Ухвалено закон про особливості здійснення закупівель для забезпечення потреб оборони

Ukrainian Military Pages

Прийнятий закон визначає особливості здійснення процедур закупівлі товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони в особливий період, у період проведення антитерористичної операції, у період запровадження надзвичайного стану.

Законопроект №4288 “Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони” було підготовлено на виконання Закону України “Про публічні закупівлі”.

Прийняття закону дозволяє Міністерству оборони України та його розвідувальному органу, Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України, Національній гвардії України, Національній поліції України, Державній прикордонній службі України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державній спеціальній службі транспорту, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Управлінню державної охорони України та іншим військовим формуванням та/або частинам оперативно здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони в особливий період, в період проведення антитерористичної операції, в період запровадження надзвичайного стану.

Закон спрямований на створення конкурентної переговорної процедури закупівлі в максимально стислі строки. Така процедура закупівлі зменшує ризики затримки або зриву термінів постачання товарів, робіт і послуг для потреб оборони, оскільки максимальний термін проведення конкурентної переговорної процедури закупівлі, передбаченої законом становить 14 днів, що більш ніж в три рази менше ніж період проведення відкритих торгів, який становить 60 днів.

У законі передбачаються такі особливості:

процедури закупівлі товарів, виконання робіт та надання послуг будуть здійснюватися за переговорною процедурою, відмінною від такої процедури, встановленої Законом України “Про публічні закупівлі”;

період закупівлі – в особливий період, в період проведення антитерористичної операції, в період запровадження надзвичайного стану.

Особливість переговорної процедури полягає у проведенні відбору учасників закупівель через електронний аукціон на конкурсних засадах.

З цією метою учасники подають визначений перелік документів та цінову пропозицію. З метою підвищення відповідальності учасників державних закупівель законопроектом передбачено право замовника передбачати необхідність подання учасником забезпечення цінової пропозиції у вигляді гарантії та обов’язок замовника відхилити заявку учасника у разі неодноразового вчинення ним порушень під час проведення процедур закупівель.

Також, передбачається можливість укладання рамкових угод та договорів за рамковою угодою з учасниками, які визначаються шляхом проведення електронного аукціону. Передбачається як виняток право замовника делегувати повноваження на проведення переговорної процедури закупівлі у разі неможливості її проведення, що виникла у зв’язку з відсутністю більше ніж 24 години доступу до мережі Інтернет, спричиненої дією обставин особливого періоду, антитерористичної операції або надзвичайного стану.



Використані джерела:
Законопроект від 22.03.2016 за № 4288