«Кольори» терористичних загроз в Україні

«Кольори» терористичних загроз в Україні

Постановою КМУ від 18 лютого 2016 року № 92 затверджено Положення про єдину державну систему запобігання, реагування і припинення терористичних актів та мінімізації їх наслідків.

Положення визначає механізм функціонування єдиної державної системи запобігання, реагування і припинення терористичних актів та мінімізації їх наслідків (далі - єдина державна система), рівні терористичних загроз та заходи реагування суб’єктів боротьби з тероризмом на загрозу вчинення або вчинення терористичного акту.

Залежно від наявної інформації про загрозу вчинення або вчинення терористичного акту встановлюються такі рівні терористичних загроз:

  • «СІРИЙ» (можлива загроза) - за наявності факторів (умов), що сприяють вчиненню терористичного акту;
  • «СИНІЙ» (потенційна загроза) - за наявності інформації, що потребує підтвердження, про підготовку до вчинення терористичного акту;
  • «ЖОВТИЙ» (імовірна загроза) - за наявності достовірної (підтвердженої) інформації про підготовку до вчинення терористичного акту;
  • «ЧЕРВОНИЙ» (реальна загроза) - у разі вчинення терористичного акту.

Рівень терористичної загрози тимчасово встановлюється для усіх або окремих суб’єктів боротьби з тероризмом та діє на всій території України, в окремих її місцевостях або на об’єктах можливих терористичних посягань.

Рішення про встановлення, зміну, скасування рівня терористичної загрози, строк та район дії рівня терористичної загрози приймає керівник Антитерористичного центру за письмовим дозволом Голови СБУ. Про прийняте рішення керівник Антитерористичного центру негайно інформує Президента України.

Рішення про встановлення, зміну, скасування рівня терористичної загрози, строк та район дії рівня терористичної загрози оприлюднюється через засоби масової інформації.

Рівень терористичної загрози скасовується у разі запобігання вчиненню чи припиненню терористичного акту та ліквідації загрози життю і здоров’ю людей.


Нагадаємо, 12 серпня , СБУ встановила рівні терористичної загрози для регіонів України

У зв'язку із загостренням ситуації на адміністративному кордоні з АР Крим та у районі проведення антитерористичної операції, згідно з вимогами пункту 8 постанови Кабінету Міністрів України від 18.02.2016 № 92, Служба безпеки України проінформувала про прийняття рішення щодо встановлення наступних рівнів терористичних загроз:

  • «ЧЕРВОНИЙ» – Донецька та Луганська області, АР Крим;
  • «ЖОВТИЙ» – Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська та Чернігівська області;
  • «СИНІЙ» – Дніпропетровська, Закарпатська, Рівненська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Київська області та м. Київ;
  • «СІРИЙ» – Вінницька, Волинська, Житомирська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Полтавська та Тернопільська області.
«Кольори» терористичних загроз в Україні


Використані джерела:
Постанова КМУ від 18.02.2016 № 92 "Про затвердження Положення про єдину державну систему запобігання, реагування і припинення терористичних актів та мінімізації їх наслідків"