Підполковник ЗС РФ розкрив гібридні схеми війни Кремля проти України

гібридні схеми війни Кремля проти України

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm опублікувала розслідування та ексклюзивне радіоперехоплення переговорів підполковника збройних сил Російської Федерації Станіслава Єршова.

Цей високопоставлений військовослужбовець раніше обіймав посаду командира 2-го батальйону 247-го гвардійського десантно-штурмового полку (в/ч 54801, Ставрополь). А у жовтні 2014 року його направили у відрядження на Донбас і призначили на посаду заступника командира 6-го окремого мотострілецького полку 2-го армійського корпусу проросійської терористичної організації «ЛНР».

У попередньому розслідуванні InformNapalm - «Підполковник 247-го полку ПДВ ЗС РФ командує терористами «ЛНР» (аудіоперехоплення)» розглянули тільки невелику частину переговорів і докладно вивчили особу самого підполковника. У цій публікації ми зупинимося на конкретних тезисах, що показують суть гібридної тактики Російської Федерації у веденні неоголошеної війни проти України.

У діалогах Єршова та його колишніх товаришів по службі з Росії лунають фрази, які стосуються не тільки особисто Єршова. Його слова наштовхують на цілу низку висновків, які підтверджують офіційну точку зору військових та розвідувальних відомств України з низки питань. На особливу увагу заслуговує тема безпосередньої участі кадрових військовослужбовців РФ у війні на Донбасі, а також їхня роль у подіях, які відбувалися на окупованих територіях.

Нижче розглянемо тезиси із записів радіоперехоплення.



«…Специ от ці наші, поряд з нами Мозгового тут… припизд..чили» — підполковник Єршов у приватній бесіді непрямо підтверджує версію МВС та розвідки України про те, що Олексія Мозгового, одного з лідерів ТО «ЛНР», усунули сили спецпризначення ГРУ ГШ РФ, що спростовує версію основних російських ЗМІ про українську ДРГ.

InformNapalm неодноразово повідомляв, що ГРУ РФ, а також приватні військові компанії (ПВК) з Росії усувають найбільш яскравих та самостійних лідерів ТО «Л/ДНР», присікають «казачу вольницю» і вводять російське армійське командування в лавах терористичних формувань «Л/ДНР»,

Відеографіка аналізу участі ПВК у воєнних конфліктах в Україні та Сирії:



Стенограма запису на 00:43 – 00:53 хвилині (18+)
Клен (К) – Б..дь, у нас тут жопа така пи..ець, б..дь…— Так?

К. — Специ от ці, бл..дь, це ж нах..й наші бл..дь, поряд з нами Мозгового тут, бл..дь, припизд..чили, нах..й, йо..ний в рот…

– Ну, я чув…
«…багато там засуджених, багато бл..дь збіглих засуджених із Росії», – ця фраза — чергове підтвердження використання карних злочинців із РФ як особовий склад «збройних сил Л/ДНР». Далі Єршов пророкує своєму колезі «багатий досвід роботи з таким елементом».

Десантники з львівської 80 одшбр демонстрували редакторам InformNapalm фото полонених «ополченців», взятих в районі Світлодарська – в татуюваннях, характерних для злочинного світу Росії.

Таких полонених також брали десантники з 95 одшбр ВДВ ЩСУ на західних околицях Донецька, в районі Ясинуватої та Авдіївки. Зазвичай ці полонені були не місцеві жителі, а приїжджі з РФ бойовики. У контексті цих фактів не дивно, що на території України використовують персонал Федеральної служби виконання покарань (рос. – ФСИН) РФ.

Хтось повинен був забезпечувати прибуття кримінальників у зону конфлікту, приписати їх до частин «збройних сил» проросійських терористичних формувань «Л/ДНР».

Стенограма запису на відрізку 07:52 – 08:41 хв (18+)
– Зрозумів, зрозумів.

К. — Добре, якщо до нас. Але у нас просто я знаю, що у нас комбати всі, бл..дь, на місці, нах..й. Просто тут … тут, як би тобі пояснити? Тут зараз уже більш-менш щось нормалізувалося, але ніби, війни після Дебаля (Дебальцеве) немає, бл..дь, люди застоялись… Знову от бандитизм починається, бл..дь. Ніби як зараз тут повинно тут свиснути, нах..й, от. Повинні тут не наші атакувати, піти, бл..дь, Україна. Ми у відповідь повинні дати п..зди. Суть в чому просто, тут, Ром, тут, бл..дь, дуже така специфіка, розумієш? (нерозбірливо) ти тут печінку свою приготуй, бл..дь — пити тут багато доведеться… як у кіно про Афганістан, бл..дь нах..й… Це специфіка така, що люди своєрідні, багато там засуджених, багато бл..дь збіглих засуджених із Росії, бл..дь… Взагалі потім у тебе буде такий, бл..дь, багатий досвід, нах..й бл..дь, роботи бл..дь з таким елементом, бл..дь, що там ох..єш.
Далі по перехопленню лунають дані:

«комбригу-раднику, бл..дь, прострелили ногу» — мабуть, процес призначення «радників» на всі вищі командні посади завершився ще у 2015 році, ці слова підтверджують свідчення полонених «ополченців» про те, що на командних посадах у бандформуваннях військовослужбовці з Російської Федерації.

