Про реформу грошового і пенсійного забезпечення та інші виплати військовослужбовцям

Ukrainian Military Pages Про реформу грошового і пенсійного забезпечення та інші виплати військовослужбовцям

Про виконання бюджету війська, реформу грошового забезпечення, перспективи перерахунку пенсій та інші актуальні питання розповіли представники Департаменту фінансів Міноборони під час гарячої телефонної лінії в редакції газети «Народна армія».

Уже третій рік поспіль ми спостерігаємо тенденцію збільшення оборонного бюджету. Минулого року видатки Міноборони становили 55,948 млрд грн, або 2,46% ВВП (без коштів від конфіскату). На 2017-й передбачено 64,466 млрд грн, що становить 2,49% ВВП. Цьогорічні видатки на утримання ЗС України порівняно з минулим роком збільшено на 8,5 млрд грн.

Видатки збільшено практично за всіма основними напрямами. Найбільше зросло фінансування розвитку озброєння. За статтею грошового утримання передбачено 30,2 млрд грн, на заробітну плату працівникам ЗСУ — 4,3 млрд грн.

Цьогорічний обсяг передбачених у бюджеті видатків гарантуватиме виплату грошового забезпечення військовослужбовцям на рівні 2016 року. Водночас треба нагадати, що із січня поточного року підвищено розмір «бойових» надбавок: на лінії бойового зіткнення на глибину ротних опорних пунктів першого ешелону — 6000 грн, в інших місцях дислокації в межах визначеного району АТО — 2400 грн.

— Чи виконуються заплановані показники бюджету щодо виплати грошового забезпечення, матеріальної допомоги, компенсації за піднайом житла, підйомної допомоги?

— Показники бюджету, які стосуються соціальних складових, із 1 січня поточного року фінансує держава в повному обсязі, заборгованості з цих виплат немає. У цьому місяці в повному обсязі профінансовано виплату підйомної допомоги, виплату належного грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, які є заручниками або вважаються зниклими безвісти.

Виплата підйомної допомоги в першу чергу здійснюється військовослужбовцям бойових частин, які перебувають у районі АТО.

З метою контролю повноти доведення належних особовому складу виплат та оперативного вирішення проблем на місцях за рішенням Міністра оборони України сформовано мобільні робочі групи у складі фахівців Департаменту фінансів, фінансово-економічних органів видів Збройних Сил та оперативних командувань на чолі із заступником директора Департаменту фінансів Міноборони, які саме зараз виконують визначені завдання у військах.

— Чи плануються зміни в порядку та розмірах виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил та чи можуть військові пенсіонери розраховувати на перерахунок своїх пенсій?

— Департаментом фінансів МО України на виконання програми діяльності уряду ще минулого року було розроблено проект постанови щодо реформування системи грошового забезпечення військовослужбовців. Вона передбачає кардинальні зміни структури нарахувань і, зокрема, розмірів посадових окладів та окладів за військовими званнями. Зараз ця постанова перебуває на погодженні у Міністерстві фінансів. Є відповідне доручення прем’єр-міністра щодо прискорення цієї роботи.

Читати також: Проект постанови про зміну структури грошового забезпечення, розмірів окладів за посадою та званням

У проекті даної постанови ми відмовилися від старих підходів до формування розміру грошового забезпечення. У його основу покладено тарифні коефіцієнти, тобто кожний розмір виплати має відповідний коефіцієнт. Це дасть можливість у разі зміни останнього автоматично переглядати розміри грошового забезпечення. Його гарантовані складові (посадовий оклад, оклад за військове звання, надбавка за вислугу років і премія) будуть становити близько 60–70 відсотків грошового забезпечення. Решта — стимулюючі виплати. До речі, зараз у нас їх більше як 40 видів! Такий принцип стосуватиметься військовослужбовців усіх категорій.

Грошове забезпечення

Що стосується пенсійного забезпечення, то перерахунок пенсій буде здійснюватися за відповідним рішенням Кабінету Міністрів.

У Мінсоцполітики зараз ведеться робота з розробки основних параметрів майбутньої пенсійної реформи.

Віктор Т., м. Рівне:

— Чи можуть контрактники цього року розраховувати на грошову компенсацію за піднайом житла?

— У Міністерстві оборони опрацьовані відповідні зміни до закону про соціальний захист. Їх має розглянути та ухвалити парламент. За попередніми розрахунками, для запровадження виплати компенсації за піднайом житла контрактникам потрібно буде майже п’ятсот мільйонів гривень на рік.

Читати також: Міноборони визначило розмір грошової компенсації за піднайом житла та орендної плати на 2017 рік

Сергій Ж., курсант військового інституту:

— Чи планується збільшення грошових виплат курсантам ВВНЗ?

— У проекті постанови щодо реформування системи грошового забезпечення військовослужбовців, про яке йшлося вище, передбачено збільшення грошового забезпечення курсантів у 2,2 рази.

Григорій Л., військовослужбовець із району проведення АТО:

— У нас в частині чимало тих, хто минулого року не отримав допомогу на вирішення соціально-побутових проблем. Чи зможемо отримати цю фінансову допомогу в цьому році?

— Хочу звернути увагу на те, що матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не є гарантованою виплатою. Рішення про її виплату та розмір (не більше ніж розмір місячного грошового забезпечення військовослужбовця) приймає командир військової частини окремо по кожному рапорту військовослужбовця у випадках, коли він дійсно її потребує у зв’язку із певними сімейними обставинами.

Перенесення таких виплат із минулого на поточний рік не передбачено законодавством.

У 2017 році граничний обсяг видатків на виплату зазначеної матеріальної допомоги доведено до кожної військової частини, що дасть змогу відповідним командирам (начальникам) приймати рішення про виплату матеріальної допомоги та її розмір, виходячи з наявного ресурсу.

