Серпень 14-го. Злочин і кара. Луганський напрямок

Автор: feldherrnhalle
Бої в секторі А

Тема боїв в секторі А висвітлена надзвичайно скупо. Навіть якщо взяти до уваги таких "великих" пиз.унів, ой, письменників, як Серж Марко і його пропагандистський ресурс "Петро і Мазепа", то навіть там нічого не сказано про епізод, який я хотів би знову описати. Навіть в аналізі бойових дій, котрий писали офіцери ГШ (ну типу така легенда), не згадано про цей епізод, знову ж таки, нічого.

Я звісно не Серж Марко, який завдяки своїй дружині має доступ до бойових офіцерів, котрі брали участь в боях, але тим не менше, я все таки постараюся описати даний епізод якомога детальніше.

Висловлюю подяку вищому офіцерському складу 24 омбр, бійцям та командиру розвідроти 24 бригади, спецназівцям 8 опСпН, авіанавіднику 7 ОПАА та артилеристам тої ж таки "залізної" бригади. Одразу зазначу, що написане мною являється моєю особистою думкою, котра грунтується на відомих мені фактам. А, забув додати: вся інформація з відкритих джерел ;)


Ситуація в секторі станом на 10-20 серпня

13 серпня ЗСУ бронетанковим кулаком вибивають бойовиків з н.п. Хрящувате та Новосвітлівка. З цього моменту наступ припинився.

Напередодні бійці другого батальйону 30 омбр були вибиті з району Красного Луча і відступили в район міста Лутугіно. Таким чином бійці 80 оаембр, 1 отбр, 24 омбр та "Айдар" займають оборону в Хрящуватому та Новосвітловці.

Південніше Новосвітлівки знаходиться ОП 128 огпбр з танками 1 отбр. Інколи туди навідується 24-й батальйон.

З 13.08.14 наступальні дії припинилися. Жодних кардинальних змін не відбувалося (хіба що такі казуси, як збиття МіГ-29).

Варто зазначити, що приблизно 10 серпня бійці 24 омбр відступили з н.п. Волнухино. В другій декаді липня там були артилерійські позиції 2С3 тієї ж бригади.

Бої в секторі А Бої в секторі А Українські артилеристи в Волнухино, липень 14-го, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Бої в секторі А Українські артилеристи в Волнухино, липень 14-го, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Командував сектором А у ці важкі дні генерал-майор Колеснік, позивний "Зевс". Заступник командира сектору - генерал Бокій. Штаб сектору знаходився в н.п. Побєда.

В н.п. Дмитрівка також був базовий табір 1 отбр, тиловий табір 24 омбр та 12 бтро.

Безпосередньо в Лутугіно командування було зусереджено в руках полковника Павлюка, комбрига 24 омбр, позивний "Сокіл".

Начальник штабу 24 омбр - полковник, позивний "Кобзар". На той момент на території міста Лутугіно, а саме на заводі та його околицях, знаходилася батарея 2С3 "залізної" бригади, батарея БМ-21 цієї ж бригади та батарея 2С5 26 абр.

Бої в секторі А Бої в секторі А 2С5 26 оарбр та 2С3 24 омбр в Лутугіно, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Також в н.п. Георгіївка була батарея (3 шт.) 2С3 24 омбр (вона була "кочівною" - то в Лутугіно, то в Георгіївці на Рибзаводі). Левова частка артилерії, включаючи БМ-27/30 та 2С3 1 отбр (разом з залишками 2С3 24 омбр) знаходилися в р-ні Веселої Гори. В Челюскінцях, що неподалік Лутугіно, була батарея Д-30 80 оаембр (придана 3 БТГр) та батарея 2С3 2 БТГр 30 омбр.

Боєздатність 30-ї бригади на той період бажала бути кращою. Багато техніки потребувало ремонту. Саме цим і займалися бійці даної бригади на території заводу. Безпосередньо на заводі були і міномети 24-ї бригади. З "дорогами життя" і багато чим іншим я постараюся написати в іншому матеріалі.

18 серпня 2014 року в Лутугіно на Мі-8 прилітає "Зевс".

Бої в секторі А Бійці 30 омбр ремонтують свою бронетехніку. Лутугіно, серпень 14-го, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Бої в секторі А БМП-2 "штурмової" роти та 82 мм міномент 24-ї бригади на заводі, фото: feldherrnhalle.livejournal.com
Бої в секторі А Артилерія 24 омбр на Рибзаводі, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Евакуацію поранених здійснювали борти з 7 опАА. Приземлялися в н.п. Ленінське.

