Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї

Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї фото: zbroya.info

Пропонуємо до уваги матеріал від Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація власників зброї». Асоціація активно відстоює прийняття в Україні Закону про зброю, який би передбачав право українців на придбання та приховане носіння короткоствольної нарізної вогнепальної зброї, з метою самозахисту.

Розвиваючи принцип: "жодного покарання без закону", нами (Адвокатським об’єднанняи «Ореховський та Коломієць», м. Київ - ред.) було отримано науковий висновок доктора юридичних наук, завідувача навчально-науковою лабораторією дослідження політики у сфері боротьби зі злочинністю, професора Павла Львовича Фріса, який підтвердив, що за відсутності закону про дозвільний характер обігу зброї - відсутній об'єкт злочину, передбачений ст. 263 Кримінального кодексу.

Те, що інтуїтивно було зрозуміло на рівні справедливості, знайшло своє наукове підтвердження. Оскільки, ст. 263 КК передбачає кримінальну відповідальність за зберігання, передачу чи збут вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу, а такого закону з 2007 року немає, то не може бути і відповідальності за порушення неіснуючого закону.

В цілому науковий висновок містить декілька фундаментальних позицій, які можуть допомогти захисникам не лише зі ст. 263 КК України, але й з абсолютною більшістю обвинувальний актів, які за радянською традицією не містять повної кваліфікації, що передбачає їхнє повернення на доопрацювання.

Позаяк, Кримінальний кодекс нічого не забороняє, а лише захищає права і правопорядок, які визначені в інших нормативних актах, переважно Конституції та законах. Саме тому в усьому цивілізованому світі шанують конституції, бо за її порушення передбачається найбільш сурова відповідальність - кримінальна. І лише наша збочена традиція міліцейської держави передбачає покарання за порушення кримінального кодексу.

Заради верховенства права, мусимо виправляти цю ситуацію, зокрема, і через поширення ось таких наукових висновків.

Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї Науковий висновок: не може бути кримінальної відповідальності за зберігання зброї



Використані джерела:
zbroya.info