Розроблено проект Концепції реформування забезпечення житлом військовослужбовців

реформи в міністерстві оборони України

«Групою підкомітету реформ системи будівництва житла розроблено проект Концепції реформування забезпечення житлом військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та членів їх сімей».

Про це, 11 травня, повідомив заступник міністра оборони з питань європейської інтеграції Ігор Долгов під час брифінгу щодо ходу реформ в оборонному відомстві.

Він відзначив, що проектом Концепції передбачаються такі шляхи забезпечення військовослужбовців житлом, як власне будівництво Міноборони, реконструкція будівель під житлові приміщення, закупівля житла, виплата грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення.

Наступні напрямки — це отримання житла шляхом укладання інвестиційних договорів (договорів про спільну діяльність), можливість спільного фінансування будівництва житла, залучення коштів на будівництво житла під гарантії держави.

Окрім цього, передбачається отримання житла за рахунок лізингу, участь військовослужбовців у державних програмах будівництва (придбання) доступного житла, отримання від місцевих органів влади житла за рахунок відрахувань на розвиток інфраструктури населених пунктів в розмірі до 4% загальної кошторисної вартості будівництва житлових будинків.

Заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції підкреслив, що реалізація Концепції надасть можливість створити фонд службового житла згідно з дислокацією військових частин та підрозділів (так званого штатно-посадового житла), забезпечити постійним житлом військовослужбовців та осіб, звільнених з військової служби, які перебувають на квартирному обліку, забезпечити військовослужбовцям виплату компенсацій за належні для отримання жилі приміщення.

— Групою підкомітету реформ системи забезпечення житлом напрацьовано пропозиції щодо підготовки реформування механізму забезпечення службовим житлом шляхом надання штатно-посадового житла. Суть його полягає в тому, що воно повинно бути розташовано за місцем дислокації військових частин чи неподалік від них і не підлягати передачі в комунальну чи приватну власність, — повідомив Ігор Долгов.

Після реформування системи надання службового житла головними напрямами забезпечення житлом для постійного проживання військовослужбовців, які будуть зараховані на квартирний облік, буде визначено запровадження накопичувально-іпотечної системи, компенсації за належні для отримання жилі приміщення.

— Ці напрацювання та пропозиції опрацьовуються спільно з представниками Ради волонтерів, робота з якими на сьогодні є досить продуктивною та ефективною, — зазначив Ігор Долгов.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України