Бої в секторі А Ленінське, Мі-8 7 опАА та авіанавідник даного полку, капітан з позивним "Бродяга". Серпень місяць, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

20 серпня

Отже, переходимо безпосередньо до бойового зіткнення. Одразу зазначу, що в даному матеріалі я не буду вдаватися у деталі з ким саме наші тоді приймали бій. На рахунок цього вийде окремий матеріал, де я детально розповім і покажу, що українські солдати дійсно вели бій з російськими десантниками.

Для початку розберемося які сили і засоби були на даній ділянці фронту, а саме в р-ні н.п. Георгіївка, за який саме і йшов бій.

Панівну висоту над даним н.п. зайняла 9 рота 3 батальйону 24 омбр, командир роти - капітан Поступальський. Висота отримала назву "Гагарін". Безпосередньо на ній було дві БМП-2, один СПГ-9 та один міномет.

Одразу зазначу, що облаштування позиції було виконано неналежним чином, погано вириті бліндажі, не проведено мінування місцевості. Вина лежить на командирах, в першу ж чергу, на комроти. Правда маю інформацію, що він просив комбата видати йому ескаватори та матеріали для облаштування позицій.

В самому н.п. були три (3) БП 24 омбр: БП "Наука", "Поступ" та "Кагор". В школі знаходився штаб батальйону МВС "Шторм". 20 серпня на Рибзаводі ще було три (3) 2С3 24 омбр, їх охороняли три групи розвідників даної бригади. Пропоную глянути карту, де саме були розташовані БП:

Бої в секторі А

Окремо звертаю увагу на БП "Поступ". На даному БП знаходилися така техніка як: дві МТ-ЛБ, одна БМП-2 та одна МТ-12.

На БП "Наука" була щонайменеше одна МТ-ЛБ, БМП та взвод бійців.

Які сили і засоби на "Кагорі" встановити не вдалося. Виходячи з цього думаю стає ясно, які сили та засоби були в даному н.п.

Є ще один надзвичайно важливий фактор, який грав тоді велику роль (по всьому фронту) - більшість бійців попали на фронт через мобілізацію. В той момент, як особовий склад противника, російських десантників, на 90% складався з контрактників.


Бій

Ранок 20 серпня. О 4:30 починається сильний артобстріл українських позицій.

Українські бійці на "Кагорі" та "Поступі" чують звук техніки, але через сильний туман нічого не видно. Доповідають командуванню. Жодних дій керівництво не прийняло (а власне, що вони мали робити ?).

Таким чином дві роти російських десантників з 234 дшп 76 дщд1 пдр були присутні контрактники 104 дшп) починають атаку на українські позиції. Практично одразу ж, грубо кажучи з ходу, десантна рота (перша) вибиває українських бійців з висоти "Гагарін" спалюючи там наші "коробочки".

Бої в секторі А Спостережний пункт 24 омбр під час бою. Горять українські БМП на висоті, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Одночасно з цим починають працювати ворожі танки та артилерія.

Ворожі міномети та інша артилерія (габатр та сабатр) працювали зі старих артилерійських позицій бойовиків: Фабричне, Розкішне та Волнухино.

Перша десантна рота 234 дшп займає позиції на висоті, доволі скоро туди прибуває танк та починає обстрілювати позиції ЗСУ в селі.

Під вогневим контролем опинився навіть крайній БП "Наука", там бійці були притиснуті вогнем 30 мм пушки БМД-2К.

На ОП "Поступ" вийшла друга десантна рота 234 дшп і разом з танками почали обстрілювати БП. Танк підбив дві МТ-ЛБ, а російська БМД-2К прошила корпус українській БМП-2.

Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А Палаючі МТ-ЛБ та автотехніка. "Поступ", фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Бої в секторі А Знищена вогнем російської БМД-2К БМП-2 24 омбр, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Українські противотанкісти вели вогонь по російському танку. Але лише з 11(!) разу їм поталанило влучити в російський Т-72БМ, котрий належав 35 омсбр ЗС РФ.

Але в кінці кінців і українська "Рапіра" була знищена. Не зважаючи на такий сильний натиск зі сторони росіян, БП, грубо кажучи, вистояв.

