Міноборони: експедиційна медична система EMEDS BASIC у повній комплектності виконує завдання в районі проведення АТО

військово-польовий госпіталь EMEDS фото © facebook.com/usdos.ukraine

У зв’язку з поширенням у засобах масової інформації заяв деяких політичних діячів щодо «втрати» та «знищення» Збройними Силами України переданого США «мобільного шпиталю», Міністерство оборони України повідомляє, що зазначена інформація не відповідає дійсності.

Протягом 2016 року представники Посольства США в Україні декілька разів відвідували місце розташування стабілізаційного підрозділу (експедиційної медичної системи) для поранених та важкохворих військовослужбовців EMEDS BASIC. Американська сторона переконалася у повній комплектності та належному використанні EMEDS у загальній системі медичного забезпечення ЗС України в районі проведення АТО.

Принагідно слід зазначити, що EMEDS BASIC — це не мобільний шпиталь, а стабілізаційний медичний підрозділ. Він являє собою польову модульну систему, розроблену військовими США для швидкого розгортання в будь-якому безпечному місці, у жодному разі — безпосередньо в районі бойового контакту.

EMEDS обладнаний і укомплектований високотехнологічними медичними засобами для забезпечення надання первинної медичної допомоги, стабілізації стану та евакуації поранених та хворих до лікувальних закладів протягом 24 годин. EMEDS BASIC доцільно використовувати під час активних бойових дій.

США передали Збройним Силам України EMEDS разом із першим траншем медикаментів 5 серпня 2015 року. Його вартість склала близько 2,8 млн. доларів. У серпні 2015 року американська сторона провела двотижневе навчання українського персоналу роботі з системою EMEDS. Вартість навчання склала приблизно 120 тисяч доларів.

Протягом 18 місяців з моменту запуску EMEDS США продовжує надавати Збройним Силам України допомогу з поставки медикаментів та інших матеріалів, вартість якого оцінюється приблизно в 4,5 мільйони доларів.

Загальна вартість підтримки США для системи EMEDS, навчання і медичного поповнення запасів становитиме близько 7,6 млн. доларів.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України www.mil.gov.ua