«було, що вбивали, коротше, радників…» — непряме підтвердження того, що стосунки між «командирами-радниками» та їхніми підлеглими складаються зовсім не гладко, мабуть, через їхню брутальну поведінку й неприховане презирство до місцевих найманців та до колишніх російських зеків. Ці ж емоції демонструє й сам підполковник Єршов у своїх діалогах з товаришами по службі, російськими десантниками. Таке ставлення до місцевих найманців, як до людей другого сорту та гарматного м’яса з боку російських «радників-командирів» також описували бойовики, яких брали в полон чи ті, хто добровільно здався ЗСУ.

Стенограма запису на відрізку 09:16 – 09:53
К — …Тут так, передок під’їхати від нас тут сім кілометрів, бл..дь. А так тут до Луганська, бл..дь, мирне життя, мирне життя… ресторани працюють бл..дь…, все за..бись бл..дь. Ні, ну я від Луганська 60 км. Я у Стаханові, бл..дь, наче тут рядом з передком… у нас стоять, бл..дь частини, а так тут хтось стоїть, хтось займається. Ти не думай, що тут. Просто у нас тут була така ху..ня от зимою, що там, бл..дь, комбригу-раднику, бл..дь, прострелили ногу… ноги, бл..дь, … було, що убивали, коротше, радників… коротше нах..й, дехто сам застрелився, тут була така тема… навантаження моральне певне є… але, я думаю, це не для таких, як ми з тобою бл..дь…
Стенограма запису на відрізку 01:47 – 03:05 хв (18+)
— Ти скажи, що там взагалі, коли все це закінчиться? Чи не закінчиться?

К. — Ну, бл..дь, брат… далеко ще нах…— Думаєш, далеко, так?

К. — Я не знаю, коли моє… Та що тут думати, брат… що там бл..дь, там, ми уже починаємо уступати нах..й… в плані… там же х..й, нас просто єб..шать… (нерозбірливо)— А сили вистачить, ні?

К. — Та ні, без БТГр-ів наших — …тут же стадо, бл..дь. Вони от тут повинні, в основному, з луками й стрілами бігати – без варіантів. Тут танковий батальйон дали. Кажу: «У..бки бл..дь, вам бл..дь просто треба скакати на конях далі нах..й бл..дь. Шабля – це межа вашого розвитку бл..дь». Тут просто найбільш уйо..нський народ, який я за весь час зустрічав нах..й. Розумієш?– Серйозно?

К. — Серйозно, я тобі кажу: це п..здець, нах..й, просто їм пох..й, бл..дь… взагалі і війна. Взагалі моя думка: ми повинні піти звідси, і їх повинні тут «нацики» нагнуть, бл..дь, щоб вони зрозуміли. Тут просто уйо..ни, бл..дь нах..й. Бл..дь, 20% ті, хто бл..дь за батьківщину там, все. Всі решта просто тварі бл..дь, алкоголіки, тварі, бл..дь нах..й, байдужі…

К. — Ну, такі як …центральний район Росії, такі… алкоготня, так?

К. — Так-так-так, така ху..ня. Їм пох..ю бл..дь. Хоч кіл на голові бл… Я кажу: я тут крові пролив уже місцевої – ти не уявляєш. Я так не п..здив там в Росії, тут бл..дь уже…. Тут я уже, тут в авторитеті тут, нах..й, тому, бл..дь, можу, бл..дь, собі дозволити тут убивати нах..й.

К. — Ясно, ладно…
«Їм танковий батальйон дали» — ця фраза означає, що 6-му окремому мотострілецькому казачому полку, у якому служив Єршов, техніку постачають із РФ цілими дивізіонними комплектами. Судячи з усього, це повсюдна практика для терористичних анклавів Донбасу.

«Третє управління, по-моєму… Сьоме формування», «12 командування резерву південного військового округу» — судячи з діалогів Єршова та його колишніх/майбутніх товаришів по службі, персонал для відправлення в Україну підбирають та направляють кадрові відомства округів МО РФ.

Прикметно, що 12-е командування резерву Південного військового округу міністерства оборони Російської Федерації не раз фігурувало як перевалочний пункт для відправлення кадрових військовослужбовців РФ на Донбас.