Росіяни встигли лише підійти до даного БП і встановити свій прапор, але тут же були відкинуті назад.

Бої в секторі А
Бої в секторі А Підбитий російський танк та знищена українська МТ-12, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Українські бійці в Георгіївці просто так не здавалися. Яскравим прикладом відваги, з однієї сторони це відвага, стало те, що наші артилеристи почали стріляти прямою наводкою зі своїх САУ по захопленому "Гагаріну":

Доволі швидко командування зрозуміло, що відбувається і з ким вони ведуть бій. Хоч і розвідка доповідала, що росіяни зайшли, але якось підтвердити це ніхто не міг.

Таким чином "Зевс" викликає авіацію, даються координати для українських "Смерчів", котрі потім били по зазначеним точкам, де стояли росіяни та бойовики.

Окрім російських десантників та танкістів там були бойовики на своїх БТРах. Також потрібно довести до відома, що до бойового зіткнення зв'язку не було. Перед атакою у всіх почали ловити телефони. В часності, осетини. Діяли вони біля ОП "Поступ".

Так, ближче до обіду, в сторону Георгіївки летять дві пари (4 шт.) Мі-24П 7 опАА. Перша пара відпрацювала і по висоті, і по району, де були бойовики.

На жаль, через погано координацію друга пара полетіла обстрілювати ті самі позиції, котрі були відпрацьовані першою парою. Це стало фатально помилкою.

Росіяни за допомогою ПЗРК збивають український Мі-24 з 7 опАА, підполковник Бірюк Олег Миколайович та капітан Родіонов Антон Олександрович загинули.

Командування вирішило послати групу бійців, котрі б дістали тіла (правда була надія, що хтось вижив). Так було сформовано дві групи з бійців 8 опСпП. Їм був приданий БТР-80 (разом з водієм) з розвідроти 24 омбр та "Урал". Виявив бажання поїхати з ними і авіанавідник.

Командував групою боєць 8 полку СпП з позивним "Камаз". Вище я показував карту з місцем падіння і висоту, котру зайняли дані дві групи.

До вашої уваги унікальні кадри, як був збитий наш гелікоптер. Це сталося близько сьомої ранку. Раніше в мережі з'явилося відео з камери збитого Мі-24П, а тепер я покажу скріншоти з відеокамери другого Мі-24П:

Бої в секторі А Бої в секторі А
Бої в секторі А Бої в секторі А
Пуск ракети з висоти "Гагарін" по другому гелікоптеру та її слід, фото: feldherrnhalle.livejournal.com
Бої в секторі А Вибух гелікоптера, ракета влучили в 1-й та 2-й топливні баки, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Бої в секторі А Залишки Мі-24П, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Прикро це визнавати, але завдяки тому, що росіяни збили перший Мі-24П, другому вдалося уникнути аналогічної катастрофи.

Після цієї події наша артилерія почала бити ще дужче по висоті на котрій були російські десантники. В р-ні висоти взвод 1 пдр попадає в засідку і веде бій декілька годин. В тому бою загинув російський взводний.

Говорячи стільки про артилерію не можу не згадати ту людину, котра і наводила її з даху Лутугінського заводу. Це був лейтенант розвідроти 24 омбр Володимир Гера з позивним "Гера".

Бої в секторі А Позиція українського корегувальника на даху заводу, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Командування вирішує організувати контратаку силами двох танків та 5 БМП-2 30 омбр.

Бійці 7 роти 30-ї бригади під командуванням командира розвідроти "залізної", позивний "Урал", повинні були зробити контрнаступ. Але з двох танків стріляв лише один, а з 5 БМП боєздатними були лише три (3). Тим не менше вони разом з бійцями "Шторму" почали вести вогонь по висоті. Згодом до них приєдналися танки 24-ї бригади:

Бої в секторі А Українська бронетехніка на БП "Поступ", фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Результат бою

Саме завдяки точним ударам артилерії вдалося змусити росіян відступити.

На самій висоті вони залишили цілу БМД-2К з б/н 276, котра належала командиру 1 пдр 234 дшп 76 дшд. На висоті також була знищена ще одна БМД-2К. Зверніть увагу на камуфляж:

Бої в секторі А Трофейна БМД-2К командира 1 пдр, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Була покинута росіянами через поспішний відступ та поломку 30 мм пушки. Зараз знаходиться в Одесі. Але трофейна бронетехніка це дрібниці. Разом з "коробочкою" росіяни залишили всю документацію.

