«Азов» про тактичну медицину та роль евакуації

ОСЗП Азов медицина фото © Прес-центр ОЗСП «Азов»

Сучасна ситуація у нашій країні дуже гостро ставить питання медичної підготовки військових. За останніми даними, на східному рубежі гине 30 відсотків поранених бійців. Це неприпустимо велика цифра. Саме тому знання основ тактичної медицини є обов’язковим моментом у підготовці військових.

Бійці ОЗСП «Азов» продовжують нести службу на східному фронті. Саме тому під час підготовки та тренувань велика увага приділяється вивченню тактичної медицини. Азовці, наприклад, вчаться, як правильно накладати джгут, щоб уникнути великої втрати крові. Це надважливе вміння, тому кожен, хто виходить на зустріч із ворогом, має бути готовим надати собі або побратиму першу домедичну допомогу. Окрім цього, кожен, хто прибуває до лав ОЗСП «Азов» знає, яку роль відіграє своєчасна евакуація пораненого із «червоної зони».

Про роль та місце евакуації під час порятунку пораненого розповідає куратор із тактичної медицини ОЗСП «Азов» друг Кум:

«Правильна та своєчасна евакуація пораненого є запорукою його шансів на життя та повноцінне одужання. Важливо надати первинну домедичну допомогу в перші «золоті десять хвилин». Тому команда евакуаторів має працювати швидко і злагоджено.

Члени команди евакуації ОЗСП АЗОВ постійно проходять тренування, які максимально наближені до бойових умов. Все, що ми маємо робити на полі бою, під час тренувань проводиться не на манекенах. Наші хлопці тренуються один на одному, виконуючи усі необхідні маніпуляції, які продиктовані ситуацією.

Першим пунктом правильної евакуації є первинний медичний огляд та накладання джгута на ділянку ураження. Це єдине, що робиться у «червоній зоні». Потім пораненого слід якомога швидше винести із зони постійного вогню. Далі вже можна проводити вторинний медичний огляд, щоб оцінити стан пораненого.

Наступний крок – зважаючи на ситуацію: це можуть бути різні маніпуляції, починаючи із найпростіших (промивання рани та накладання швів) і закінчуючи більш складними (поставити крапельницю чи за допомогою назофарингіальної трубки полегшити дихання).

Наші бійці завжди в реальному часі виконують всі накази командира на тренуваннях. Якщо є завдання поставити крапельницю – це робиться одному із побратимів справжніми медичними голками. Якщо потрібно полегшити дихання – то ми будемо дійсно ставити назофарингіальну трубку, а не просто робити вигляд.

Бійці навчаються на тренуваннях діяти і під обстрілом за складних погодних умов. Також ми маємо досвід евакуації як на транспорті CASEVAC, так і на транспорті MEDEVAC.

Перше – це будь-який транспорт, який є поруч. Тобто це машина, в якій немає медичного обладнання, що значно ускладнює надання першої допомоги. Другий вид – це евакуація на спеціальному медичному транспорті, в якому є все, що необхідно для медичної допомоги та безпечного транспортування пораненого до польового або стаціонарного госпіталю.

Вся робота під час тренувань чітко контролюється куратором команди. Наші бійці завжди отримують завдання, із якими можуть зіштовхнутись в умовах реального бою. Це забезпечує «Азову» наявність професійної команди порятунку, яка у найскладнішій ситуації буде діяти злагоджено. Про професійну підготовку свідчить високий відсоток швидкого одужання наших побратимів, які боронять країну на східному фронті».

Як бачимо, ОЗСП «Азов» має медиків-спеціалістів. Вони знають, як надати першу допомогу, як діяти в екстремальних умовах, мають кваліфіковану команду евакуації. Усі ці чинники є показниками високої підготовки наших побратимів, які знаються на поняттях тактичної медицина. А вона є основою забезпечення порятунку пораненого.



Використані джерела:
Прес-центр ОЗСП «Азов»