Збір пілотів армійської авіації: два тижні, 360 вильотів, польоти вночі на надмалих висотах

Ukrainian Military Pages

Днями на Львівщині в бригаді армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України завершився збір із пілотами-вертолітниками, які вдосконалювали навички пілотування вертольотів Ми-24 за допомогою оптичних приладів нічного бачення.

Слід відзначити, що польоти вони здійснювали вночі на малих та надмалих висотах. Для успішного виконання льотних завдань вони використовували спеціальне обладнання та техніку.

Ukrainian Military Pages фото © Міністерство оборони України

— У цих зборах взяли участь визначені військові льотчики з усіх військових частин армійської авіації, — зазначив тимчасово виконуючий обов’язки начальника армійської авіації Командування Сухопутних військ — командир окремої бригади армійської авіації полковник Ігор Яременко. — Вони здійснювали нічні польоти із застосуванням так званих окулярів нічного бачення. Це досить ефективне обладнання, яке дає можливість льотчику бачити у темряві і вести вертоліт на малих висотах із урахуванням рельєфу місцевості. Комплект складається із спеціальних окулярів та шолома. Його дуже просто використовувати: окуляри опускаються у бойове положення автоматично вмикається їхнє живлення, і пілот вночі все бачить на дальність до 1500 метрів.

Ukrainian Military Pages Шолом THL-5NV, фото © Міністерство оборони України

Військові льотчики, у свою чергу, розповіли про тонкощі експлуатації окулярів нічного бачення. Найскладнішим моментом їхнього використання вони назвали індивідуальну підгонку обладнання. Пілоту потрібно досягти максимальної зручності у шоломі, щоб він не хитався та не був сильно затягнутий. А в окулярах настроїти відстань між очима та діоптрії на кожне око, щоб добитися найкращої картинки. Від цього залежить успіх виконання бойового завдання.

— Нічні тренування із використанням цих приладів значно підвищують боєздатність військових льотчиків армійської авіації, — зазначив полковник Ігор Яременко. — Тепер армійська авіація може виконувати завдання й вночі, що значно підвищує її ефективність.

За два тижні льотного збору військові пілоти армійської авіації виконали п’ять нічних льотних змін, здійснили 360 вильотів і налітали у загальній кількості 75 годин і 45 хвилин.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України www.mil.gov.ua