ОГЛЯД: Ремінь розвантажувальний тактичний захисний

Автор: Ігор Молодан
Огляд: ремінь розвантажувальний тактичний захисний ЗС України

Огляд і тестування ременя розвантажувального тактичного захисного з лямками плечовими розвантажувальними (скорочено РРТЗ) зі складу бойового єдиного комплекту, для Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України, незалежним експертом, в рамках експериментального тестування нових зразків форми та спорядження.

Частина 1. Огляд

Ремінь розвантажувальний тактичний захисний (РРТЗ) був наданий на тестування за розпорядженням начальника Центру розвитку і супроводу матеріального забезпечення Дмитра Марченка. РРТЗ виготовлений згідно ТУ ТУ У 15.1-00034022-093: 2015 року, одним з вітчизняних виробників і виконаний в піщаному забарвленні.

фото Ігора Молодана

За інформацією розробників, взятої з ТУ:
«Виріб може використовуватися військовослужбовцями ЗСУ як у складі комплекту індивідуального оснащення військовослужбовця ЗСУ, так і окремо від інших елементів оснащення.

Виріб повинен забезпечувати полегшення процесу використання та транспортування елементів індивідуального спорядження, розміщених на ньому. Забезпечувати вільні рухи та зміну положення тіла військовослужбовця під час виконання бойових завдань та несення служби, в тому числі не перешкоджати прихованому пересуванню по-пластунськи, в присіді та напівприсядки.

Виріб повинен використовуватися з комплексі з іншими сумками-підсумками, що входять до складу комплекту індивідуального оснащення військовослужбовців ЗСУ, для досягання максимальної сумісності та ефективності під час несення служби та виконання бойових завдань.»
Зовнішній вигляд РРТЗ досить простий без претензій на вишуканість. Складається він з плечових розвантажувальних лямок і широкого пояса.

фото Ігора Молодана фото Ігора Молодана фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Лямки виготовлені у вигляді літери «Н». Задні кінці кріпляться через двох щілинні пластикові пряжки в районі спини, а передні, через такі ж пряжки - в передній частині. Регулювальні лямки заплічної частини системи шириною 24 мм переходять в більш широкі плечові лямки шириною 50 мм. В районі спинного переходу широких лямок до вузьких, пришита транспортувальна ручка.

Сам пояс досить широкий. Має ширину 16 см і охоплює практично всю окружність тулуба. У пояс пристрочені ремінні кінці, які з'єднують пояс в центральній частині за допомогою фастексного замку. Замок хоч і пластиковий, але досить масивний. Крім основної роздвоєної засувки має стопорну кнопку, для запобігання несанкціонованого розкриття. Ремінні стрічки шириною 5 см регулюються по довжині двох щілинними пластиковими пряжками. Вільні кінці фіксуються стрічкою на текстильній застібці.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Пояс розділений на сім секцій, які по всій довжині забезпечені трьома рядами строп під систему Молле. Кожна з трьох секцій з кожного боку мають довжину 12 см. Вони прошиті до поясу у верхній і нижній частині, тоді як бічні сторони надають вільний доступ всередину. Найдовша поясна секція, яка зроблена у вигляді клапана, що закривається в нижній частині на текстильну застібку.

Всередину вставлена ​​м'яка поліуретанова вставка. Так само є можливість розміщення балістичного пакета.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

За зовнішнім виглядом тканина відповідає Cordura з щільністю 1000 den. Вага виробу 574 гр.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Частина 2. Практичне тестування

РРТЗ настільки ж швидко надягати, наскільки швидко перекинути через плечі лямки і застебнути пояс. Все виконується за лічені секунди. Причому скидається він ще швидше.

Підгонка так само не викликала нарікань, не дивлячись на те, що я не побачив попереду на лямках додаткові двох щілинні пряжки для регулювання розміру, хоча в ТУ вони прописані. Пошлюся на експериментальний варіант і закрию на це очі, як і на якість самого виробу. Не озброєним оком видно, що шви і стрічки не оброблені і розпускаються на стиках.

Підгонка зайняла кілька хвилин, при цьому сам РРТЗ знімати не довелося - все регулювальні елементи, крім задніх, в зоні доступу. Розмір ременя трохи завеликий, але для зимового комплекту виявився впору.

