Міністр оборони: терміново маємо переглянути підходи до розміщення та забезпечення підрозділів

Полторак

29 жовтня, генерал армії України Степан Полторак під час засідання колегії Міноборони поставив завдання керівництву оборонного відомства та Генерального штабу змінити підходи до підготовки та будівництва житлово-казамернного фонду, особливо новостворених бригад.

— Ми маємо відійти від радянського підходу до цього питання. Потрібно шукати нові форми будівництва та розміщення підрозділів, які повертаються в пункти постійної дислокації. Особливо це стосується тих бригад, які були нещодавно створені і зараз повернулися із району проведення АТО. Військовослужбовці майже рік воювали у складних умовах і маємо їх забезпечити усім необхідним. Це наше з вами основне завдання. Поверніться до особового складу обличчям і будете впевнені у своїх бійцях, коли підете з ними в бій, – закликав Полторак.

Нагадаємо, раніше Міністр доручив ВСП провести перевірку умов розміщення військовослужбовців 58 бригади. Вивід бригади із зони АТО, наприкінці жовтня, в новий необлаштований пункт постійної дислокації викликав широкий суспільний резонанс.

Також, під час засідання колегії Міністр оборони поставив завдання командирам усіх рівнів забезпечити своєчасну доставку речового забезпечення до частин, особисто контролювати порядок видачі майна військовослужбовцям.

— Усе речове майно, особливо зимовий формений одяг та взуття, в першу чергу має бути доставлено в бойові частини, які знаходяться в районі проведення АТО та на полігонах, – підкреслив Степан Полторак.

За інформацією Міноборони, станом на кінець жовтня укладено 375 додаткових угод на 155 договорів на майже на 1,5 млрд гривень, що становить 100% виділеного фінансового ресурсу на 2016 рік. Також упродовж наступного місяця буде планується поставити нові зразки форменого одягу та взуття: зимові куртки та штани, а також зимові берці. Цими речами в першу чергу будуть забезпечені військовослужбовці, які несуть службу на передовій.

Ще, одне питання колегії – організація харчування особового складу.

За неякісну організацію харчування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 23 особи. Зокрема, 2 керівника звільнено з посади, 5 попереджено про неповну службову відповідність, 2 понижено в посаді, 3 отримали сувору догану, 8 осіб отримали догану.

— Такі рішення прийняв після проведення перевірок у деяких військових частинах. Комісіями було виявлено низку порушень. Це стосується і обліку особового складу, і якості продуктів харчування, а також якості надання самої послуги з харчування. Це неприпустимо! Тому прийняв жорсткі рішення щодо тих осіб, дії яких призвели до таких наслідків. Я не бачу кар’єрного росту для командира, який байдуже ставиться до своїх підлеглих. За організацію харчування персональну відповідальність має нести командир, – зазначив Міністр.

колегія Міноборони України

Більш детально про ситуацію із організацією харчування написав у Facebook Юрій Бірюков, який також повідомив про заплановані зміни:

— З 2017 року розпочинається плановий перехід ЗСУ на змішану систему харчування, за результатами експерименту Діани Петрені. Там де каталог із 350 інгредієнтів, там де шведський стіл, там де йогурти і кавунчики. Процес займе три роки, по 33% особового складу в рік.

Цікаво, що більше року тому, Міністр оборони вже анонсував перехід протягом наступного року [тобто 2016 - ред.] усіх частини Збройних Сил України на харчуватися за таким принципом.

— Ми змінюємо підходи до забезпечення військовослужбовців, — сказав Міністр оборони під час робочої поїздки до Львівського гарнізону 19 вересня [2015 - ред.]. — Одним із аспектів реформи забезпечення якраз і є покращення харчування. Сподіваюся, вже за рік усі частини Збройних Сил України будуть харчуватися за таким принципом.