Компенсація за піднайом житла контрактникам, компенсація за невикористану відпустку та інші ініціативи Міноборони

Ukrainian Military Pages

Про це, 13 травня, повідомив під час брифінгу для представників ЗМІ заступник Міністра оборони України — керівник апарату генерал-лейтенант Олександр Дублян.
— Міністерство оборони України продовжує роботу щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців і членів їх сімей. При цьому основні зусилля спрямовуються на відновлення призупинених пільг та визначення додаткових соціальних гарантій для військових, — зазначив генерал-лейтенант Олександр Дублян.
Зокрема, в Міноборони опрацьовується проект Закону України «Про внесення змін до статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», яким запроваджуються норми щодо виплати компенсації за піднайом (найом) жилого приміщення для військовослужбовців військової служби за контрактом та вирішення питань житлового забезпечення військовослужбовців, переведених з Автономної Республіки Крим.

Окрім цього, опрацьовується проект Закону «Про внесення змін до статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання військовослужбовцям, за їх бажанням, грошової компенсації за невикористану щорічну основну відпустку та надання відпустки трьома частинами замість двох.

А також, проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Цим законопроектом вносяться уточнення стосовно пільгового проїзду батьків військовослужбовців, які загинули, померли або пропали безвісти під час проходження військової служби, а також фінансового забезпечення витрат, пов’язаних з реалізацією цього Закону.
— Наразі ці законопроекти знаходяться на погодженні в Уряді, — повідомив генерал-лейтенант Олександр Дублян.
Також Міністерством оборони опрацьовується проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення».

Цим документом уточнюються критерії встановлення статусу учасника бойових дій особам, які брали участь в АТО, та розширюються повноваження відповідних комісій в частині ненадання або позбавлення статусу.

Як вже повідомлялось Ukrainian Military Pages, проектом даної постанови передбачається надавати особам статус учасника бойових дій у разі виконання ними завдань у складі сил і засобів, що залучаються до проведення АТО, строком не менше 30 календарних днів, також і за сукупністю перебування в районах проведення АТО.

При цьому в документі зазначається, що цей термін не буде застосовуватися до осіб, які виконували бойові (службові) завдання в умовах безпосереднього зіткнення з противником, вели оперативну, військову або спеціальну розвідку, що підтверджено оперативним штабом з управління АТО, та в разі отримання поранення, контузії чи каліцтва, що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань (крім випадків необережного поводження зі зброєю та ухиляння від військової служби шляхом самокалічення або шляхом симуляції хвороби).

Також проектом передбачено, що комісія або міжвідомча комісія зможе відмовляти в наданні або позбавляти осіб статусу учасника бойових дій у разі вчинення військового адміністративного правопорушення в період участі в АТО, накладення на військовослужбовця дисциплінарного стягнення за розпивання алкогольних чи слабоалкогольних напоїв або перебування в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння під час виконання трудових (службових) обов’язків у період участі в АТО.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України