Британську армію озброять новими бронебійними набоями

L59A1 High Performance L59A1 High Performance, фото: zbroya.info

Міністерство оборони Сполученого Королівства розпочало закупівлю нових боєприпасів L31A1 Enhanced Performance та L59A1 High Performance.

Нові набої спроектувала і виготовила оборонна компанія BAE Systems. Розробники заявляють, що завдяки новій конструкції кулі та більш потужній пороховій суміші вдалося суттєво збільшити бронебійність і поліпшити балістичні показники стрілецької зброї, що перебуває на озброєнні британської армії.

L59A1 High Performance

Новий патрон L31A1 Enhanced Performance (EP) калібру 5,56 мм має подовжену кулю з осердям із загартованої сталі (у стандартному патроні зі сталі виготовлений тільки наконечник). Через більшу кулю в гільзі залишається менше місця для порохової суміші, тому розробники використали «потужнішу» вибухову сполуку.

Патрон L59A1 калібру 7,62 мм отримав назву High Performance (HP) і має важчу (10 г проти 9,3 г) кулю зі сталевим наконечником (у базовому патроні використовується свинцева куля). Згідно з результатами балістичних тестів, новий патрон має той самий показник бронепробиття на вдвічі більших дистанціях, ніж стандартний боєприпас, а також високу купчастість, завдяки чому їх можна використовувати як снайперські боєприпаси.

У 2010 році американська армія також почала переходити на поліпшені боєприпаси для стрілецької зброї. Новий патрон калібру 5,56 мм отримав назву M855A1. Відповідно до опису боєприпасу, його порохова суміш містить присадку, що зменшує спалах полум'я при пострілі.

Куля складається з мідного осердя зі сталевим наконечником, має більшу початкову швидкість та бронепробивність, ніж куля патрона M855, що використовувалась американськими військовими раніше. Відомо, що за допомогою стандартної армійської гвинтівки М4 і патронів M855A1 стрілець може пробити броню зі сталі завтовшки 9,5 мм з дистанції до 350 м.



Використані джерела:
zbroya.info