Топографи Нацгвардії перейшли на нову систему координат

НГУ топографи Фото: Національна гвардія

Два дні тривали збори з начальниками топографічних служб Центрального ТРК та відповідальними виконавцями топографічних служб оперативних полків і бригад. Мета заходу – вироблення єдиної методики діяльності топографічної служби і в перспективі – створення на основі нової системи координат НГУ загальної геоінформаційної системи.

Полковник Станіслав Динька, начальник топографічної служби штабу ГУ НГУ розповів чого вдалося досягти з часу створення служби (травень 2015 року) та про нову систему координат, на основі якої невдовзі має запрацювати геоінформаційна система.

За рік за підтримки керівництва НГУ проведено масштабну роботу зі створення бази зберігання топографічних карт та системи передачі топографічних та номенклатурних даних. У результаті продуктивної розумної співпраці з Міністерством оборони, з Укркартгеофондом, з іншими організаціями, які мали державні ліцензії на використання картографічних матеріалів, топографічна служба штабу ГУ НГУ провела роботу з оновлення лінії розмежування зони АТО.

Старі карти, які використовувалися до недавнього часу, були створені в системі координат 1942 року (вимірювання проводилося старими механічними приладами). Сьогодні картографія зробила декілька шалених кроків вперед співвідносно розвитку цифрових знімальних технологій, комп’ютерних і радіотехнічних засобів. Система координат підлаштована до системи навігації, за якою працюють безпілотні літальні апарати. Тож тепер не потрібно робити зайві перерахунки, витрачаючи на це дорогоцінний час. Усі координати із БПЛА можна відразу використовувати для карти. Оновлена система допомагає та пришвидшує роботу наземним підрозділам та артилерії.

У гвардії планується запуск власної геоінформаційної системи. Її тестова версія має запрацювати за два тижні. Вона передбачає моментальну передачу достовірної інформації не у вербальній, а у картографічній площині через закриті канали зв’язку. Така програма дозволить пришвидшити роботу та передачу даних до декількох секунд, відмінити зайві обчислення та виключити помилки.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Національної гвардії України