Український флот — разом з кримськотатарським народом

Ukrainian Military Pages

«18 травня для особового складу Військово-Морських Сил Збройних Сил України, як і для всього Українського народу, є особливою датою. Військові моряки сприймають біль наших братів, кримських татар, як власний біль»

Про це заявив в День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу тимчасово виконуючий обов’язки командувача українських ВМС генерал-лейтенант Ігор Воронченко.

— Підтримку і дружнє плече кримськотатарського народу ми відчували з початку створення національного флоту. Становлення національних ВМС і облаштування кримськотатарського народу після його повернення на історичну батьківщину співпало у часі, і, можливо, ще й цим пояснюється наша близькість по духу.

— Ми будемо завжди пам’ятати, що у 2014 році, під час блокування наших військових частин в ході анексії Російською Федерацією Криму, саме кримські татари, ризикуючи життям і благополуччям, фактично стали першими волонтерами у нинішньому розумінні цього явища. Сьогодні в єдиній флотській родині кримські татари пліч-о-пліч з етнічними українцями, росіянами, білорусами, греками та представниками інших національностей захищають незалежність і територіальну цілісність Вітчизни, в боях з агресором відстоюють волю і гідне майбутнє дітей у багатонаціональній, європейській Україні, — зазначив генерал-лейтенант Ігор Воронченко.
На переконання керівника флоту, ніколи і ніде у світі не повинно бути місця депортаціям. За його словами, у цьому зв’язку українських військових моряків дуже насторожують і обурюють факти утиску кримських татар з боку нинішньої так званої кримської влади, про які дедалі частіше повідомляється у засобах масової інформації. Водночас, на Українському флоті ані на мить не сумніваються в тому, що Крим є і буде українським і що кримські татари житимуть у вільній Україні, на своїй рідній землі.

Сьогодні з нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу на кораблях і у військових частинах ВМС ЗС України відбулися меморіальні заходи.



Використані джерела:
Прес-центр Командування Військово-Морських Сил ЗС України