Уніфікована транспортна броньована платформа

проект

Пропонуємо до уваги ініціативний проект уніфікації транспортної техніки збройних сил надісланий одним з читачів сайту.

Уніфікована транспортна броньована платформа УБТП-4-01 являє собою зразок транспортної платформи, яка може нести різне устаткування та обладнання, а в перспективі – замінити в збройних силах існуючий парк різноманітної вантажної і бойової техніки на автомобільних і спеціальних шасі в діапазоні вантажопідйомності до 3,5 тонн.

Даний зразок також являє собою спробу уніфікації елементів ходової, обладнання та комплектуючих із вже прийнятими на озброєння зразками БТР-3, БТР-4 і Дозор-Б, в тому числі з урахуванням їх майбутньої модернізації. Слід зазначити, що ідея ця не нова і раніше її вже намагалися реалізувати в автомобілі Вепр-С, виробництва Кременчуцького «АТП-15356» (зараз ПАТ «Вепр» – авт.).

У той же час, представлений автомобіль має ряд істотних відмінностей, насамперед – це використання окремої двомісної броньованої відкидної кабіни, яка забезпечує легкий доступ до двигуна та коробки передач, і можливість їх швидкої заміни. Колісна база автомобіля і його загальна довжина складає 3400 мм і 6800 мм відповідно.

Броньована кабіна (в базовому варіанті з захистом від куль зі сталевим сердечником калібру до 7,62 мм) повністю відповідає концепції підвищення живучості особового складу.

Передбачається також можливість збільшення вантажопідйомних характеристик автомобіля шляхом збільшення кількості його осей (до 3-х і 4-х) і внесення певних змін в конструкції.

Таким чином, у разі прийняття такого зразка автомобіля на озброєння передбачається значно скоротити номенклатуру колісної техніки та запасних частин і комплектуючих, необхідних для забезпечення потреб збройних сил, а також зменшити ресурсні витрати, пов'язані з їх комплектацією відповідною технікою.

Також, пропонований підхід дозволить здійснювати комплексні і більш масові поставки військової техніки на експорт.


Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.
Всі зображення надані автором.