Військові частини які сформують у 2016 році

Ukrainian Military Pages

Про перехід до активної фази реформування армії повідомив Міністр оборони України, відкриваючи вчора установче засідання Комітету реформ.

Створений Комітет реформ Міністерства оборони України та Збройних Сил України є консультативно-дорадчим органом з питань оборонного планування, проведення системних реформ. Головою Комітету реформ є Міністр оборони України.

Глава оборонного відомства наголосив, що керівництво держави чітко визначило воєнно-політичний курс України — це досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в Європейському Союзі та НАТО.

Протягом 2014-2015 років проведений комплексний огляд сектору безпеки і оборони України, підготовлені основні стратегічні документи оборонного планування.

Так, у травні 2015 року була затверджена Стратегія національної безпеки та оборони України, а у вересні нова Військова доктрина.

У січні 2016 року, схвалено Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України, яку має затвердити Президент України.
Ми переходимо до активної фази процесу системного реформування Української армії - повідомив генерал армії України Степан Полторак.

Головною метою оборонної реформи є набуття Міноборони та ЗСУ спроможності щодо ефективного реагування на загрози у військовій сфері та максимальній сумісності зі збройними силами Альянсу шляхом досягнення євроатлантичних стандартів.

До 2018 року передбачається реформувати Міністерство оборони, до 2020 року – Генштаб та Збройні Сили.

Міністр зазначив, що суть оборонної реформи полягає у:
створенні системи керівництва Збройними Силами, побудованої на новому розподілі завдань, функцій, повноважень та звітності у відповідності з кращими арміями країн Європи та принципами НАТО.

Планується удосконалити систему оборонного планування та управління оборонним ресурсом за стандартами НАТО, розвинути систему військової розвідки, впровадити автоматизовану систему управління військами, забезпечити заходи із захисту інформації та кібербезпеки, реформувати медичне забезпечення, оновити систему логістичного забезпечення за зразком НАТО, створити військову поліцію.

Суть оборонної реформи, зазначив Степан Полторак, також полягає у професіоналізації Збройних Сил та створенні необхідного військового резерву, переформатуванні військових комісаріатів у єдині центри обслуговування з новими структурами та завданнями.

Також міністр повідомив про плани на цей рік:
До кінця 2016 року – удосконалити нормативно-правову базу для оборонної реформи, у Міноборони та Генштабі здійснити структурну реалізацію і мати 25% підрозділів, які пройшли реформування, у військах сформувати додатково повітряні командування, зенітно-ракетний полк, навчальний центр військ спеціального призначення та батальйон морської піхоти, завершити набуття Силами спеціальних операцій бойового потенціалу, посилити протиповітряну оборону держави шляхом відновлення, модернізації, розробки та закупівлі зенітно-ракетних комплексів та літаків.