Навчальний катер ВМС «Чигирин» здійснив вихід у море після відновлення технічної готовності

Чигирин

Після відновлення технічної готовності перший за останній час вихід в море здійснив навчальний катер Військово-Морських Сил ЗС України U540 «Чигирин».

Ремонт і модернізація судна обійшлася державі в 3,6 млн грн. На катері замінили двигун, паливну систему та відновили житлові відсіки.

Метою плавання було як перевірка роботи вузлів і механізмів, так і проведення катерного навчання.

— Вихід в море показав, що катер повністю готовий до виконання поставлених завдань, — зазначив командир катеру лейтенант Олександр Дяк. — Ми провели навчання з організації командного пункту по забезпеченню навігаційної безпеки плавання в складних умовах обстановки та приготування катеру до бою і походу, — додав офіцер.

Одним із головних завдань навчального катеру «Чигирин» є використання його навчально-тренувальної бази для відпрацювання навичок майбутніх флотських офіцерів-курсантів та ліцеїстів.

Особовий склад команди катеру відпрацював ряд важливих завдань, зокрема, підготовчі дії перед двотижневим закордонним морським походом курсантів Інституту ВМС НУ ОМА.

Навчальний катер побудований у 1984 році у польському Гданську на верфі «Вісла» (заводський № 7) за проектом УК-3. При розділі Чорноморського флоту у 1997 році катер увійшов до складу ВМС ЗС України, отримав назву «Чигирин» та бортовий номер U540. З жовтня 2002 року входив до складу суден забезпечення Академії ВМС України імені П. С. Нахімова.

Захоплений російськими військами під час окупації Криму у 2014 році. В квітні того ж року навчальний катер повернутий Україні.