Український Ан-124 «Руслан» здійснив перевезення польського ракетного підрозділу

Руслан Ан-124

Польський морський ракетний підрозділ завершив спільні навчання з ВМС Королівства Норвегія з бойовими стрільбами крилатими ракетами NSM (eng. Naval Strike Missile).

А вранці 08 червня ц.р., як повідомляє Defense Express, на аеродромі 43-ї бази морської авіації приземлився транспортний літак Ан-124 «Руслан» авіакомпанії «Авіалінії Антонова», що перевозив польських моряків разом зі зброєю та майном.

Навчання, що проходили на півночі Норвегії, в околиці острову Андойя, були першим міжнародним заходом з використанням керованих крилатих ракет NSM, під час яких вражалися як надводні, так і наземні цілі. Цілями для ракет NSM були виведені зі складу флоту і пристосовані до телеметричних стрільб старі норвезькі фрегати. На них, з огляду на відсутність енергетичних пристроїв встановлено спеціальні контейнери, що здійснюють підігрів кораблів зсередини, таким чином, щоб кораблі імітували реальні цілі.

Руслан Ан-124

Навчання у Норвегії – це не лише стрільби, але й логістична операція і забезпечення бойових дій. Транспортування військових і обладнання морського ракетного підрозділу організовано з використанням морського варіанту (корабель ORP «Kontradmirał X. Czernicki”) та повітряного (транспортні літаки ВПС РП C-295 i C-130, а також український транспортний літак Ан-124 «Руслан»). До складу польського контингенту входили 90 військових моряків, машини управління дивізіону і батареєю, а також пускова установка ракет. Керував навчанням командир морського ракетного підрозділу командор Роман Бубель.

Руслан Ан-124

Виконання вогневої задачі на полігоні біля острову Андойя мало на меті перевірити на практиці бойові можливості протикорабельного комплексу NSM на великих відстанях, а також спільні дії усіх розрахунків і командування при практичному використанні ракетної зброї разом з норвезькими союзниками. Спільне навчання також стало вдалою можливістю бойової підготовки для екіпажу патрульно-розвідувального літака Ан-128 Bryza 1R з 44-ї бази морської авіації у Семіровичах, які передавали дані про цілі польським морським ракетникам. Забезпечення стрільб на полігоні, розташованому поблизу торгівельних шляхів забезпечував корабель управління ВМС Польщі ORP «Kontradmirał Xawery Czernicki» зі складу 8-ї Флотилії Берегової Оборони із Свіноуйсця.

Руслан Ан-124

Ан-124 «Руслан» є чотирьохмоторним реактивним стратегічним транспортним літаком. Це друга за розмірами транспортна машина у світі (після української ж «Мрії»-прим перекладача). Він важить 175 тон, розмах крил свладає 73,3 м, довжина – 69 м, висота - 21 м. Швидкість у повітрі – 850 км/год.


Довідка:

Ан-124 «Руслан» (кодова назва по класифікації НАТО – «Condor») – український літак, що є найбільшим серійним вантажним літаком у світі, а до появи Ан-225 «Мрія» був найбільшим літаком.

Ан-124 «Руслан» важить 175 тон, розмах крил складає 73,3 м, довжина – 69 м, висота - 21 м. Швидкість у повітрі – 850 км/год.

Маючи вантажопідйомність і дальність польоту в 2-3 рази більше ніж Ан-22 чи Іл-76, «Руслан» витрачає палива на 1 тонно-кілометр в 2,5-3 рази менше. Дальність польоту Ан-124 з максимальним навантаженням 120 тонн становить 5600 км, а з навантаженням 40 т — 11 000 км, і за цим показником він переважає американський важкий транспортний літак C-5B Galaxy.


Використані фото прес-служби 3 флотилії кораблів ВМС Польщі