Компанія «Техімпекс» продовжує розробляти бронетранспортер «Варан»

бронетранспортер «Варан»

Українське підприємство ТОВ «Науково-виробнича компанія «Техімпекс» продовжує розвивати свій бронетранспортер «Варан».

Перша модель БТР «Варан» з колісною формулою 8х8 була представлена на виставці «Зброя та безпека 2015», як глибока модернізація радянського БТР-70. Бронетранспортер з бойовою масою 12,5 тон оснащений дизельним двигуном Deutz потужністю 320 к.с., який розміщений праворуч від механіка і командира, а також ​​автоматичною коробкою передач Allison.

бронетранспортер «Варан» бронетранспортер «Варан»

На міжнародній виставці озброєння «Зброя та безпека 2016» що проходила з 11 по 14 жовтня в Києві, компанія «НВК «Техімпекс» продемонструвала макет нової моделі колісної бойової машини піхоти «Варан-3» з словацьким дистанційно керованим бойовим модулем (туреллю) Turra 30, розробленим EVPU.

Корпус БТР може забезпечити захист від куль калібру 7,62 мм, а в лобовій і кормовій проекції - від куль 12,7 мм. На замовлення можлива установка балістико-акустичного захисту (БАЗ), який захищає екіпаж від бронебійно-запальних куль типу Б-32 калібру 7,62 і 12,7 мм, а також від вторинного потоку осколків. Також на «Варан» може бути встановлений комплекс активного захисту.

Бойовий модуль TURRA 30 має характерну форму, утворену зістикованими бронелистами. У середній частині башти знаходиться хитна установка з кріпленнями для гармати і спареного кулемета. Праворуч від гармати і в кормі передбачено місце для ящиків з боєприпасами. В характерній виїмці з лівої сторони башти розташовується хитний блок прицільної апаратури. Для наведення зброї екіпаж може використовувати телекамеру, тепловізор і лазерний далекомір. У нижній лобовій частині башти є вісім димових гранатометів.

бойовий модуль TURRA 30

На бортах башти TURRA 30 встановлюються два транспортно-пускові контейнери з протитанковими ракетами 9М113 «Конкурс» радянського виробництва (або, як опція, з ізраїльськими Spike або українським «Бар'єром»). Використовується цілодобова система управління вогнем, дубльована у командира і навідника.

Бойовий модуль оснащений 30-мм автоматично стабілізованою гарматою 2A42 зі спареним 7,62-мм кулеметом. Ствольне озброєння бойового модуля використовує стрічкове живлення. За бажанням замовника, TURRА 30 може оснащуватися не тільки гарматою 2А42, але й іншою зброєю аналогічного класу, наприклад, гарматою Mk44 Bushmaster II калібру 30 мм.

Відповідно до побажань замовника, на БТР можуть бути встановлені різні бойові модулі.

БТР «Варан» планується виготовляти в різних комплектаціях: машина управління, зв'язку, медична, а також ремонтно-евакуаційна.