В Україні розробляють унікальний «віртуальний» шолом для військових

LimpidArmor

У рамках XIII Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека 2016» та виставки новітнього озброєння у Верховній Раді України презентовано інноваційну розробку для армії – систему кругового огляду для броньованої техніки LimpidArmor.

Система LimpidArmor – це програмно-апаратний комплекс, що об'єднує окуляри доповненої реальності HoloLens, відеокамери (оптичні та тепловізійні) і програмне забезпечення, в тому числі, для «склеювання» потокового відео у режимі реального часу, без видимих затримок.

Cистема дозволяє, зручним для водія чи командира військової техніки способом, отримати повноцінний огляд на 360°, телеметрію всіх систем бойової машини та інтерактивні підказки про навколишню ситуацію. У майбутньому планується реалізувати можливість керування штатним озброєнням і отримання даних з зовнішніх джерел, таких як безпілотники чи пункти спостереження.

Одинадцятого липня було проведено презентацію для представників ЗС України, на якій було досягнуто домовленості про розробку програми дослідної експлуатації системи LimpidArmor на базі Державного науково-випробувального центру, що займається підготовкою до прийняття на озброєння нових видів техніки та обладнання.

У серпні команда LimpidArmor отримала висновок Міністерства оборони про актуальність та доцільність своєї системи і, за підтримки Державного концерну «Укроборонпром», отримала дозвіл на співпрацю зі всіма танковими заводами в Україні. Завдяки цьому, буде проведено серію тестів системи LimpidArmor на реально діючій військовій техніці.

LimpidArmor

Розробники також розглядають можливість застосування і цивільної версії проекту:

  • По-перше, це системи для авіації — від безпілотників до великих аеробусів.
  • По-друге, це швидкісний наземний транспорт та важка промислова техніка, де потрібна точність виконання операцій і швидкість реакції у позаштатних ситуаціях.
  • По-третє, це дистанційно-керовані машини та інше обладнання, управління яким безпосередньо неможливе, або складає небезпеку для оператора.

Наразі, ведуться перемовини з виробником легкомоторної авіації, якого зацікавила система, та з виробником безпілотних апаратів, що моніторять газотранспортні мережі про розробку віртуального робочого місця оператора.

Керівник стартапу – Михайло Гречухін:

Наша команда ще невелика, проте складається із професіоналів, які охоплюють усі галузі роботи над проектом. Я, CEO компанії, Михайло Гречухін, маю досвід керування міжнародними проектами та досвід служби в АТО. COO/CAO – Мирослав Кучма, має більше 6 років досвіду в області ІТ, як розробник програмного забезпечення, бізнес-аналітик та проектний менеджер. CTO/CSO – Назарій Газдун, має більше 6 років досвіду реалізації технічних проектів та керування командами розробників. Менеджер продажів – Ольга Дмитрук, має досвід роботи в сфері консалтингу та просування продуктів на ринку.

LimpidArmorLimpidArmor на StartUp Hub Warsaw Demo Day, фото: facebook.com/LimpidArmor



Використані джерела:
CEO LimpidArmor: «Співпрацюватимемо із танковими заводами»