У своїх свідченнях один із полонених офіцерів ЗС РФ – майор Володимир Старков також говорив про існування фіктивної військової частини № 89462 у Новочеркаську, яка є прикриттям для 12-го командування та відправною точкою для відряджень на війну в Україну.

У розслідуванні InformNapalm про цю військову частину фігурувала інформація, що російський офіцер підполковник Бекренєв навіть затіяв судову тяганину з МО РФ, вимагаючи скасувати переведення у названу частину. Ще один інцидент зі спробою скасувати переведення в 12-е командування озвучила вже українська розвідка, підполковник ЗС РФ Костянтин Канапляник намагався також через суд уникнути відрядження в Україну.

Стенограма запису на відрізку 05:47 – 07:06
– Чуєш, a тобі сказали місце, де дислокації?

– Ні, не сказали… я вам зараз прочитаю… секунду… так: «Старший офіцер сьомого управління резервних формувань мотострілецьких військ 12 командування резерву південного військового округу»…

— Сьомого формування?

— Так

— Бл..дь, це не до нас, ми третє управління, по-моєму… Сьоме формування мотострілецьких військ, ми коротше, не сьоме, ми, по-моєму, третє… Ти, мабуть, в ДНР, бл..дь… Там просто це, зараз, чуєш? Ми не сьоме формування, ми третє управління. Сьомого, дванадцяте командування. Сьомого формування мотострілецьких військ дванадцятого командування, так?— Ну, сьомого управління, так, резервних формувань мотострілецьких військ.

— Ага, сьомого управління, х..й знає. Не пам’ятаю, у нас, по-моєму, було третє. Коротше, Ром, це саме, я не знаю, просто… у нас тут уже розтягують, бл..дь, людей… розумієш, нах..й. Єжовський там поїхав. Ну, Єжовський, ти його не знаєш, він там був, от. Я сам би тут залишився, як би куди не відправили, в якусь х..йню, бл..дь нах..й…
Ще приблизно 11 судових позовів, пов’язаних з відмовою російських військовослужбовців їхати у розпорядження 12-го командування резерву Південного ВО можна знайти простим запитом через пошукову систему по офіційному сайту судових актів РФ.

Якщо поекспериментувати із пошуковими запитами у різних варіаціях, то, напевно, можна знайти ще більше інформації.

Пошук зі згадкою військової частини № 89462 (про яку ми повідомляли вище) дає нам теж величезний простір для досліджень.

Наприклад, з рішення суду (архів) за 12 лютого 2016 року по справі № 2-1041/2016 відомо, що 19 січня 2015 року «загинув під час виконання обов’язків воєнної служби» громадянин Смірнов Д. В., а судова справа пов’язана з невиплатою страховки. Де саме загинув військовослужбовець, не розкривають, але останнє місце служби – та сама фіктивна частина 12-го командування, яку використовують як прикриття для відряджень на Донбас. (Цей судовий випадок також цікавий, адже розкриває масу бюрократичних нюансів російської системи, коли родичі загиблого не можуть отримати страховку через те, що немає якогось штампа чи запису, наприклад, у графі «наявність дітей»).

Читати також: Реорганізація 12 командування резерву Південного ВО ЗС РФ у Центр територіальних військ

Так, із радіоперехоплення Єршова ми отримуємо прямі та непрямі докази гібридної сутності дій РФ на Донбасі. Часто воєнні дії не ведуться ротами і батальйонами ЗС РФ, використовують зведені батальйонно-тактичні групи, укомплектовані з різних підрозділів. Також комплектація відбувається й уже на окупованих територіях за активної та принципово важливої участі військового персоналу з РФ.

«Ми тут перетнемося, тут з ПДВ дох..я бл..дь…», — мабуть, Єршов говорить про своїх російських товаришів по службі, тобто вказує, що на окупованій території «Л/ДНР» багато десантників із Росії. Наявність такого персоналу значною мірою забезпечує боєздатність так званих «збройних сил Л/ДНР».

Фрази, що місцеве населення погано підготовлене й погано піддається навчанню, а також не здатне кваліфіковано воювати, свідчать про те, що важливі бойові дії ведуться не тільки під командуванням, але й з безпосередньою участю професійного військового персоналу з Росії. Ця точка зору підтверджується бойовими командирами ЗСУ, які бачать разючі відмінності між воєнними маневрами та тактичною підготовкою кримінальників чи місцевих колаборантів та маневрами професійних військовослужбовців ЗС Російської Федерації.



InformNapalm Матеріал до публікації підготували Роман Бурко, Артем В., Маx А.


Техніка російських окупантів на Донбасі