Завдяки модернізації бойові можливості наших літаків можуть бути збільшені у середньому на 45%

Автор: Сергій Дроздов, командувач Повітряних Сил ЗС України
Ukrainian Military Pages

Оснащеність Повітряних Сил Збройних Сил України новітніми зразками озброєння та військової техніки, підвищення ефективності та забезпечення належного військово-технічного рівня парку військових літаків та вертольотів, на сьогодні є вкрай актуальним питанням

Нині на озброєнні Повітряних Сил ЗСУ є літальні апарати, середній вік яких від 25 (винищувачі МіГ-29 та Су-27) до 35 років (військово-транспортні літаки).

За своїми льотно-технічними характеристиками вони загалом відповідають сучасним світовим зразкам, проте поступаються за бойовими та функціональними можливостями відповідним іноземним аналогам.

Водночас, як показує досвід європейських авіаційних держав, практика використання військової авіації виробництва 90-х років у цих державах є актуальною. При цьому їхнє співвідношення до загального парку становить від 43% у Військово-повітряних силах США й до 100% — в арміях країн Європи, зокрема Нідерландів, Бельгії, Португалії.

Підвищити військово-технічний рівень Повітряних Сил можна шляхом як глибокої модернізації літаків, так і закупівлі нових зразків та прийняття їх на озброєння.

В умовах сьогодення та на найближчу перспективу, зважаючи на фінансові можливості нашої держави, найбільш пріоритетним та реальним напрямом діяльності щодо відновлення, підтримання рівня справності й підвищення потенціалу парку літальних апаратів авіації Повітряних Сил ЗС України є проведення заводського ремонту, глибокої модернізації та дообладнання.

Також виконання досліджень та робіт з індивідуального продовження встановлених показників усієї номенклатури авіаційної техніки, вирішення питання забезпечення необхідним для здійснення ремонту та експлуатації авіаційної техніки авіаційно-технічним майном, реалізації програми імпортозаміщення.

Минулого року командування Повітряних Сил опрацювало та надало до Озброєння Збройних Сил України пропозиції до проекту Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки на 2016–2020 роки, одним із головних пріоритетів якої є підвищення справності авіаційної техніки та озброєння.

На сьогодні авіаційні ремонтні підприємства України опанували технології замкнених циклів ремонту основних типів військової авіаційної техніки, індивідуального збільшення її встановлених ресурсних показників та переведення на експлуатацію за технічним станом.

У ході модернізації авіаційної техніки на авіаційних ремонтних підприємствах, які працюють з максимальною потужністю, здійснюється встановлення на літальні апарати нового та осучаснення штатного обладнання літаків.

Заходи, що проводяться, дозволять модернізувати практично всю номенклатуру авіаційної техніки, що є на озброєнні Збройних Сил України, та підвищити коефіцієнт її бойового потенціалу відносно базових зразків на 30–66%.

Тобто завдяки модернізації рівень бойових можливостей літальних апаратів ЗС України може бути збільшений у середньому на 45%.

На сьогодні в авіації Повітряних Сил експлуатуються вже прийняті на озброєння Збройних Сил України більше 30 відремонтованих та модернізованих літаків типів МіГ-29, Су-24, Су-25 та Л-39, 6 модернізованих тренажерів літаків МіГ-29, Л-39.

Ukrainian Military Pages фото © Sergey Smolentsev (spotters.net.ua)

Модернізація бойових літаків дозволила збільшити дальність виявлення повітряних і наземних цілей, забезпечити високу ймовірність ураження цілі, реалізацію концепції застосування високоточних засобів ураження. Значно підвищено безпеку польотів, надійність, бойову живучість та інші ТТХ бойових машин.

На перспективу Командування Повітряних Сил планує замовити ремонт та модернізацію майже 200 одиниць літальних апаратів, до кінця 2018–2020 років завершити виконання дослідно-конструкторських робіт щодо глибокої модернізації літальних апаратів винищувальної, ударної та розвідувальної авіації, осучаснення та створення нових авіаційних засобів ураження, засобів радіоелектронної боротьби,засобів повітряної розвідки тощо.

На відновлення справності авіаційної техніки Повітряних Сил ЗС України 2016 року виділено фінансовий ресурс на загальну суму близько 2,5 млрд грн, що дозволить отримати близько 50 літальних апаратів, половина з яких буде модернізована на підприємствах ДК «Укроборонпром» та ПАТ «Мотор Січ».

Починаючи з 1992 року, у зв’язку з тим, що виробництво військової авіаційної техніки залишилося поза межами України, авіація Збройних Сил України не отримала жодного нового літального апарата. Це призвело до поступового зменшення бойового потенціалу авіації Збройних Сил України відносно бойового потенціалу військової авіації сусідніх держав, які періодично оновлюють парк військових літальних апаратів шляхом їхньої закупівлі та модернізації із запровадженням нових технологій і розробок.

Водночас, при прогнозуванні термінів граничного технічного стану військової авіаційної техніки, сьогодні розглядається можливість створення легкого бойового та навчально-бойового літака підприємствами авіаційної галузі України. Адже саме організація розробки літака вітчизняного виробництва має суттєві переваги з позицій створення цілої лінійки літальних апаратів (від навчально-бойового дозвукового до бойового надзвукового) на базі одного базового підприємства з використанням технологічно-виробничих потужностей профільних підприємств промисловості.

Одним із найбільш відомих підприємств України в галузі літакобудування є Державне підприємство «Антонов», яке має відповідний досвід у створенні різноманітних літальних апаратів.

Водночас також вивчається можливість залучення міжнародних авіаційних компаній, які потенційно могли б бути інтеграторами у створенні багатофункціональних літальних апаратів, а також організації розробок тих їхніх компонентів, які сьогодні неспроможний реалізувати вітчизняний оборонно-промисловий комплекс.

Також сьогодні в Україні спостерігається істотне пожвавлення у сфері цивільного авіабудування — розроблені та серійно виготовляються літаки Ан-140, Ан-148, Ан-158, в інтересах військової авіації започаткований проект Ан-178, реалізується програма імпортозаміщення за напрямом створення літаків української розробки та виробництва.

Використання та адаптація для військової авіації набутого досвіду та розгорнутого виробництва в цивільному секторі є реальною і єдиною на цей час можливістю розпочати створення або здійснити глибоку модернізацію військової авіаційної техніки до рівня бойового потенціалу основних на сьогодні та найближчу перспективу зразків літаків та вертольотів сусідніх країн із розвинутою військовою авіацією.



Використані джерела:
Народна армія, №14 (5443) 14.04.2016