, незалежним експертом, в рамках експериментального тестування нових зразків військової форми та спорядження.


Частина 1. Огляд

Комплект термобілизни надійшов на тестування як прототип від розробників Центру РСМЗ ЗСУ.

Комплект складається з футболки (фуфайки) з довгими рукавами і кальсонів. Він призначений для холодної погоди і входить до складу зимового обмундирування бойового єдиного комплекту ЗС України.

І футболка і кальсони виготовлені, як я розумію, а розумію я в технологічних питаннях мало, з трикотажної тканини з поліестеру. Має темно-зелене однотонне забарвлення.

На лицьовій частині тканини помітна структура у вигляді дрібних кубиків, які чітко помітні з вивороту. Дана концепція при відповідній якості матеріалу спрямована на виведення вологи через жолобки, і в той же час, утримання в волокнистій частини кубиків тепла. Всі шви виконані якісно, ніяких дефектів у виробі помічено не було.

Футболка виконана за класичною схемою і має передню і задню частину, до яких пристрочені рукава. У футболці чітко виражена передня частина, тому буде потрібно перед надяганням визначити її, що дуже незручно в бойовій обстановці і в нічний час, коли доводиться одягатися по тривозі без освітлення. Мені ближче вже перевірена концепція тільняшки, коли не має значення, якою стороною надягається футболка.

Кальсони так само мають звичайну концепцію і складаються з двох частин з'єднаних таким же якісним швом. У районі пояса вшита еластична стрічка шириною 2 см. Кальсони виготовлені без ширінки.

Вага комплекту - 514 грамів.

Частина 2. Практичне тестування

Тестування термокомплекту почалося традиційно з примірки.

Комплект має форму, що облягає. Шви плоскі, винесені назовні, тому натирання не повинно бути. Яких-небудь незручностей, крім визначення передньої частини, примірка не виявила.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

Комплект не сковує рухів і не задирається при надяганні на нього верхніх шарів одягу. Довжини футболки достатньо, щоб прикрити проблемні місця на попереку, але не вистачило довжини манжетів на рукавах, щоб мати додаткову можливість обігріву кистей рук.

Через кілька хвилин носіння по тілу поширилися колючі відчуття. Це трохи насторожило і неприємно здивувало. Судячи з дискомфорту, викликаному поколюванням, склад тканини не зовсім відповідає вимогам комфортності нижньої білизни.

Дискомфорт від поколювань залишився і під час активної фази тестування.

Активна фаза тестування почалася з виконання тактичних вправ і повсякденних робіт, в поєднанні з прототипом зимового комплекту для ЗСУ до складу якого увійшли куртка і брюки зі знімними утеплювачами.

Тестування відбувалося як у відносно теплий період від +8 до + 12 °С, так і в холодний - при температурах від 0 до -20 °С.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

І якщо в пасивному стані або при неспішному пересуванні особливих нарікань на термобілизну не було, то підвищене навантаження викликало ряд неприємних питань.

Рясне виділення тепла і, відповідно, поту під час бігу, пересування плазом, спусків і підйомів, повинно було обмежитися виведенням вологи через відповідні зони термобілизни назовні, залишаючи тіло сухим, чого на практиці не відбулося.

Частина вологи дійсно вийшла назовні і була затримана не зовсім якісним верхнім комплектом, частина вологи рясно просочила саму термобілизну, решта поту, з критичної маси, покрила тіло.

Подібний «парниковий» ефект спровокував замерзання організму вже на десятій хвилині відпочинку на повітрі при температурі - 10 °С.

Можливо, це було пов'язано з низькою якістю верхнього одягу, який не справлявся з виведенням вологи. Тому надалі довелося рухатися, щоб зігрітися.

Але нескінченно подібні процедури повторюватися не можуть і володарю всього «зимового» комплекту доведеться замерзнути.

фото © Ігор Молодан фото © Ігор Молодан

З усього вищезазначеного можна зробити висновок, що, на відміну від шерсті, даний матеріал не здатний зігрівати організм в мокрому стані. Сохне комплект досить швидко, навіть за відсутності обігріваючих елементів.

Не дивлячись на це тканина термокомплекту досить міцна і еластична, хоча все ж, краще підбирати комплекти за розміром.

Переться легко, після прання не сідає. Так само не має властивостей розтягуватися.

Відсутність ширінки особисто для мене не принципова, хоча є чоловіки, для яких викликає деяку незручність, у спорядженні і засобах захисту, виконання природних потреб без бокового доступу.

Висновки

Комплект буде ефективний тільки з якісним верхнім шаром, завдяки якому надлишкова волога буде виводитися назовні. С нижче наведеними рекомендаціями, термобілизна буде більш функціональною.

Рекомендації

1. Передбачити ширінку в кальсонах.

2. Зробити концепцію футболки однаковою, без передньої і задньої частин.

3. Рукава зробити з видовженими манжетами, щоб можна було розгорнути їх на кисті, у разі потреби, зігріти руки. Передбачити прорізи для великих пальців на манжетах.

Джерело

Посилання на оригінал обов'язкове. Публікація і фотографії захищені авторським правом і не можуть бути використані в комерційних цілях без узгодження з правовласником molodan@email.ua

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.