Використовувати даний тип РРТЗ можна тільки під засоби індивідуального захисту, простіше кажучи, тільки під броником. Без нього те саме можна, але буде не так зручно без грудних перемичок. В принципі, замислювався цей девайс, як додатковий захист в комплекті з балістичним пакетом зони покриття тулуба. Отже, і тестувався під ЗІЗ.

Після підгонки РРТЗ під бронежилет, він ідеально вписався в загальну концепцію - відмінне продовження протиосколкового балістичного пакета.

При цьому навішувати підсумки та інші причандали досить просто, використовуючи систему Молле.

Підвісне обладнання вішається тільки на площі пояса! Спинка пояса при контакті з тілом м'яка, і досить жорстка, щоб утримати вагу навантажених підсумків не перекручуючись.

Порядок розміщення кожен визначить собі сам, я зупинюся лише на те, що вільні кінці потрібно протягувати в двох щілинні пряжки ще раз, щоб вони під вагою не з'їжджали.

Експлуатація РРТЗ почалася з забігу. Підсумки щільно прилягали і не відтягували ремінь вниз, тому бігати було зручно.

фото Ігора Молодана фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Проблеми почалися з початком виконання тактичних прийомів. При нахилах відчувався тиск в передній частині пояса.

Пов'язано це з тим, що пояс має прямокутну форму, тоді як більш зручно буде з анатомічно звуженою передньою частиною, по типу поясів для важкої атлетики.

Спереду навішувати щось немає сенсу, так як це буде перешкоджати пересуванню по-пластунськи або в напівприсядки, що нерідко трапляється в бойовій обстановці.

Саме під час виконання цих вправ в доповненні з перекидами і перекатами досить сильно відчувався брак прямокутної форми пояса. Може це справа звички або індивідуальних особливостей? Не знаю, роблю висновки з особистих відчуттів.

Властивості пояса сохнути такі ж, як і у всіх тканин подібної якості. Вода при попаданні на РРТЗ не вбирається якийсь час, тим більше, що пояс практично скрізь закритий, тому проблем з намоканням не повинно бути крім випадків непередбаченого перебування у воді.

З граничними навантаженнями від підсумків пояс справляється, при цьому вигинів і перекручування не спостерігається.

Але це можливо тільки при правильній підгонці РРТЗ. Якщо пояс буде ослаблений, то і дискомфорту не уникнути. При цьому потрібно пам'ятати, що РРТЗ не слід використовувати для перетягування пораненого за транспортувальну ручку, може не витримати лямкова стяжка.

Пояс фіксується надійно, а сама пряжка досить масивна, але і її не слід перевіряти на надійність, чіпляючи до поясу карабін для евакуації або швидкого спуску на мотузці. Для подібних випадків підійшов би посилений ремінь, але в даному виробі немає можливості змінювати ремені.

Матеріал виглядає якісним, а прошиті і посилені накладками краї дозволяють зробити припущення про довговічність виробу. Але, перевірка на зносостійкість - це вже завдання експериментального носіння у військах.

фото Ігора Молодана фото © Ігор Молодан

Висновки

Виріб цілком відповідає своїй назві - ремінь розвантажувальний тактичний захисний. Він і розвантажувальний, і тактичний, і виконує захисні функції. При цьому простий в експлуатації. Якщо не розширювати функціонал, то рекомендацій зовсім не багато.

Рекомендації

1. Зробити форму пояса анатомічної з звуженими кінцями.

2. Ремінь зробити знімним, для можливості заміни посиленим ременем (страхувальним).


У тесті також брали участь: костюм зимовий загальновійськовий ЗСУ (прототип), рукавички тактичні ЗСУ (прототип), шарф-труба (муфта) літній ЗСУ (прототип), бронежилет «CІЧ», черевики «Тактик» компанії «Тренд», черевики «Воїн» компанії «Талан».

Джерело

Посилання на оригінал обов'язкове. Публікація і фотографії захищені авторським правом і не можуть бути використані в комерційних цілях без узгодження з правовласником molodan@email.ua

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.