Терористи-мінометники ЗС РФ обстрілювали 79-у окрему аеромобільну бригаду ЗСУ біля кордону

Терористи-мінометники ЗС РФ

Провокація ФСБ РФ з викраденням колишнього працівника Запорізької АЕС Євгена Панова та звинувачення його в підготовці терактів на території окупованого Криму спричинили величезний міжнародний на суспільний резонанс.

Низка політиків та громадських діячів різних країн світу оцінили цю інформаційну операцію Росії як штучно створений casus belli і навіть порівняли з Гляйвицьким інцидентом, який став однією з підстав для розв’язання Другої світової війни. Та якщо РФ штучно створює інформаційні підстави для звинувачення України в диверсіях, то Україна навпаки – може продемонструвати сотні фактів агресії з боку РФ, зокрема, коли російські терористи з мінометами перетинали кордон і обстрілювали українських силовиків. Ця публікація присвячена одному з таких інцидентів.

Статтю підготували волонтери міжнародної спільноти InformNapalm на основі матеріалів, які отримали від командира взводу радіохімічної та бактеріологічної розвідки 79 оаембр лейтенанта Віктора Михайлюка.

У розслідуванні розкрито подробиці обстрілів підрозділів українських військ диверсійними групами російських військовослужбовців з використанням мінометів. У матеріалі представлені фотофакти фіксації позицій мінометних розрахунків, які заходили на територію України з території РФ.


Перший мінометний обстріл командного пункту 79 оаембр ВДВ ЗСУ російські підрозділи провели вночі з 1 на 2 липня 2014 року.

Тоді росіяни випустили 15 мін калібру 82 мм по КП 79-ї бригади в районі висоти 214,7 (координати 47.887803, 39.152806, на схемі позначена точкою А).

Після обстрілу маневрена група вирушила на пошук ворожих мінометників та їхніх позицій. У ході вилазки виявили позицію на перетині лісосмуг, на території України, за 2,5 км від КП бригади (координати 47.877537, 39.186252, на схемі позначена точкою Z).

Група також простежила маршрути, якими російські мінометники пробралися на територію сусідньої суверенної держави й відійшли після закінчення обстрілу (позначено червоною та синьою лініями). Додатково на схемі нижче точками В і С позначено місця влучання мін, які Віктор сфотографував того дня.

Терористи-мінометники ЗС РФ

Після цього інциденту по периметру табору, крім постів, на відстані 3,5 – 4 км від КП бригади виставили секрети. На одному з таких секретів старшим по бойовому чергуванню заступив Віктор. Секрет був на перетині лісосмуг (координати 47.877593, 39.197845, на схемі нижче позначений точкою A), і була можливість проводити візуальне спостереження за лінією державного кордону з РФ.

Заступивши 7 липня на бойове чергування в секрет, Віктор зробив кілька знімків для того, щоб вночі, якщо з’являться вогні машин чи техніки, оцінити місце розташування об’єктів.

Уночі з 7 на 8 липня приблизно о 01:00 спостерігач помітив спалахи від мінометів. Віктор передав інформацію в табір та отримав дозвіл на відкриття вогню по позиції російських мінометників (координати 47.856943, 39.195502, на схемі нижче позначена точкою Z).

По ворогу відкрили вогонь з АГС-17 (автоматичний станковий гранатомет). Через те що максимальна дальність стрільби у нього 1700 метрів, а до позиції мінометників було трохи більше ніж 2000 метрів, гранати вибухали перед мінометними розрахунками ворога.

Російські військовослужбовці, побачивши, що по них відкрили вогонь, припинили стрільбу й поспіхом почали відступати на територію РФ. Віктор викликав артилерію, але завдати удар в потрібний квадрат вона не змогла, бо ціль була за 400 метрів від кордону. Снаряди могли залетіти на територію РФ, це могли розцінити як акт агресії з боку України.

Терористи-мінометники ЗС РФ

Вранці 8 липня бійці 79-ї бригади на двох БТР та автомобілі УАЗ вирушили на позиції росіян і виявили сліди від чотирьох 120 мм мінометів. На місці знайшли: плиту від 120 мм міномета (на плиті фарбою написаний номер 8697) з прив’язаним до неї кіллям від армійського намету для перенесення, особисті речі, плащ-намети, пару ременів, чохли забарвлення “флора”, кепка в російській "цифрі" зі знятою кокардою та цивільний приціл ПОСП3-9X42.

Терористи-мінометники ЗС РФ

Терористи-мінометники ЗС РФ

Терористи-мінометники ЗС РФ

Терористи-мінометники ЗС РФ

Терористи-мінометники ЗС РФ

Того ранку було дуже вогко, бо вночі йшов дощ, тому було чітко видно сліди, звідки російські мінометники заходили на територію України. Плюс під час ранкового огляду у так званій "нульовій" лісосмузі виявили свіжі сліди та пару військових плащ-наметів (на схемі позначено точкою H).

Терористи-мінометники ЗС РФ



InformNapalmМатеріал до публікації підготував Михайло Кузнецов