За що можуть позбавити премії у Збройних Силах України

Ukrainian Military Pages

Заступник директора Департаменту фінансів Міністерства оборони України Сергій Винник розповів про грошове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України, зокрема і про порядок встановлення премії.

Щодо дисциплінарної практики у Збройних Силах, зараз у деяких ЗМІ публікується інформація, яка не має під собою необхідних підстав: мовляв, що грошове забезпечення підвищили і тут же його забирають шляхом позбавлення премій військовослужбовців.

Всі зазначені вимоги регламентуються Стройовим і Дисциплінарним статутами ЗС України. В них чітко визначено, яким повинен бути солдат, які в нього обов’язки. Для того, щоб військовослужбовець, який чітко виконує поставлені завдання, не порушує дисципліну, зберігає техніку, виконує всі накази, не був на одному рівні по оплаті праці з військовослужбовцем, який допускає різні правопорушення, і були введені деякі нові підходи, при підготовці яких керувалися, у тому числі досвідом інших країн. А це передбачає, що військовослужбовець, який недбало ставиться до служби, може втрачати до 60-70% грошового забезпечення.

Відповідно до Тимчасового порядку встановлення розміру щомісячної премії військовослужбовцям ЗС України, затвердженого Міністром оборони України 26 січня 2016 року, премія встановлюється наказами командирів військових частин у наступних розмірах від максимальної суми премії:

  • 100% — за старанність, розумну ініціативу та сумлінне виконання службових (посадових) обов’язків і за умови, якщо військовослужбовець не має дисциплінарних стягнень;
  • 90% — у разі, якщо військовослужбовець має не зняте одне дисциплінарне стягнення «догана»;
  • 80% — у разі, якщо військовослужбовець має не зняте одне дисциплінарне стягнення «сувора догана»; 60% — у разі, якщо військовослужбовець має не зняті два дисциплінарні стягнення «догана» («сувора догана»);
  • 50% — у разі, якщо військовослужбовець має не зняті три дисциплінарні стягнення «догана» («сувора догана»).

У разі, якщо військовослужбовець притягнутий до дисциплінарної відповідальності за порушення правил несення бойового чергування, вартової служби, служби в добовому наряді, розмір премії додатково зменшується на 20%.

Премія не встановлюється взагалі за умови наявності протоколу про притягнення до адміністративної відповідальності військовослужбовця за вчинення військового адміністративного порушення, наявності вироку, постанови суду про притягнення військовослужбовця до кримінальної відповідальності та наявності у військовослужбовця дисциплінарного стягнення, попередження про неповну службову відповідальність, пониження у військовому званні і т. ін.

Ukrainian Military Pages
Довідка UMP: Враховуючи, що підвищення грошового забезпечення з 01.01.2016 року відбулось за рахунок саме підвищення премій (350-680% від посадового окладу), то премія складає значну долю у грошовому забезпеченні - 3500-6000 грн., в залежності від категорії військовослужбовця. Крім того розмір премії, також впливає на розмір щомісячної додаткової винагороди, яка виплачується в розмірі 60% від нарахованого грошового забезпечення.