Триває створення професійного сержантського корпусу Збройних Сил України

сержанти ЗСУ

У Збройних Силах України тривають заходи зі створення професійного сержантського корпусу. Його основою в українському війську є вертикаль від командира відділення до головного старшини Збройних Сил України.

У нових функціональних обов’язках сержантів враховано не лише практику виконання завдань у бойових умовах антитерористичної операції, а й досвід провідних країн світу.

Плануються зміни й у військових званнях сержантів, з урахуванням переліку, діючого у збройних силах країн-членів НАТО.

Відповідний рівень освіти сержантам у Збройних Силах України надають 8 навчальних центрів, 4 військові коледжі сержантського складу та 197 Центр підготовки сержантського складу. Особливістю Центру є те, що у штаті лише сержанти. Інструктори Центру пройшли неодноразову підготовку в Україні та за кордоном, мають бойовий досвід антитерористичної операції.

За заочною формою навчання у ВВНЗ кращі сержанти можуть отримати вищу освіту за ОКР «бакалавр» та вивчити іноземну мову.

сержанти ЗСУ 3-денний польовий вихід курсу інструкторів "базової підготовки солдата" завершився. Один курсант не витримав навантаження та відрахований за невиконання навчальної програми, фото © facebook.com/197NCO

Найбільшу увагу зосереджено на вдосконаленні системи професійної підготовки сержантів та формуванні професіонала-лідера саме під час проходження служби рядовим. Пріоритетним завданням 2017 року стане запровадження системи підготовки за курсом базової загальновійськової підготовки солдата з терміном до 3 місяців.

Курс буде обов’язковим для громадян, які призиваються на військову службу до Збройних Сил України та уніфікованим для військовослужбовців усіх родів військ та видів Збройних Сил, незалежно від майбутньої військово-облікової спеціальності. Основна ціль курсу — підготовка з призовника добре навченого бійця та надання первинних військових знань, умінь та навиків, які необхідні солдату для виконання завдань за призначенням та збереження свого життя і здоров’я в бою.

Система підготовки сержантів передбачає багаторівневість, за зразком армій країн-членів НАТО. Програми Курсів складуть: базовий, середній, підвищений та вищий рівні. Кожен з них включатиме два етапи — підготовку командира-лідера та фахову підготовку, відповідно до роду військ, виду Збройних Сил, військово-облікової спеціальності.

Емблема 197 центру

Курси лідерства утворюватимуть освітній блок підготовки та триватимуть у Центрах підготовки аналогічних 197 Центру підготовки сержантського складу. Наступного року такі Центри заплановано створити у Повітряних та Військово-Морських Силах Збройних Сил України.

Фахова підготовка сержантів здійснюватиметься у відповідних навчальних центрах та ВВНЗ після успішного завершення ними курсів лідерства.

Вивчення та запровадження досвіду підготовки сержантів у країна-членах НАТО передбачає підготовку наших сержантів у закордонних військових навчальних закладах та навчально-тренувальних центрах. Серед них: Школа НАТО в Обераммергау, Школа професійної підготовки сержантів ЗС Швейцарії, Школи сержантів ЗС Литви, Латвії, Польщі, Академія головних старшин Військово-Морських Сил та Академія головних сержантів Сухопутних військ США.

Реформування системи підготовки військовослужбовців Збройних Сил України передбачає розвиток інституту інструкторів та системи їхньої підготовки, яка передбачає три рівні — базовий, підвищений та академічний.

У Збройних Силах України вже створено інститут інструкторів, який не має аналогів серед силових відомств держави. Зокрема, введені посади сержантів-інструкторів у відділеннях, взводах, ротах навчальних центрів.

З ініціативи начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України генерала армії України Віктора Муженка підготовку сержантів-інструкторів розпочато у 2013 році, а з 2014 року вона проводиться у 197 Центрі підготовки сержантського складу за напрямками:

  • сержант-інструктор з водіння бойових машин та танків;
  • сержант-інструктор з вогневої підготовки для механізованих та танкових підрозділів;
  • сержант-інструктор з тактики механізованих та танкових підрозділів;
  • сержант-інструктор з підготовки за програмою «Бойова система виживання воїна».

Цього року у закладі підготовлено понад 500 інструкторів, у наступному їх кількість подвоїться. Остаточне формування власної сучасної системи підготовки сержантів-інструкторів планується завершити у 2018 році.

Проект Концепції розвитку інституту інструкторів Збройних Сил України розглядається експертами НАТО. Враховуючи відгуки та рекомендації, Концепцію буде доопрацьовано та затверджено начальником Генерального штабу — Головнокомандувачем Збройних Сил України.




Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України www.mil.gov.ua