ОБСЄ споряджає саперів Держспецтрансслужби

ОБСЄ споряджає саперів Держспецтрансслужби

Координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба передав у безкоштовне та беззворотне володіння засоби захисту – 15 комплектів кевларових шоломів та бронежилетів підрозділам розмінування (саперам) Держспецтрансслужби.

Подія відбулася 7 квітня 2016 року в Слов'янську Донецької області, у рамках проекту «Допомога з реагування на забруднення вибухонебезпечними залишками війни і залишками компонентів ракетного палива», на підставі Меморандуму про Взаєморозуміння між Урядом України та Організацією з безпеки і Співробітництва в Європі (ОБСЄ)
«Ми співпрацюємо з Державною спеціальною службою транспорту протягом останнього року. І це перший наш внесок в технічне забезпечення підрозділів гуманітарного розмінування. В подальшому ми плануємо надати допомогу у впровадженні системи IMSMA – управління інформацією у протимінній діяльності з системою GPS навігації», – сказав Посол ОБСЄ Вайдотас Верба.
Щороку підрозділи розмінування Держспецтрансслужби знешкоджують понад 3 тис. вибухонебезпечних предметів (як часів минулих війн так і сучасних) на об'єктах транспортної інфраструктури та у безпосередній близькості від них.

Ukrainian Military Pages фото: dsst.gov.ua

Начальник головного штабу перший заступник Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту генерал-майор Сергій Затолокін зазначив:
«Ці комплекти нам дуже потрібні, вони виконанні якісно з високим ступенем захисту 4 класу, що значно підвищить рівень безпеки під час проведення робіт з розмінування. Ми вдячні Координатору проектів ОБСЄ в Україні Вайдотасу Верба за підтримку та допомогу, плекаємо надію на подальшу тісну співпрацю».
З липня 2014 року сапери Держспецтрансслужби виконують завдання по розмінуванню об'єктів національної транспортної системи та прилеглих територій у Слов'янську, Краматорську, Лимані (Красному Лимані), Бахмуті (Артемівську), Світлодарську, Дебальцевому, селищах Семенівка, Крива Лука, Троїцьке та інших, у тому числі обстежено більш 500 кілометрів колії, 135 автомобільних і залізничних мостів, залізничних станцій, переїздів та інших об'єктів транспортної інфраструктури, розміновано понад 280 га територій. Останнім часом сапери розміновують території які знаходяться на «лінії зіткнення».

Ukrainian Military Pages фото: dsst.gov.ua

Кількість виявлених та знешкоджених вибухонебезпечних предметів сягнула більше 4-х з половиною тисяч. У переліку міни протипіхотні та протитанкові, ручні гранати, реактивні снаряди та протипіхотні, осколкові елементи від реактивних систем залпового вогню, артилерійські снаряди різного калібру, пристрої саморобного виготовлення та інші небезпечні знахідки.

Завдяки оперативності реагування та професійним діям саперів Держспецтрансслужби забезпечено кардинальне зниження небезпеки для наземного пасажирського транспорту від загроз, що несуть ВНП.