На командних пунктах Повітряних Сил ЗС України використовують нову автоматизовану систему

автоматизована підсистема «Віраж-планшет»

На зміну застарілим технічним засобам частин протиповітряної оборони прийшла нова розробка харківських військових учених.

Їхня автоматизована підсистема збору, обробки, відображення та аналізу інформації про повітряну обстановку «Віраж-планшет» довела на випробуваннях свою високу ефективність та спроможність точно відображати переміщення повітряних цілей у реальному часі. Саме тому її прийняли до використання на командних пунктах Повітряних Сил ЗС України.

Варто зазначити, що ця розробка значно скоротила час передачі інформації з вищого командного пункту (цілевказання або управління бойовою роботою). А з огляду на сучасні засоби повітряного нападу це стало дуже своєчасним.

Важливо, що оповіщення, управління і цілевказання батареям і взводам, як і раніше, проводиться тільки по радіо- або дротовому зв’язку. В цьому випадку переносні радіостанції не покривають відстань управління. Для розв’язання цієї проблеми розробники «Віраж-планшета» запропонували новітню систему управління та оповіщення. Було вирішено використовувати радіомодем типу «Рута-ДМ 2400» мод «А», який передає інформацію на відстань до 5 км (результат польових випробувань) на планшетний комп’ютер.

При цьому непотрібно суттєвих капіталовкладень на виготовлення та експлуатацію підсистеми, що робить її особливо актуальною. Підраховано, що на одну бригаду потрібно близько 20 радіомодемів і стільки ж планшетів. Вартість одного комплекту радіомодема «Рута-ДМ 2400» мод «А» з антеною і перетворювачем живлення становить близько 16000 гривень, а планшета — 8500 гривень.

Експлуатація харківської новинки в бойових частинах повністю підтвердила відповідність системи високим вимогам. Її розгортання в зоні АТО відіграло свою позитивну роль. Завдяки цій інновації вдалося зберегти управління чинними радіотехнічними підрозділами, забезпечити прийом радіолокаційної інформації від значної кількості розгорнутих нових підрозділів РТВ на Донбасі. Тож військовослужбовці різних силових відомств України отримували якісну інформацію щодо повітряної обстановки, а це зберегло чимало життів.

Як показала практика, елементи системи можуть бути розгорнуті просто в польовому наметі, автомобілі чи бліндажі. При цьому для отримання інформації вистачає навіть звичайних, доволі поширених комерційних засобів зв’язку та побутових комп’ютерів. Також у системі успішно реалізовано спосіб збору інформації як в автоматичному, так і в ручному режимах, що зробило її стійкою та гнучкою. Слід наголосити, що раніше для передачі даних про повітряну обстановку кінцевому споживачу витрачалися хвилини, тепер це відбувається за декілька секунд.



Використані джерела:
Народна армія