У ЗСУ більшає модернізованих літаків L-39М

У ЗСУ стає більше модернізованих Л-39М

Учбово-тренувальний літак Л-39М (Aero L-39M Albatros) - це вдосконалений пілотований тренажер бойового застосування основного типу бойових літаків винищувальної авіації.

Ще на початку 2000-х у командуванні Повітряних Сил Збройних Сил України запропонували авіаремонтним підприємствам разом з українськими науково-дослідними установами та виробниками розробити стратегію модернізації літаків усіх основних типів військової авіації. Логічно було порушене питання щодо оновлення тренажерної бази, яка б дозволяла більш ефективно готувати льотний склад для повного використання можливостей авіаційної техніки. Відтак, було створено нові сучасні зразки авіаційних тренажерів літаків МіГ-29, Л-39 та вертольота Мі-8.

Найбільш ефективною частиною підготовки льотчика є набуття навичок у реальному польоті. Отже, паралельно із розвитком наземної тренажерної бази було розпочато процес модернізації Л-39, який суттєво заощаджуватиме пальне під час тренувальних польотів, порівняно, скажімо, із МіГ-29 — найпоширенішим в Україні винищувачем. Проте тривалий час через низький фінансовий ресурс у бригади тактичної авіації надходили лише одиниці модернізованих літаків.

Зараз держава приділяє покращанню стану авіаційної техніки серйозну увагу, щорічно закладаючи в бюджет України значні кошти. Отже, військові частини поповнюються модернізованими літаками Л-39М, які сьогодні дозволяють підтримувати льотні навички екіпажів бригад тактичної авіації на належному рівні.

У ЗСУ стає більше модернізованих Л-39М

Модернізацію проводить ДП «Одеський авіаційний завод», а окремі системи та агрегати розробляють і виготовляють ЗМКБ «Івченко-Прогрес» (м. Запоріжжя), ПАТ «Елемент» (м. Одеса), ПАТ «Електронприлад» (м. Київ), КП СПБ «Арсенал» (м. Київ) та інші вітчизняні підприємства.

Перший етап модернізації навчально-тренувального літака — його модифікація у варіант Л-39М1 (прийнятий на озброєння ЗСУ в 2009 році - прим. UMP). Вона полягає у використанні переобладнаного базового авіаційного двигуна АІ-25ТЛ літака Л-39 у профіль АІ-25ТЛШ. Цей двигун на 10% покращує динамічні параметри літака й позитивно впливає на його льотні та злітно-посадкові характеристики.

Л-39М1 Aero L-39M1 Albatros б/н 102 «синій» (с/н 934649), Васильків - 10.07.2013, фото © Yaroslav Petrukhno

Удосконалення бортових засобів об’єктивного контролю, зокрема шляхом збільшення їхньої інформативності та створення сучасної автоматизованої системи обробки польотної інформації, стало істотним фактором у забезпеченні якісного навчання льотчиків. Сьогодні використовуване обладнання дозволяє максимально якісно аналізувати дії осіб, які навчаються пілотування.

Другим етапом модернізації літака Л-39 стало обладнання його бортовим тренажним комплексом БТК-39, що в польоті імітує реальні системи прицілювання та застосування авіаційних засобів ураження бойових літаків МіГ-29 і забезпечує відповідне інформаційне поле в кабіні літака. Бортовий тренажерний комплекс — це спеціалізований обчислювач, що отримує інформацію про параметри руху літака та його положення. Він обчислює параметри руху заданих імітованих цілей, сприймає сигнали управління системами озброєння та формує на рідкокристалічних індикаторах у кабіні курсанта (або пілота, який навчається) відповідне інформаційне поле, що відповідає реальному літаку МіГ-29 за аналогічних умов його бойової роботи по реальних цілях.

Побудова комплексу дозволяє оперативно створювати нові завдання для навчання бойового застосування, об’єктивно оцінювати якість виконання окремих елементів польоту.

У ЗСУ стає більше модернізованих Л-39М У ЗСУ стає більше модернізованих Л-39М Передня та задня кабіни Л-39M б/н 01 «синій, Київ - 30.09.2010, фото © KIrill Shlyaev

У складі бортового тренажерного комплексу літака Л-39М (прийнятий на озброєння ЗСУ в 2015 році - прим. UMP) застосовуються сучасні системи індикації, позитивний досвід інтеграції яких до складу бортового обладнання літаків буде використаний у модернізації інших типів літаків і вертольотів.

— Щоправда, на перших серійних зразках комплексу не обійшлося без недоліків, — зазначає офіцер управління головного інженера авіації Командування ПС ЗС України підполковник Олег Наумук. — Тому для їхнього виявлення та усунення в одній з авіаційних частин проводяться випробування літаків Л-39М. На сьогодні ми вже маємо як позитивні результати використання бортового тренажерного комплексу, так і бачення того, які технічні заходи необхідно реалізувати для покращання його характеристик.

У цілому результатом створення нового бортового обладнання літака Л-39М є реальний пілотований тренажер бойового застосування основного типу бойових літаків винищувальної авіації Збройних Сил України, який дозволяє тренувати та вдосконалювати майстерність пілотів в умовах польоту.

У ЗСУ стає більше модернізованих Л-39Мзображення © na.mil.gov.ua

Л-39М1 Aero L-39M1 Albatros б/н 102 «синій» (с/н 934649), Васильків - квітень 2016 року, фото © Sergey Smolentsev


Використані джерела: Народна армія