«Укроборонпром» спростовує інформацію щодо використання неякісної броні для «Дозор-Б»

Дозор-Б

Враховуючи великий суспільний інтерес до бронемашини «Дозор-Б», яка виготовляється на ДП «Львівський бронетанковий завод», ДК «Укроборонпром», через офіційний веб-сайт, вирішив «розвінчати міфи».

Міф перший: "броня «Дозор-Б» погана"

У бронемашині «Дозор-Б» використовується броня із польської сталі ARMSTAL-500, яка виготовляється Huta Stali Jakościowych S.A. у місті Сталева Воля. Вона відповідає всім нормам та сертифікатам (див.нижче), при чому за стандартом Європейського Союзу. Саме ця сталь використовується у виробництві бронемашин країн-членів НАТО, наприклад, у бронемашині Rosomak.

Дозор-Б

Міф другий: "броню для «Дозор-Б» закуповують у Росії"

Сталь ARMSTAL-500 закуповується у Польщі, офіційно оформляється на митниці, під час чого сплачуються мита та збори, вона проходить оцінку та перевірку.

Дозор-Б

Міф третій: "на заводі знайшли шматок сталі і віднесли на експертизу «Южмашу»"

ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова», який також відомий за назвою «Южмаш», не проводив будь-яких експертиз сталі від будь-яких волонтерських організацій або окремих волонтерів. «Южмаш» у своїх лабораторіях взагалі не проводить дослідження для сторонніх осіб чи організацій. Про що йдеться у офіційному повідомленні (документ відкриється у новому вікні) від дніпровського підприємства.

До цього ж, офіційне походження металу, який нібито передавався до аналізу – "підібрали в одному із цехів". Чому саме цей шматок металу мав бути частиною бронеплити, ніхто пояснити так і не спромігся.

Дозор-Б

Міф четвертий: "не показують протокол обстрілу – значить все погано"

«Укроборонпром» не показує протоколи випробувань, які до речі проходили у Центральному науково-дослідному інституті озброєння та військової техніки Збройних сил України, через те, що в них міститься данні від яких залежать життя бійців.

В цих протоколах повністю описана яка зброя та кулі використовувались при тестових обстрілах, з якою швидкістю вони летіли, куди влучали. Отримавши ці данні ворог буде знати про українську техніку все що необхідно для її знищення. Саме через це «Укроборонпром» не має права передавати інформацію з обмеженим доступом.

Враховуючи те, що перша партія з «Дозор-Б» вже знаходиться у військах і кожна машина від‘їздила більше 1000 кілометрів, то всі необхідні випробування вона пройшла.

ДК «Укроборонпром» просить не поширювати міфи та іншу неправдиву інформацію, брати до уваги те, що питання озброєння вимагають в першу чергу компетентного та зваженого підходу. Саме тому, Концерн пропонує представникам ЗМІ, у випадку необхідності, звертатися в «Укроборонпром» для отримання достовірної та професійної інформації.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт ДК «Укроборонпром»