РКА «Прилуки» покинув плавдок заводу 61-го комунара

оновлено 16.03.16
Ракетний катер Прилуки покинув плавдок заводу 61-го комунара

У п'ятницю, 11 березня, на ДП «Суднобудівний завод імені 61 комунара» відбувся процес спуску з плавучого дока ракетного катера «Прилуки».

Прес-служба «Суднобудівний завод імені 61 комунара» зазначає, що вивід ракетного катера «Прилуки», після докового ремонту, з плавдока - є робочим процесом, і в ідеальному випадку, якщо не буде поривів вітру, займає 4-5 годин, в тому числі прибуття буксирів з морпорту в завод, проводка їх, після розведення пішохідного моста, в акваторію заводу.

Далі відбувається, буксирування плавдока, з встановленим в ньому кораблем на яму, де повинен док зануритися, що дозволить вивести з нього корабель, також займає деякий час.

Потім, корабель відбуксують до добудовочної набережної, де він протягом декількох днів буде готуватися до ходових випробувань і переведення до місця базування.

У свою чергу, прес-офіцер Міноборони Ярослав Чепурний зазначив, що згідно з даними прес-служби ВМС України, повний ремонт ракетного катера «Прилуки» на заводі імені 61-го комунара ще не закінчений.
«Закінчено один з проміжних етапів - докові роботи, після яких катер переведуть для продовження робіт в заводські цехи. Тому, катер ні сьогодні, ні завтра виходити з заводу не буде. Про дату закінчення ремонту і його виході з заводу буде повідомлено додатково»
Були проведені роботи з посилення можливостей бойового судна. Зокрема, ремонт корпусу, відремонтували крильовий пристрій катера і транцеву плиту, які впливають на швидкісні характеристики корабля. Також на заводі очистили та пофарбували підводну і надводну частини корпусу катера. Проведено ремонт і випробування тиском цистерн для прісної води, палива і масла, цистерни очищені та пофарбовані.

По гвинто-рульовому комплексу відремонтовані і проведена кольорова дефектоскопія гвинтів і валів, замінені дейдвудні резино-металічні втулки, пір’я рулів відрихтовані і заварені. Відремонтовано охолоджувачі системи охолодження головних і допоміжних дизелів. Виконаний ремонт газовихлопних трубопроводів.

Також проведений ремонт осушувальної системи, що забезпечує життєздатність корабля. Виконано ремонт системи управління головних двигунів.


Ракетний катер «Р-262» проекту 206МР був закладений 30.11.1979, вступив до строю 12.12.1980. У 1996 році ракетний катер був включений до складу Військово-Морських Сил України, і 10.01.1996 отримав нову назву "Прилуки" на честь однойменного українського міста, з присвоєнням бортового номера "U153".

Повна водотоннажність 258,2 т. Швидкість повного ходу 42 вузла. Дальність плавання 1450 миль при 14 вузлах. Озброєння: 2 пускових установки ПКР «Терміт» (2 ракети П-15М), але на даний час ПКР у ВМС відсутні, 1х76,2-мм артустановка АК-176, 1x6 30-мм артустановка АК-630, 1х4 ПУ МТУ-4 ЗРК 9К34 «Стрела-3» (16 ЗКР 9М36).




Використані джерела:
news.pn
Веб-сайт ДК "Укроборонпром"