КП НВК «Іскра» в рамках держзамовлення передало Збройним Силам України РЛС 79К6 «Пелікан»

РЛС 79К6 «Пелікан»

В рамках виконання замовлення Міністерства оборони України, відбулась передача Збройним Силам України сучасної радіолокаційної станції 79К6, розробки і виробництва казенного підприємства «Науково-виробничого комплексу «Іскра».

РЛС 79К6 «Пелікан» є трикоординатної радіолокаційною станцією кругового огляду, призначеної для роботи в умовах наявності перешкод. РЛС «Пелікан» прийнята на озброєння Збройних Сил України у 2007 році.

Як йдеться у повідомленні прес-служби, радіолокаційна станція побудована на базі цифрової фазованної решітки (ФАР) і має 12 незалежних прийомних променів, що забезпечують виявлення повітряних об'єктів в кутомістному секторі до 55 градусів. Однією з ключових особливостей даної РЛС є висока середня потужність випромінюваного сигналу - 6 кВт, яка досягається за рахунок застосування сучасного багатопроменевого клістронного передавача. Таке значення більш ніж в три рази перевершує значення середньої потужності сучасної транзисторної РЛС. При цьому завдяки більш високому ККД, витрачається та ж потужність. А висока стабільність передавальної системи в поєднанні з високою частотою повторення зондувальних імпульсів дозволяють ефективно гасити пасивні перешкоди і виявляти цілі з малими радіальними швидкостями.

РЛС 79К6 «Пелікан» фото © ukroboronprom.com.ua

Директор НВК «Іскра» Юрій Пащенко, зазначає, що підприємство виконує замовлення Міністерства оборони України згідно з графіком, в установлені терміни.

РЛС 79К6 може використовується у складі зенітно-ракетних військ для видачі цілевказівок зенітно-ракетним комплексам та для взаємодії з командними пунктами регіональних та національних АСУ. Поява в українській армії РЛС 79К6 дозволила автономно застосовувати зенітні ракетні дивізіони С-300ПТ (ПС). Окрім того, можливе застосування цієї РЛС у бригадній структурі.

Станція виявляє і супроводжує повітряні об’єкти, визначає їх швидкість без перешкод і за наявності активних і пасивних перешкод, а також при їх комбінованому впливі; визначає державну належність повітряних об’єктів, отримує від своїх літаків індивідуальну та польотну інформацію, виконує інші завдання.

За основними тактико-технічними характеристиками РЛС 79К6 не поступається зарубіжним аналогам, а її вартість як мінімум у два рази менша, порівняно з відомими зразками, наприклад, РЛС АN/ТРS-117 виробництва компанії Northrop Grumman.

Читати також: Під час навчань «Рубіж-2016» вперше застосована РЛС 79К6 «Пелікан»