ВСП: нарукавна нашивка замість пов’язки

Автор: Максим Хорошунов
ВСП: нарукавна нашивка замість пов’язки

Розвиток військового однострою завжди супроводжується удосконаленням його окремих елементів: головних уборів, нарукавних емблем і т. п.

Впровадження нової камуфльованої форми одягу у Збройних Силах України, який неофіційно називають "піксель", змусило повністю змінити підходи до розміщення на ній таких елементів, як нарукавних емблем, погонів та емблем родів військ. З цими питаннями зіштовхнулась і Військова служба правопорядку у Збройних Силах України (ВСП).

Річ у тім, що наказом Міністра оборони України від 12 травня 2003 р. № 131 передбачалася нарукавна пов'язка для носіння під час патрульно-постової служби та в місцях, де необхідна наочна ідентифікація військовиків ВСП.

ВСП фото: na.mil.gov.ua

Кріпили її на рукаві за допомогою спеціального прорізу у верхній частині пов'язки, через який протягали погон. Але в результаті впровадження нової польової форми, яка була розроблена з урахуванням досвіду армій провідних країн світу, погони на плечах замінили одним погоном на грудях.

Новий польовий однострій, після видачі першим військовикам ВСП, одразу змусив замислитись, як тепер кріпити нарукавну пов'язку. Перший варіант вирішення цього питання з’явився сам собою – у нарукавних пов'язок почали загинати верхню частину. Однак з-за цього вони сповзали, могли загубитись під час носіння, та й виглядали, м'яко кажучи, неестетично.

ВСП фото: dailylviv.com

Розуміючи, що так далі тривати не може, окремі керівники структурних підрозділів Донецького зонального відділу ВСП (м. Краматорськ) почали брати ініціативу в свої руки. Місцевим майстрам, які спеціалізувались на пошитті нарукавних емблем, замовили прямокутні нашивки розміром 10 см у висоту та 13 см у ширину.

Ці нашивки одразу нашивали на спеціальну основу аби "наліплювати" її на новий "піксельний№ камуфляж. Колір тла нашивки та літер повністю співпадав з колористикою нарукавної пов'язки. Навіть літери на нашивці розмішались так само, як і на пов'язці – "гіркою".

Практика використання таких нашивок одразу показала, що їх розмір завеликий. Бажано було зменшити його до розмірів липучої основи на рукаві: 6 см у висоту та 9 см у ширину. Першу партію зменшених нашивок (30 шт.) виготовили на львівському приватному підприємстві «Символіка» наприкінці жовтня 2015 р. Невдовзі їх приміряли у відділі Військової служби правопорядку штабу АТО. Зрозумівши переваги нової нашивки, її почали використовувати і у Донецькому зональному відділі, де власне зародилася ця ідея. А в січні 2016 р. нашивка з’явилась на одностроях військовиків Луганського (м. Сєверодонецьк) та Харківського зональних відділів ВСП.

ВСП Церемонія відкриття навчального курсу для військовослужбовців ВСП на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки НАСВ, фото: www.mil.gov.ua

Відмінністю нової нарукавної нашивки "ВСП" від пов'язки стало те, що її почали використовувати не лише у години патрулювання, але і в повсякденній службі. Це дозволило відокремити військовиків ВСП на вулицях міст, в штабах, на зібраннях та підняти їхній статус як представників спеціального правоохоронного органу ЗС України. Імовірніше за все, ці нарукавні нашивки незабаром стануть невід’ємним елементом польової форми військовиків Служби правопорядку.


Надруковано: Знак. – 2016. – Ч. 69. – С. 11

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


Використані джерела:
vijsko.milua.org