Флагман ВМС України став на доковий ремонт (ВІДЕО)

Фрегат U130 «Гетьман Сагайдачний» став на доковий ремонт

Фрегат U130 «Гетьман Сагайдачний» Військово-Морських Сил ЗС України став на ремонт у Чорноморську. Напередодні фрегат кілька годин заводили в плавучий док за допомогою двох потужних буксирів.

Судно-ремонтникам довелося навіть вирізати в палубі дока спеціальний отвір, аби туди точно став корпус корабля. Під водою увесь процес постійно контролювали четверо водолазів. Після того як з доку відпомпували усю воду, відкрилася нижня частина корпусу корабля. ЇЇ почистять від наросту морських організмів та проведуть ремонтні роботи.

Фрегат U130 «Гетьман Сагайдачний» побудований на Суднобудівному заводі «Залив» у Керчі (заводський № 208). Спущений на воду 29 березня 1992 року. У 1993 році увійшов до складу ВМС України. До липня 1994 року мав бортовий номер 201, надалі - U130. Останній раз фрегат проходив доковий ремонт у 2012 році.

Нагадаємо, що 16 лютого цього року, в тендері на проведення докового ремонту корабля перемогло ПАТ «Завод «Ленінська кузня». У торгах також приймало участь ТОВ «Суднобудівна судоремонтна компанія «Миколаївська верф».

Переможець торгів запропонував суму 14 500 000 грн, проти 14 770 000 від компанії «Миколаївська верф». Для виконання робіт ПАТ «Завод «Ленінська кузня» орендувало виробничі потужності ПРАТ «Іллічівський судноремонтний завод».