З 1 вересня у п’яти містах України «рекрутери» Нацгвардії запрацюють у новому режимі

Ukrainian Military Pages

У структурі Національної гвардії створено центри комплектування. Головний відділ у Києві і підпорядковані відділення – в Одесі, Харкові, Львові і Дніпрі. Заплановано, що до 1 вересня нововведені підрозділи запрацюють у повноцінному режимі.

Про це повідомляє прес-служба військового формування.

Мета їхньої діяльності – інформування громадян щодо проходження військової служби у Національній гвардії і проведення первинного відбору на вакантні місця, комплектування резервістами.

Багато хто вже встиг оцінити пілотну версію роботи центрів комплектування. Вони працювали в Нацгвардії з лютого 2016 року. Лише в поточному році 990 осіб підписали контракт до Нацгвардії після звернення до центрів комплектування. Близько третини військовослужбовців, що підписали контракт на військову службу в Національну гвардію минулого року – прийшли шляхом проходження через центри комплектування.

Відділення комплектування працюватимуть у новому режимі. Перед їх формуванням було проаналізовано досвід роботи пілотного проекту центрів комплектування в Україні та досвід іноземних колег – зокрема, рекрутерів Національної гвардії Каліфорнії. Тепер тут працюватиме штатний особовий склад, відібраний конкретно для цієї роботи. Будуть формуватися електронні списки наявних вакантних посад. У подальшому розглядатиметься нарощення кола функцій відділу комплектування до повного циклу забезпечення військових частин необхідними фахівцями. Так, як це прийнято у багатьох країнах НАТО, коли рекрутерські центри не лише проводять первинний відбір, а й забезпечують підвищення підготовки або перепідготовку кадрів, укладення контрактів і несуть відповідальність за рівень професійності, перспективність і кар’єрний ріст набраних військовослужбовців.

Співробітники відділень проводитимуть первинні співбесіди і психологічне тестування, інформуватимуть про необхідні документи, відправлятимуть на проходження військово-лікарської комісії, формуватимуть особові справи й відправлятимуть до військових частин. Окрім того, вони відповідатимуть за зв’язки з громадськістю щодо вступу на контракт, до резерву в лавах Нацгвардії або навчання у Національній академії НГУ.

Ukrainian Military Pages

Першочерговими завданнями зараз для відділень комплектування стануть комплектування резервістами, набір військовослужбовців сержантського і старшинського складу, профорієнтація молоді. Окрім місць дислокації групи відділень комплектування виїжджатимуть працювати і до інших населених пунктів свого регіону.

За наявності більше одного охочого на вакантні місця відбір кандидатів проходитиме за рейтинговою бальною системою. Критерії відбору – бали за проходження тестів щодо придатності на службу, рівень фізичної підготовки, наявність військової спеціальності, професійної освіти, інших документів та навичок залежно від посади. Також відіграватимуть роль мотивація і попередній досвід. За потреби, додатковий професійний відбір проводитиме командир військової частини за місцем імовірного місця служби.

Форми зв’язку з відділом і відділеннями комплектування про бажання вступу на контракт до НГУ: особистий прийом, телефонний зв’язок або заповнення електронної анкети на офіційному сайті Національної гвардії України.

Читати також: У Бердянську відкрито вербувальний центр Військово-Морських Сил України