Андрій В., військовослужбовець:

— У військкоматі я уклав контракт зі Збройними Силами і був направлений до навчального центру. Чи правомірно мені відмовили у виплаті підйомної допомоги?

— Основна підстава для виплати підйомної допомоги — це прибуття військовослужбовця до нового місця служби. Навчальний центр не є таким місцем. Після закінчення підготовки та прибуття до своєї військової частини ви отримаєте зазначену допомогу.

Сергій М., Миколаїв:

— Як нараховують добові під час відрядження за кордон на військове навчання?

— Розмір добових залежить від країни, до якої військовослужбовець направляється, та умов його перебування за кордоном. Якщо за умовами запрошення військовослужбовці безоплатно забезпечуються харчуванням стороною, яка приймає, розмір добових зменшується.

Необхідну інформацію про розміри добових та склад витрат на відрядження до інших країн ви можете знайти в постанові КМУ від 2 лютого 2011 року № 98, яка є у вільному доступі на відповідних інформаційних ресурсах.

Олег П., Миколаїв:

— Я зараз перебуваю в районі проведення АТО і маю виїхати у відрядження за його межі. Чи нараховуватимуть мені й далі «атовські» надбавки?

— З того часу, як вас виключать зі складу сил і засобів АТО у зв’язку з направленням у відрядження, винагорода виплачуватися не буде до моменту вашого повернення до району проведення антитерористичної операції та зарахування до сил та засобів АТО.

Андрій З., Вінниця:

— Після відповідного звернення до військкомату мене прийняли на військову службу за контрактом і звідти направили в навчальний центр. Чи компенсують проїзд до НЦ?

— Якщо у військкоматі вам не надавали військові проїзні документи, то необхідно звернутися з рапортом до керівництва навчального центру, долучивши до нього квитки на проїзд.

Микола Іванович, м. Балта:

— Я сам з Києва, вже 8 місяців служу у Балті, а підйомну допомогу досі не отримав…

— Так, на жаль, торік виникла певна заборгованість по виплаті підйомної допомоги. Проте днями до військових частин вже направлено кошти, яких достатньо для виплати військовослужбовцям підйомної допомоги.

Дмитро К., демобілізований:

— Минулого року я кілька разів був на зборах резервістів, за що отримував відповідні виплати. Але виплату за підсумками року так і не отримав, сказали, що вона виплачується іншій категорії резервістів. Поясніть, про що йде мова?

— Виплати за перебування на зборах здійснюються, виходячи із суми мінімального прожиткового мінімуму (на сьогодні — 1600 грн). До цієї суми також додаються добові за кількість днів, проведених на зборах з урахуванням часу перебування в дорозі від військового комісаріату до місця проведення зборів і назад. Розмір добових визначається у відсотках від розміру добових (30 грн) залежно від військового звання. Для рядового складу розмір добових під час зборів становить 20 відсотків, тобто 6 гривень на добу.

Ці виплати здійснює військова частина, де військовослужбовець проходить збори наприкінці зборів.

Водночас чинне законодавство зараз розділяє резервістів оперативного резерву першої черги і тих, хто уклав контракт на проходження служби в резерві. Виплата за підсумками року передбачена зараз для другої категорії резервістів. Ви такий контракт не укладали. Наразі ведеться робота з урегулювання цього питання.

Олександр М., військовослужбовець:

— Чому в Збройних Силах немає такого ресурсу, де б військовослужбовці онлайн могли відслідковувати, які нарахування здійснювалися впродовж місяця?

— Створення єдиної мережі електронного документообігу в Збройних Силах ще триває. На сьогодні ви можете звернутися у свою фінансову частину і на вимогу отримаєте роздруківку з нарахуваннями за місяць.

Для військовослужбовців, які перебувають у районі проведення АТО, відповідно до вказівки Департаменту фінансів такі роздруківки щомісяця формуються в обов’язковому порядку.

Майор запасу В., м. Суми:

— Чи зарахують мені роки навчання у військовому ліцеї під час нарахування мені вихідної допомоги перед звільненням у запас, якщо ці роки навчання було зараховано до вислуги на підставі рішення суду, що набуло чинності?

— Відповідь на це питання треба дивитися в тому ж рішенні суду, про яке ви ведете мову. Якщо суд визначив зарахувати роки навчання у військовому ліцеї до вислуги років та врахувати їх під час нарахування вихідної допомоги або пенсії, то таке рішення має бути виконано у військовій частині.

Старший прапорщик Сергій З., м. Одеса:

— Чекаю на звільнення у запас за станом здоров’я. Чи зможу я отримати грошову компенсацію за неотримане речове майно, якщо вже зараз напишу рапорт?

— Право на отримання грошової компенсації за неотримане речове майно військовослужбовець набуває після видання наказу відповідного командира (начальника) про звільнення.

Читати також: Порядок виплати військовослужбовцям грошової компенсації вартості за неотримане речове майно

Віктор Н., військовослужбовець:

— За місяць буду звільнений зі ЗСУ у зв’язку із закінченням контракту. У військовій частині кажуть, що виплата грошової допомоги на оздоровлення мені не належить, як і допомога на вирішення соціально-побутових питань, а також командир мені відмовив у відпустці.

— Виплата грошової допомоги на оздоровлення є гарантованою, тому її протягом року має бути виплачено військовослужбовцю. Допомога на вирішення соціально-побутових питань не є гарантованою виплатою, тому рішення про її нарахування приймає командир військової частини.

Відпустка військовослужбовцю, який звільняється, надається за рішенням командира. У разі невикористання відпустки за поточний рік військовослужбовцеві виплачують грошову компенсацію.

Роман Туровець



Використані джерела: Народна армія