Рада національної безпеки розглянула державне оборонне замовлення на 2017 рік

Ukrainian Military Pages

Рада національної безпеки під головуванням Президента розглянула державне оборонне замовлення на 2017 рік. На початку засідання Глава держави наголосив, що при формуванні замовлення цього року мають бути враховані всі недоліки, що мали місце у 2016-му.

«Державне оборонне замовлення на 2017 рік ми маємо сформувати з твердим урахуванням тих недоліків, які мало оборонне замовлення 2016 року. Перш за все наголошую на тому, що 81% державного оборонного замовлення – це є загальний фонд держбюджету. І ми твердо переконані в тому, що на сьогоднішній день цей 81% буде гарантовано профінансовано», - підкреслив Петро Порошенко.

«В грошовому вимірі – близько 9 млрд грн. – це кошти загального фонду держбюджету в 2017 році, при чому фінансування має розпочатися вже зараз», - додав Глава держави.

Президент також повідомив, що на виконання його доручення формування державного оборонного замовлення здійснюватиметься як мінімум на три роки. «Щоб мати можливість втілювати в життя найновітніші розробки українського оборонно-промислового комплексу та українських конструкторів, які мають добре реноме, авторитет і у військах, і на міжнародному ринку», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави назвав цілком слушною пропозицію щодо закупівлі зразків озброєння та військової техніки в кількості, яка забезпечує так зване «оптове переозброєння» окремих підрозділів.

За словами Президента, велику дискусію при формуванні державного оборонного замовлення викликало питання відносно того, що саме треба закуповувати. «У нас стає вибір: або один «Оплот», або десять глибоко модернізованих і капітально відремонтованих Т-64 або Т-80. При чому «Оплот» будується щонайшвидше за 18 місяців, а цикл глибокої модернізації Т-80 складає 2,5 місяці. Таким чином, у нас постає питання або танкова рота в повному складі, або один танк», - сказав він. - І поки у нас є ресурс терміново треба провести глибоку модернізацію зазначених танків, нам необхідно в першу чергу забезпечити танкові підрозділи в повному обсязі стовідсотковою комплектацією глибоко модернізованими, капітально відремонтованими машинами за надзвичайно короткий термін».

Ukrainian Military Pages

Під час засідання Ради національної безпеки та оборони, Президент також наголосив на необхідності збільшення експорту української зброї власного виробництва та розробки програми оновлення виробничого фонду оборонних підприємств.

«Ми маємо підтримати зростаючий попит на українську зброю власного виробництва. Наголошую, що ми не розпродаємо, на відміну від деяких (попередніх – ред.) горе-міністрів оборони і тих, хто приймав відповідні рішення. Ми на сьогоднішній день твердо і переконливо завойовуємо ринок видами озброєння, які виробляються в Україні», - зазначив Глава держави.

Ukrainian Military Pagesфото: www.president.gov.ua

При цьому Президент нагадав, що вітчизняне оборонне замовлення виконується на виробничих фондах, рівень зношення яких складає 67%, а на деяких підприємствах – 80%. «Прохання розробити, як я доручав, програму оновлення виробничих фондів. Без сучасних виробничих потужностей, ми не будемо мати можливості ефективно конкурувати на світовому ринку і забезпечувати, за рахунок зовнішніх замовлень, модернізацію та розробку новітніх систем озброєння. Так, як ми зараз робимо на передових підприємствах оборонпрому, у наших відомих конструкторських бюро щодо ракетної галузі, літакобудування, бронетанкової техніки», - зазначив Глава держави.

Президент підкреслив: «Лише завдяки експортним контрактам передові українські розробки не закінчують життя у шухлядах, а приносять 2% від усього експорту України. І завдання ми ставимо: цей показник підвищувати, як джерело валютних надходжень». Глава держави наголосив, що експорт дозволяє масштабувати виробництво, вкладати в нові технології та верстати, навчати людей і забезпечувати армію необхідною зброєю.

Ukrainian Military PagesЗавод ім. Малишева, фото: www.segodnya.ua