Пропоную переглянути вам унікальні фотографії даних документів. Окрім різного роду журналів також була захоплена карта на котрій були позначені позиції і зони відповідальності змішаної БТГр 200 омсбр (разом з 61 опмп), 15 омсбр, 234 дшп та 104 дшп. Карту показати у мене немає згоди, але ось її точна копія:

Бої в секторі А Українська бронетехніка на БП "Поступ", фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Одразу після бою туди висунулися групи 8 опСпП під командуванням самого комполку. Правда вони не одразу погодилися виконувати поставлене завдання. Саме тому колишній десантник повів за собою групи СпП.

Почалося мінування території. Як я вже зазначав, основні бої були за висоту (це очевидно, панівна висота з котрої видно цілий н.п.) та БП "Поступ".

На даному "блоці" наші також затрофеїли одну БМД-2К. Правда привезли на завод її під вечір, у неї були проблеми з трансмісією. І вже на заводі їй поставили нові гусениці з третьої знищеної БМД.

Окрім БМД-2К наші затрофеїли ще один КамАЗ з "Фаготами" та ПТ мінами. Він досі служить в 24-й бригаді:

Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А Трофейна БМД-2К з 2 пдр на БП "Поступ", фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Бої в секторі А Бої в секторі А
Бої в секторі А Бої в секторі А
Трофейний КамАЗ і його "начинка". БП "Поступ", фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Окрім цього всього було захоплено такі дрібниці, як сухі пайки та особисті речі російських десантників:

Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А
Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А
Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А
фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Завдяки документам вдалося встановити, що 1 пдр 234 дшп командував капітан Короленко, котрий загинув в тому бою (по ньому достатньо інформації в інтернеті). Отже, декілька фотографій трофейної документації:

Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А фото: feldherrnhalle.livejournal.com

В цьому бою Україна втратила 7 захисників, ще 25 отримали поранення. Втрати росіян можна оцінити як взвод (і це максимум) загиблих та безліч поранених. Адже артилерія ЗСУ нанесла вогнева ураження якраз там, де зібралася бронетехніка та особовий склад бойовиків та росіян.

Можна зробити висновок, що дві пдр росіян при підтримці 6-8 танків та бойовиків атакували українські позиції. Скоріш за все це була розвідка боєм.

Командування зрозуміло та врахувало свої помилки. Наступного дня на висоті, котру зайняла 8 рота під командуванням капітана з позивним "Сармат" почали ритися окопи, будувати бліндажі. Прибуло підкріплення у вигляді декількох танків 1 отбр:

Бої в секторі А Бої в секторі А 21 серпня 2014 року. Висота "Сармат". Облаштування позицій, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Бої в секторі А Українські бійці після бою, 20 серпня 2014 року. Георгіївка, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Пишу це другий раз: детальніше про росіян (хто, де, скільки і кудою) я опишу настпуного разу.

Хотів би ще декілька слів написати про ще один епізод, який стався 20 серпня в секторі А. Річ в тім, що ближче до обіду був збитий український Су-24М з бортовим номером "27".

В інтернеті немає жодної нормальної інформації щодо цього епізоду, тим більше фото. Су-24М повинен був розбомбити вишку, що він і зробив.

На завдання він полетів не один, а під прикриттям двох Су-27. Екіпаж вижив. Більше того, зберіг всю документацію. Пілоти добралися до своїх в Новосвітлівку, самотужки, а звідти їх направили спочатку в ЛАп, де їх зустріла "контора" разом з бійцями 8 опСпН. А вже звідти вони поїхали в Лутугіно. Хоча пілоти і заявляли, що їх збила ракета повітря-повітря, я все таки схильний вірити, що це був ЗРК.

Бої в секторі А Меморіальна дошка збитому літаку, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Ділюся з вами унікальним фотографіями. Останній політ українського Су-24М. Був збитий російським ЗРК з району шахти, що знаходиться неподалік н.п. Придорожнє:

Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А Бої в секторі А Су-24М в небі Луганщини, фото: feldherrnhalle.livejournal.com

Бої в секторі А Су-27 в якості прикриття. Очевидно, що вони повинні були перехоплювати російські ракети, фото: feldherrnhalle.livejournal.com


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


Використані джерела:
feldherrnhalle.livejournal.com